kowal76 Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia Mam pytanie jaki kolor z palety farb MRP wybrać do tego modelu ?. MRP 428, czy 427 ?. Cytuj
RogerM Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia Musiałbyś znaleźć informację z jakich zakładów pochodziło to Zero - Mitsubishi czy Nakajima. Wtedy dobierzesz odpowiedni odcień. Cytuj
kowal76 Napisano 5 Stycznia Autor Napisano 5 Stycznia Mitsubishi, napisane jest na pudełku :). 1 Cytuj
arhtus Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia Bo raczej się nie spotyka nazwy Nakajima A6M3 Zero był projektem firmy Mitsubishi, ale z braku mocy przerobowych firmy, był też produkowany w Nakajima. Cytuj
kowal76 Napisano 5 Stycznia Autor Napisano 5 Stycznia Jasne, rozumiem. Nigdzie nie mogę zweryfikować, czy to Mitsubishi, czy Nakajima. Cytuj
Baas ArK Napisano 5 Stycznia Napisano 5 Stycznia Jak mnie pamięć nie myli to w dziale "Nowości" były rozpisane różnice między nimi na podstawie renderów. Ale w której skali była ta rozpiska i dla jakiej wersji to już nie pamiętam. Ewentualny trop to jaki masz podany kolor osłony silnika: czysty czarny - Nakajima, złamany wpadający w odcienie fioletowe, niebieskie - Mitsubishi. Cytuj
kowal76 Napisano 6 Stycznia Autor Napisano 6 Stycznia Kolor silnika podany przez Hasegawę to C 125 Cowling Color. Różnice były głównie, w rodzaju silnika i drobne zmiany w kokpicie podobno. Cytuj
RogerM Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia W instrukcji pewnie jest napisane z jakiej jednostki była ta maszyna, a może nawet kto był pilotem. Wpisz w Google "a6m3 q-122" plus nazwisko pilota i może coś znajdziesz... Cytuj
DamianosPL Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Wystarczyło wpisać w google Ai. Ale sam zdecydujesz czy taki uzyc kolor czy nie. Cytuj
kowal76 Napisano 6 Stycznia Autor Napisano 6 Stycznia 59 minut temu, DamianosPL napisał: Wystarczyło wpisać w google Ai. Ale sam zdecydujesz czy taki uzyc kolor czy nie. Oczywiście, że wpisywałem. Ale jakoś AI to się nie będę podpierać, ale dzięki. Cytuj
Artur D. Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Gdzieś kiedyś znalazłem i zapisałem sobie taką dyskusję, oto jej fragment: Tu jest największa zabawa .Generalnie znów trzeba dokonać podziału na samoloty produkowane przez Mitsubishi i Nakajima.Jeszcze parę lat temu kolor powierzchni zewnętrznych określano jako nomen-omen Ame-iro czyli szary z zabarwieniem karmelowym.Obecnie określa się go jako kolor I2 Tsuchi-iro.W fabryce Mitsubishi (jako fabrycznie nowy) odpowiadał on FS -4201.Farba ta jednak utleniała się i szarzała,potrafiąc w wyniku eksploatacji dojść aż do kredowo bladej szarości właśnie w okolicach FS -6492 jak pisał uruk-hai.Samoloty produkowane w Nakajima malowane były również takim kolorem jednak jego odcień był ciut inny.Niestety nie jestem w stanie podać odpowiednika FS, wg wzornika Munsell jest to odcień 2.5 Y 5/3.W każdym razie kolor ten jest trochę bardziej brązowawy od swojego odpowiednika z Mitsubishi. Co najciekawsze, a fakt ten "wypłynął" stosunkowo niedawno, powierzchnie sterowe malowano innym kolorem.Był to kolor szary określany obecnie jako J3 Hai-iro.Tradycyjnie oczywiście odcień różny dla obu zakładów.Dla Mitsubishi: Munsell 10 Y 5/1, FS -6165.Dla Nakajima Munsell 7.5 Y 5/1 dość podobny,trochę jakby jaśniejszy (znów mam problem z FS w tym miejscu...) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi