fliper_nx Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Witam, zdjęcia dodane zostaną po powrocie do domu czyli jutro , ale mam do Was pytanie, czym różnią się serie 2 a 3? Z tego co wiem to seria 2 ma piórowe zawieszenie [tył], inne elementy wnętrza, np cześć deski rozdzielczej [prosta], mniejsza moc w silniku V8, oraz brak owiewek w standardzie, mniejsza ilość biegów niż w serii 3. Jeśli się pomyliłem proszę poprawić . Zdjęcia również mile widziane. Cytuj
Falarek Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Z różnic nie takich czysto technicznych ale zauważalnych gołym okiem to inna deska rozdzielcza, kierownica jak i całkiem inny "komin" wlotu powietrza do silnika. W serii 3 jest on krótszy. Od serii 3 zmienił się także kształt literek loga SCANIA jak i oznaczenia modelu. Wcześniej był on taki bardziej kanciasty natomiast 3 mają już taki jak Scania ma po dziś dzień. Dodatkowo w serii 3 wprowadzono kabinę podwyższoną Topline. Co do zawieszeń to w 2 były tez zawieszenia pneumatyczne jak i ospojlerowanie wszytko to kwestia indywidualnego doboru przez klienta i nie masz się co sugerować jednym egzemplarzem bo ilość dostępnych konfiguracji jednego modelu była dość szeroka. Scania serii 2 Scania serii 3 ps. mam nadzieję że będzie dużo fotek ramy Cytuj
Truckerek93 Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 odatkowo w serii 3 wprowadzono kabinę podwyższoną Topline Według mnie Topline wprowadzono w serii 4 a w 3 kabinę Streamline....... Cytuj
Paweł216 Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Paweł wersja Topline była to wersja bez zakrytych schodków i nie chodziło tu o wysokośc kabiny Cytuj
Falarek Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Topline to u Scanii określenie kabiny z podwyższonym dachem w stosunku do normalnej natomiast Streamline to kabina o polepszonej aerodynamice. Na fotce 2 jest Scania 3 z kabina podwyższoną Topline. Dziś przy tych monstrualnych kabinach to podwyższenie może wydawać się śmieszne ale wtedy to była u Scanii najwyższa kabina. Cytuj
Truckerek93 Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 Aha czyli mogło być takie 2 w 1 Topline i Streamline?? Cytuj
Mechanik Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 Chyba Tak z topline niewiem a stramline napewno musiało być ja tak myśle Cytuj
maciek13 Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 Myślę że taka scania jest z serii 3 http://www.picturepush.com/public/564459 P.S fotka nie moja. Cytuj
maciek13 Napisano 26 Grudnia 2008 Napisano 26 Grudnia 2008 Streamline :P dzięki kolego pomyliłem sie. Cytuj
fliper_nx Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Napisano 26 Grudnia 2008 Kabiny osłonięte ze wszystkich stron zderzakami zostały nazwane Streamline, zaś nazwa Topline [w wersji Streamline] została nadana dla najwyższej kabiny serii 3 czyli CR 19 Streamline-Topline. A tutaj dwa linki do katalogów Scanii wypuszczonych na rynek niemiecki: Scania seria 2 Scania seria 3 Zdjęcia wkrótce w folderach seria 2 i 3. Cytuj
Trucknology Napisano 29 Grudnia 2008 Napisano 29 Grudnia 2008 Scania Topline była już w serii 3. A Topline - Streamline chodziło tylko właśnie o aerodynamike i dlatego też nazywa się Streamline od strumienia powietrza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi