Robi Napisano 25 Grudnia 2025 Share Napisano 25 Grudnia 2025 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Z wielką radością zakładam nowy warsztat, a mianowicie Sherman a M4A3 w wersji Early. Są 3 różne wersje malowań, ale ja zdecydowałem się na Shermana "caballero" z 6 dywizji opancerzonej która jeździła w Ardenach jakoś w styczniu 1945 r. Mam jedynie zdjęcia jak już jest wrakiem Dzisiejszy progres: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Grudnia 2025 Share Napisano 25 Grudnia 2025 (edytowane) Nowy rodzaj wojsk-dywizja opancerzona..powodzenia i dobrej zabawy Edytowane 25 Grudnia 2025 przez piotrkur 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 25 Grudnia 2025 Share Napisano 25 Grudnia 2025 13 godzin temu, Robi napisał: Są 3 różne wersje malowań, ale ja zdecydowałem się na Shermana "caballero" z 6 dywizji opancerzonej która jeździła w Ardenach jakoś w styczniu 1945 r. Na stronie Missing-Lynx jest zamieszczony artykuł na temat Shermana o nazwie własnej ,, Caballero ,, ,początkowo przypisywano mu inną nazwę i przydzielono go do 6 Dyw.Panc. J.P..Pallud autor poniższej książki zmieścił poniższe zdjęcie i podpisał M4A3 ,,Sallero ,, Wg. wypowiedzi innych osób zajmujących się tym tematem przyczyna wynikła z błędnego odczytania nazwy z tego zdjęcia, gdzie pierwsze litery zostały zakryte podobno przez zabrudzenie ( wynikłe z trafienia i przebicia pancerza? ) Po ukazaniu się poniższego zdjęcia nazwę zmieniono na ,, Caballero ,, , czy to zdjęcie zakończyło spór o nazwę własną tego czołgu ? Mnie osobiście zastanawia nietypowe umieszczenie nr. pojazdu , czołg powyżej ma go z przodu pojazdu , a ten poniżej ma go w tylnej części, oraz brakuje jeźdźca. . Zmieniono również przydział , z 6 na 10 Dyw.Pancerną Oprócz różnic w umiejscowieniu oznaczeń trzeba dorobić zawieszki dla ,, kaczych dziubków ,, z obu stron wieży (tak chyba je nazywano) do gąsienic oraz zmienić 1 koło jezdne z lewej strony , z prawej strony brakuje 1 wózka , jakie tam były koła nie wiem , Poniżej link do artykułu o przeróbce z wersji Early na Late , może się przydać Asuka M4A3 Late "Cougar" kit and build options questions Twoje błędy wskazał ci już kol.Piotrkur a resztę sam musisz odnaleźć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 25 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2025 10 godzin temu, piotrkur napisał: Nowy rodzaj wojsk-dywizja opancerzona..powodzenia i dobrej zabawy napisałem, jak tłumacz podał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 25 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2025 5 minut temu, bulik58 napisał: Oprócz różnic w umiejscowieniu oznaczeń trzeba dorobić zawieszki dla ,, kaczych dziubków ,, z obu stron wieży (tak chyba je nazywano) do gąsienic oraz zmienić 1 koło jezdne z lewej strony , z prawej strony brakuje 1 wózka , jakie tam były koła nie wiem , te "kacze dziubki" to są te cosie z tyłu wieży, gdzie jedna z lewej strony jest obok tego włazu na boku wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 19 minut temu, Robi napisał: te "kacze dziubki" to są te cosie z tyłu wieży, gdzie jedna z lewej strony jest obok tego włazu na boku wieży? Te ,, cosie,, to są wg. autora artykułu o ,,Twoim,, Shermanie zawieszki na traki wyposażone w przedłużenia które umożliwiają lepszą przyczepność przy błocie, śniegu , lodzie nazywane ,, Duckbill,, dla pojazdów alianckich ( brązowe elementy z prawej strony gąsienicy) , https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/7/7/62373_rn.jpg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 1 godzinę temu, bulik58 napisał: Więc to stąd pochodzi klasyk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 8 godzin temu, bulik58 napisał: Te ,, cosie,, to są wg. autora artykułu o ,,Twoim,, Shermanie zawieszki na traki wyposażone w przedłużenia które umożliwiają lepszą przyczepność przy błocie, śniegu , lodzie nazywane ,, Duckbill,, dla pojazdów alianckich ( brązowe elementy z prawej strony gąsienicy) , https://www.mojehobby.pl/zdjecia/9/7/7/62373_rn.jpg Czyli caballero miał wspomagacze na gąskach? Sprawdzę czy w zestawie są. A jak nie będzie, to uuuuuuuu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 23 minuty temu, Robi napisał: Czyli caballero miał wspomagacze na gąskach? Sprawdzę czy w zestawie są. A jak nie będzie, to uuuuuuuu.... Sprawdź jaki typ gasek potrzebujesz i odezwij się na.priv coś się powinno znaleźć.