fliper_nx Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Witam, zdjęcia dodane zostaną po powrocie do domu czyli jutro , ale mam do Was pytanie, czym różnią się serie 2 a 3? Z tego co wiem to seria 2 ma piórowe zawieszenie [tył], inne elementy wnętrza, np cześć deski rozdzielczej [prosta], mniejsza moc w silniku V8, oraz brak owiewek w standardzie, mniejsza ilość biegów niż w serii 3. Jeśli się pomyliłem proszę poprawić . Zdjęcia również mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Z różnic nie takich czysto technicznych ale zauważalnych gołym okiem to inna deska rozdzielcza, kierownica jak i całkiem inny "komin" wlotu powietrza do silnika. W serii 3 jest on krótszy. Od serii 3 zmienił się także kształt literek loga SCANIA jak i oznaczenia modelu. Wcześniej był on taki bardziej kanciasty natomiast 3 mają już taki jak Scania ma po dziś dzień. Dodatkowo w serii 3 wprowadzono kabinę podwyższoną Topline. Co do zawieszeń to w 2 były tez zawieszenia pneumatyczne jak i ospojlerowanie wszytko to kwestia indywidualnego doboru przez klienta i nie masz się co sugerować jednym egzemplarzem bo ilość dostępnych konfiguracji jednego modelu była dość szeroka. Scania serii 2 Scania serii 3 ps. mam nadzieję że będzie dużo fotek ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 odatkowo w serii 3 wprowadzono kabinę podwyższoną Topline Według mnie Topline wprowadzono w serii 4 a w 3 kabinę Streamline....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Paweł wersja Topline była to wersja bez zakrytych schodków i nie chodziło tu o wysokośc kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 25 Grudnia 2008 Share Napisano 25 Grudnia 2008 Topline to u Scanii określenie kabiny z podwyższonym dachem w stosunku do normalnej natomiast Streamline to kabina o polepszonej aerodynamice. Na fotce 2 jest Scania 3 z kabina podwyższoną Topline. Dziś przy tych monstrualnych kabinach to podwyższenie może wydawać się śmieszne ale wtedy to była u Scanii najwyższa kabina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Aha czyli mogło być takie 2 w 1 Topline i Streamline?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Chyba Tak z topline niewiem a stramline napewno musiało być ja tak myśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek13 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Myślę że taka scania jest z serii 3 http://www.picturepush.com/public/564459 P.S fotka nie moja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 maciek13 to jest SCANIA STREMLINE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek13 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Streamline :P dzięki kolego pomyliłem sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 Kabiny osłonięte ze wszystkich stron zderzakami zostały nazwane Streamline, zaś nazwa Topline [w wersji Streamline] została nadana dla najwyższej kabiny serii 3 czyli CR 19 Streamline-Topline. A tutaj dwa linki do katalogów Scanii wypuszczonych na rynek niemiecki: Scania seria 2 Scania seria 3 Zdjęcia wkrótce w folderach seria 2 i 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Scania Topline była już w serii 3. A Topline - Streamline chodziło tylko właśnie o aerodynamike i dlatego też nazywa się Streamline od strumienia powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi