Jump to content

Scania serii 2 oraz 3

fliper_nx
 Share

Recommended Posts

Witam, zdjęcia dodane zostaną po powrocie do domu czyli jutro , ale mam do Was pytanie, czym różnią się serie 2 a 3?

Z tego co wiem to seria 2 ma piórowe zawieszenie [tył], inne elementy wnętrza, np cześć deski rozdzielczej [prosta], mniejsza moc w silniku V8, oraz brak owiewek w standardzie, mniejsza ilość biegów niż w serii 3.

Jeśli się pomyliłem proszę poprawić .

Zdjęcia również mile widziane.

Z różnic nie takich czysto technicznych ale zauważalnych gołym okiem to inna deska rozdzielcza, kierownica jak i całkiem inny "komin" wlotu powietrza do silnika. W serii 3 jest on krótszy. Od serii 3 zmienił się także kształt literek loga SCANIA jak i oznaczenia modelu. Wcześniej był on taki bardziej kanciasty natomiast 3 mają już taki jak Scania ma po dziś dzień. Dodatkowo w serii 3 wprowadzono kabinę podwyższoną Topline. Co do zawieszeń to w 2 były tez zawieszenia pneumatyczne jak i ospojlerowanie wszytko to kwestia indywidualnego doboru przez klienta i nie masz się co sugerować jednym egzemplarzem bo ilość dostępnych konfiguracji jednego modelu była dość szeroka.

3d9f7ce77c2d390a.jpg

Scania serii 2

a280acdbde2dcc8a.jpg

Scania serii 3

ps. mam nadzieję że będzie dużo fotek ramy

Topline to u Scanii określenie kabiny z podwyższonym dachem w stosunku do normalnej natomiast Streamline to kabina o polepszonej aerodynamice. Na fotce 2 jest Scania 3 z kabina podwyższoną Topline. Dziś przy tych monstrualnych kabinach to podwyższenie może wydawać się śmieszne ale wtedy to była u Scanii najwyższa kabina.

Kabiny osłonięte ze wszystkich stron zderzakami zostały nazwane Streamline, zaś nazwa Topline [w wersji Streamline] została nadana dla najwyższej kabiny serii 3 czyli CR 19 Streamline-Topline.

Scania-113-Streamline-Jipp-Scholz.jpg

Assen-42-Rolf.jpg

Assen-31-Rolf.jpg

A tutaj dwa linki do katalogów Scanii wypuszczonych na rynek niemiecki:

Scania seria 2

Scania seria 3

Zdjęcia wkrótce w folderach seria 2 i 3.