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 (edytowane) 9 godzin temu, piotrkur napisał: Sprawdź jaki typ gasek potrzebujesz i odezwij się na.priv coś się powinno znaleźć.. Piotrze popatrz na traki leżące za czołgiem , mi wydaje się iż przypocminają te z Bronco choć porównując ze zdjęciem lewej strony to wyglądają na krótsze , podobne do tych poniżej. Czyżby założono 2 różnego rodzaju albo były 2 różne pojazdy o podobnej nazwie. Edytowane 26 Grudnia 2025 przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 (edytowane) W dniu 25.12.2025 o 09:26, Robi napisał: Z wielką radością zakładam nowy warsztat, a mianowicie Sherman a M4A3 w wersji Early. Cześć, Ta wersja Shermana to M4A3 Late - czyli późny. Godzinę temu, Robi napisał: Czyli caballero miał wspomagacze na gąskach? Sprawdzę czy w zestawie są. A jak nie będzie, to uuuuuuuu.... Nie znam się na tych amerykańskich pojazdach, ale myślę że może mieć te dodatki na gąskach - Znajdziesz je tutaj - https://www.mojehobby.pl/products/DUCKBILLS-For-US-M4-Sherman-Tank-T48-T51-T54E1-Track-Link.html Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 26 Grudnia 2025 przez meser262 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 (edytowane) 41 minut temu, meser262 napisał: Cześć, Ta wersja Shermana to M4A3 Late - czyli późny. Na pudełku też pisze że late, ale można zrobić w wersji Early, takiej w jakiej był właśnie caballero 41 minut temu, meser262 napisał: Nie znam się na tych amerykańskich pojazdach, ale myślę że może mieć te dodatki na gąskach - W zestawie oddzielnych elementów do traków nie ma, ale czy to jest to? Jak nie to do kupię A te co mi posłałeś to są do plastikowych czy do gumowych? Edytowane 26 Grudnia 2025 przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 A wracając do modelu to chyba od 7 rano siedzę i sklejam działo 75mm. Prezentuje się to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 6 godzin temu, Robi napisał: Na pudełku też pisze że late, ale można zrobić w wersji Early, takiej w jakiej był właśnie caballero Tak jak pisałem ten pojazd to nie moja bajka. Jednak pojazd który proponuje Tamka (ten co Ty chcesz zbudować) jest w wersji późnej z pewnymi elementami wczesnej wersji. Popatrz na różnice w wersji wczesnej i późnej tylko od góry. https://www.theshermantank.com/the-sherman-tank-variant-page-pages-for-each-type-of-sherman-tank/the-sherman-m4a3-medium-tank/ Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 7 godzin temu, Robi napisał: Na pudełku też pisze że late, ale można zrobić w wersji Early, takiej w jakiej był właśnie caballero W zestawie oddzielnych elementów do traków nie ma, ale czy to jest to? Jak nie to do kupię Pierw sprawdź czy masz wszystkie potrzebne elementy do przeróbki na wersję którą zamierzasz osiągnąć czyli : kola gąsienice we właściwej odmianie (foto przykładowe) oraz zapoznaj się z linkiem który ci wrzuciłem powyżej , pokazującym co jeszcze potrzebujesz ew. musisz zmienić w swoim modelu. bo na razie ,, odbijasz ,, się od fotek do informacji bez postępu naprzód. