Skocz do zawartości

M4A3 Sherman Early „CABALLERO“ - Tamiya 1/35

Robi

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, bulik58 napisał:

Raczej karabin niż karabiny , nie zależnie czy z długą , krótką lufą , uchwytem pistoletowym czy kolbą , na trójnogu czy podstawie lub podpórce lufy , czyli wersji A1,2,4,5 ,6 itd. itp. pozostaje karabinem M1919 .

Janusz zapomniałeś napisać o tym , że jeszcze były wersje chłodzone wodą lub powietrzem:D, a te chłodzone powietrzem mały co najmniej kilka wersji osłon lufy i hamulca wylotowego:mrgreen:. Pozdr. A.

3 godziny temu, Robi napisał:

a no chyba że tak. ekspertem nie jestem:)

Ja też nie jestem expertem , raczej  ,, fotografem ,,  i  ,, czytelnikiem ,,  , czyli przeglądam zdjęcia i czytam co inni piszą .Z połączenie tych 2 rzeczy czyli analizy treści , oraz kadrów z rzeczywistości można odnaleźć wiele ukrytych i nie opisanych wiadomości .

1 godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

Janusz zapomniałeś napisać o tym , że jeszcze były wersje chłodzone wodą lub powietrzem:D, a te chłodzone powietrzem mały co najmniej kilka wersji osłon lufy i hamulca wylotowego:mrgreen:. Pozdr. A.

Adam nie wchodziłem w to , gdyż autor tego wątku poruszał już ten temat a wciskanie między wódkę i zakąskę nie wróży nic dobrego .:lol: 

Wg. info jakie posiadam chłodzony wodą M1917 nie był montowany jako typowa broń pokładowa poza próbami z experymentalnymi z 3 tonowymi  (amerykańskimi tankietkami)  ze względu m.in na jego ciężar. Pomimo pewnych wad pozostał w użyciu  aż do lat 50

np. w korpusie piechoty morskiej

undefinedundefined

w piechocie  w czasie wojny na półwyspie Koreańskim

Browning M1917 - najdoskonalszy cekaem w historii - Magnum-xundefined

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Wg. info jakie posiadam chłodzony wodą M1917 nie był montowany jako typowa broń pokładowa poza próbami z experymentalnymi z 3 tonowymi  (amerykańskimi tankietkami)  ze względu m.in na jego ciężar. Pomimo pewnych wad pozostał w użyciu  aż do lat 50

Serdecznie przepraszam Szanownego Właściciela Wątku za tego off-a. A widzisz Janusz no nie do końca, pierwsze M3 Halftracki miały montowane seryjnie jako uzbrojenie właśnie takie chłodzone wodą M1917-ki:

Half-track Personnel Carrier M3

10 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Szanownego Właściciela Wątku

W sensie kogo?:)

Bo jak na razie to wszyscy o tym gadamy

5 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

No jak to kogo? Ciebie, jakaś kultura być musi.

Dobra, jak sobie razem tu gadamy to co innego niż jak na uroczystym obiedzie:)

16 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Serdecznie przepraszam Szanownego Właściciela Wątku za tego off-a. A widzisz Janusz no nie do końca, pierwsze M3 Halftracki miały montowane seryjnie jako uzbrojenie właśnie takie chłodzone wodą M1917-ki:

Adam były też montowane na motorach ,  ciężarówkach  i nie wiadomo na czym (  i to już w czasie I w.ś ) ale czy te wszystkie środki transportu  zaliczają się do czołgów , bo Sherman to czołg , ?  Napisałem wyraźnie  ,,  Pomimo pewnych wad pozostał w użyciu  aż do lat 50 np. w korpusie piechoty morskiej  ... ,, czyli  nie wykluczyłem możliwości montażu gdzie indziej .  Idąc za  twoim tokiem myślenia to bym  musiał opisać każdy z możliwych sposobów i  a i tak ktoś wrzuciłby fotkę tak jak ty to zrobiłeś  z podpisem ,, ale ten pojazd/miejsce montażu został pominięty ,,

P.S. jutro poproszę Admina aby usunął  ten post nie mający nic wspólnego z tematem  przewodnim 

12 minut temu, bulik58 napisał:

jutro poproszę Admina aby usunął  ten post nie mający nic wspólnego z tematem  przewodnim 

Nie no, nic takiego się nie stało. Chciał po prostu coś od siebie dodać (pewnie dlatego żeby nie było że komentuje a żadnego info nie ma, znając go😉). Mi to może pomóc w przyszłych projektach na przykład:)

3 minuty temu, Robi napisał:

Nie no, nic takiego się nie stało. Chciał po prostu coś od siebie dodać (pewnie dlatego żeby nie było że komentuje a żadnego info nie ma, znając go😉). Mi to może pomóc w przyszłych projektach na przykład:)

Ja się na niego nie obrażam a on na mnie , czasem lubimy sobie podyskutować /popisać, ew. wymieć informacjami .

58 minut temu, bulik58 napisał:

Ja się na niego nie obrażam a on na mnie , czasem lubimy sobie podyskutować /popisać, ew. wymieć informacjami .

Racja

8 godzin temu, bulik58 napisał:

Dokładnie tak , nawet czasem dzwonimy do siebie , aby sobie podyskutować np. w temacie Scammela Commandera:mrgreen:, także bez ciśnienia. Pozdr. A.