Skocz do zawartości

[In-Box] IDF M579 Mahag (Fitter) Academy 1/35

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w te świąteczne popołudnie Tematem In-boxa jest pojazd naprawczy na podwoziu M113 znany w Izraelu jako M579 Mahag. Produkt Academy jest niezłej jakości, dobrej jakości tworzywo.

Jak na tak mały model to ilość części jest imponująca - pojazd zawiera właściwie kompletne wnętrze, oraz sporo detali na kadłubie. Znalazłem trochę śladów po wypychaczach w widocznych miejscach, oraz jamek kurczowych( niestety na każdym ogniwie gąsienicy), ale to właściwie jedyne wady, wszystkim którzy będą chcieli złożyć ten model polecam zestaw blach Eduarda do tego modelu. Academy przewiduje dwie wersje malowania- Izraelska i Australijską. Do wyboru mamy tez 2 wersje gąsienic- ogniwkowe, i winylowe. Generalnie model świetny, no i chyba przekonam się wreszcie do pojazdów budowanych na bazie M113

1388.jpg

SPM_A1074.jpg

SPM_A1101.jpg

SPM_A1097.jpg

SPM_A1099.jpg

SPM_A1079.jpg

SPM_A1080.jpg

SPM_A1082.jpg

SPM_A1083.jpg

SPM_A1093.jpg

SPM_A1105.jpg

SPM_A1087.jpg

SPM_A1089.jpg

SPM_A1095.jpg

SPM_A1103.jpg

Ja o dziwo nie mam jamek skurczowych na gąskach od Fittera, natomiast takowe (i to hurtem) występują przy gąsienicach z M113 APC z Academy również. Co nie zmienia faktu, ze wymienię je tak czy inaczej. Zapewne zakupię AFV Club - plastikowe. Wolałbym Friulki, ale mam tych M113 kilka i nie chcę przegiąć z wydatkami A z drugiej strony w jednym dać Friule, a w drugim AFV też mi się nie uśmiecha. Standaryzacja - to chyba właściwe słowo

A model, tak jak napisałeś - zaiste piękny. Nie wiem tylko czy blaszki doń są jeszcze przez Edwarda produkowane. W razie czego zawsze możesz się posiłkować trawionką do zwykłej wersji. Bo do dźwigu to maleńki arkusik jest tylko.

Nie wiem tylko czy blaszki doń są jeszcze przez Edwarda produkowane.

Niestety na ich stronce napisane jest, że zestaw jest już nieprodukowany, ale może gdzieś uda mi się je dorwać.

W razie czego zawsze możesz się posiłkować trawionką do zwykłej wersji

Hah, no właśnie ten arkusik zawiera te elementy, na których najbardziej mi zależy

Co do gąsienic, ja na pewno zastosuje friule

Hah, no właśnie ten arkusik zawiera te elementy, na których najbardziej mi zależy Smile

Co do gąsienic, ja na pewno zastosuje friule Very Happy

No rozumiem, ale Ty masz na razie JEDNĄ 'stotrzynastkę', a ja... SIEDEM! I tak wydać 600 na same gąski, to hmmm ....

No rozumiem, ale Ty masz na razie JEDNĄ 'stotrzynastkę', a ja... SIEDEM! I tak wydać 600 na same gąski, to hmmm .... Confused

Aaa, to co innego W takim razie rzeczywiście lepiej zainwestować w AFV Club.

Do wyboru są też gumaki?

Do wyboru mamy tez 2 wersje gąsienic- ogniwkowe, i winylowe

"Gumiaki" jak je wszyscy nazywają tak naprawdę nie mają z gumą nic wspólnego, są wykonane z elastycznego winylu, w skali 1/35 spotkałem tylko jeden model z naprawdę gumowymi gąskami - Panzerhaubitze 2000 od Revella

Oczywiście ty zrobisz Australijską nie?... Smile

Heh, wiadomo A tak na serio(pomijając oczywiście moje "zboczenie") wersja Australijska nie jest w ogóle efektowna- nie ma po bokach tych wszystkich zasobników, koszy itp. wygląda jak zwykły M113, tylko że z dźwigiem, a i oznaczenia Izraelskie są o wiele ciekawsze, tak że wybór jest oczywisty

Wstyd sie przyznać ale koszerne modele coraz mniej mi sie podobają

no ale ten jeszcze może sie załapać do mnie

Kwestia gustu - nie ma co mówić o wstydzie. Bez przesady proszę