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 8 minut temu, bulik58 napisał: Pierw sprawdź czy masz wszystkie potrzebne elementy do przeróbki na wersję którą zamierzasz osiągnąć czyli : kola gąsienice we właściwej odmianie (foto przykładowe) oraz zapoznaj się z linkiem który ci wrzuciłem powyżej , pokazującym co jeszcze potrzebujesz ew. musisz zmienić w swoim modelu. bo na razie ,, odbijasz ,, się od fotek do informacji bez postępu naprzód. Sprawdziłem to na początku jeśli chodzi o koła. Mam 2 wersje, jak trzeba zrobić w caballero. Kolega piotrkur poszuka dla mnie tych kaczych dziubków dla gumowych gąsienic. Godzinę temu, meser262 napisał: Tak jak pisałem ten pojazd to nie moja bajka. Jednak pojazd który proponuje Tamka (ten co Ty chcesz zbudować) jest w wersji późnej z pewnymi elementami wczesnej wersji. Popatrz na różnice w wersji wczesnej i późnej tylko od góry. https://www.theshermantank.com/the-sherman-tank-variant-page-pages-for-each-type-of-sherman-tank/the-sherman-m4a3-medium-tank/ Pozdrawiam Krzysztof To w takim razie caballero to taki mid. Ani Early, ani late, bo schemat malowania od góry pokazuje wersję late z włazem dowódcy z wersji Early Bardzo dziękuję wszystkim za rady, jestem naprawdę wdzięczny za to, że pomagacie mi przy budowie każdego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Grudnia 2025 Share Napisano 26 Grudnia 2025 17 godzin temu, halset napisał: Więc to stąd pochodzi klasyk. A taką fajną miał Hans fuchę we Włoszech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 27 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2025 (edytowane) Wieża doczekała się podkładu Na razie daję sobie spokój z wieżą, lecimy z kadłubem Edytowane 27 Grudnia 2025 przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Czy porównujesz czasem Twój model z materiałami czy też ze zdjęciami oryginalnych pojazdów z tej epok ew. materiałami które dostałeś ? Tamiya wypuściła go chyba w 2014roku , i o ile się nie mylę to bazuje na wcześniejszym modelu. Efektem tego mogą być uproszczenia błędy , jednym z nich to kwadrat za otwartym włazem kierowcy , nie wiem czy powinien być ( nie jestem Shermanoholikiem ) ale nigdzie go nie widziałem na zdjęciach z obu stron u dołu kadłuba brakuje wąskiej listwy z otworami Poniżej masz 3 linki warto je przeglądnąć , porównać. Decyzja jak daleko chcesz iść z przeróbkami należy do ciebie bo to Twój model. Fisher M4A3(75)W TOADMAN'S TANK PICTURES M4A3(75)W SHERMAN M4A3 Shermans 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 28 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2025 18 godzin temu, bulik58 napisał: Czy porównujesz czasem Twój model z materiałami czy też ze zdjęciami oryginalnych pojazdów z tej epok ew. materiałami które dostałeś ? Tamiya wypuściła go chyba w 2014roku , i o ile się nie mylę to bazuje na wcześniejszym modelu. Efektem tego mogą być uproszczenia błędy , jednym z nich to kwadrat za otwartym włazem kierowcy , nie wiem czy powinien być ( nie jestem Shermanoholikiem ) ale nigdzie go nie widziałem na zdjęciach z obu stron u dołu kadłuba brakuje wąskiej listwy z otworami Poniżej masz 3 linki warto je przeglądnąć , porównać. Decyzja jak daleko chcesz iść z przeróbkami należy do ciebie bo to Twój model. Fisher M4A3(75)W TOADMAN'S TANK PICTURES M4A3(75)W SHERMAN M4A3 Shermans Dzięki, jak najbardziej chcę go odwzorować. Listwy się z jakichś blaszek zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 28 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2025 A ten kwadrat to niewiem za bardzo co to jest, ale na pewno nie było tego w prawdziwym czołgu więc go zeszlifowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 31 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2025 Szczęśliwego nowego roku życzę wszystkim forumowiczom! I tak, wiem że jest 8 rano 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 1 Stycznia Autor Share Napisano 1 Stycznia Przygotowywanie elementów do malowania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LechaMazur Napisano 1 Stycznia Share Napisano 1 Stycznia W dniu 31.12.2025 o 08:01, Robi napisał: Szczęśliwego nowego roku życzę wszystkim forumowiczom! I tak, wiem że jest 8 rano Przynajmniej szeregowi forumowicze stanęli na wysokości zadania z życzeniami na święta i Nowy Rok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Podwozie pomalowane i pobrudzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi