Skocz do zawartości

Skuter Jawa 50 'Kaczka' 1:35 zestaw z druku 3D

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy jednoślad i drugi 'cywil'. Zbudowany z sentymentu do motorka Dziadka na którym pozwalał mi jeździć. Przy okazji  sprawdziłem jak ten bardzo filigranowy zestaw 3D będzie się zachowywał w druku i w budowie. Filigranowy, bo projekt ściągnięty z Cults był w skali 1/12. Zmniejszyłem go w slicerze do 1:35 czyli prawie 3 razy. Ale oczywiście nie mogłem zaingerować w grubości elementów. Miało prawo się nie udać, ale ku mojemu zdziwieniu wszystkie części dało się wydrukować. Nawet szprychy wyszły. Ale budowa, przynajmniej dla mnie, była wymagająca. Niektóre części są naprawdę mikroskopijne. Oczywiście wydrukowałem ze 3 komplety, a niektórych części nawet więcej. I całkiem słusznie, bo znikały lub łamały się przy odcinaniu na potęgę. Najpierw rendery aby pokazać szczegółowość zestawu.

image.thumb.png.c72756e3b80a61804695a8494259940b.png  

image.thumb.png.46ccc264de698f6621398fb23637e238.png

image.thumb.png.b7b3f0dbec3df3dcbe1d8e382ae591dd.png

I mój ulepek. Na makro widać miejscami artefakty druku które nie zniknęły pod podkładem i farbą. Za późno zauważyłem, bo dałoby się przeszlifować. Są i inne niedoskonałości. Ale model jest naprawdę malutki i gołym okiem nie widać nawet z bardzo bliska. Choć chciałoby się mieć nieco lepszy efekt.

P1031047_DxO.thumb.jpg.9453ecaa955918560df203b8694b4f76.jpgP1031048_DxO.thumb.jpg.ac0e937c45ac384cb9d5d4ca43ccc15f.jpg

P1031049_DxO.thumb.jpg.7985f4065ab55cd377a66304a9cce7bf.jpg

P1031051_DxO.thumb.jpg.3d97d8e86b974c230382ab419d27c560.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 8

Co to jest: czarne na czerwonym jedzie po zielonym?

Bardzo ładnie wyszło, druk 3D rządzi, ale byłby on niczym bez Twojej motywacji do pracy i umiejętności wykorzystania go. Gratuluję pięknego modelu!

Pozdrawiam

Paweł

• Thanks 1

Możesz być z siebie dumny. Pięknie Ci to wyszło. A te niedoróbki? Weź wrzuć model pod mikroskop to dopiero zobaczysz ile tam niedoróbek. Nie przesadzaj. Nikt nie ogląda modeli pod lupą. No może jeden na tysiąc się znajdzie. Model wyszedł pięknie. 👍
A teraz przeskaluj go do do 72-ki, żeby tacy masochiści jak ja też mogli poszaleć. :wojo: 

• Thanks 1

9 godzin temu, Baas ArK napisał:

Mogę powybrzydzać? Nie ważne powybrzydzam.

A takiej z osłonami na nogi nie było?

W komplecie nie było tych elementów. Da się znaleźć je osobno, ale po zmniejszeniu do 1/35 były trochę za wiotkie. A nie chciało mi się tego modelować od zera