Skocz do zawartości

Zero A6M3 typ 32 kolor MRP

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mnie pamięć nie myli to w dziale "Nowości" były rozpisane różnice między nimi na podstawie renderów. Ale w której skali była ta rozpiska i dla jakiej wersji to już nie pamiętam.

Ewentualny trop to jaki masz podany kolor osłony silnika: czysty czarny - Nakajima, złamany wpadający w odcienie fioletowe, niebieskie - Mitsubishi.

59 minut temu, DamianosPL napisał:

Wystarczyło wpisać w google Ai. Ale sam zdecydujesz czy taki uzyc kolor czy nie.

image.png.de1149bb446eb3d5b900ee5bfde67a7b.png

image.png.144a5baec63d1d99c2700d677c5bcc84.png

image.png.78a7560913c7ec077c6e74c4b77d71ce.png

Oczywiście, że wpisywałem.  Ale jakoś AI to się nie będę podpierać, ale dzięki. 

Gdzieś kiedyś znalazłem i zapisałem sobie taką dyskusję, oto jej fragment:

Tu jest największa zabawa .Generalnie znów trzeba dokonać podziału na samoloty produkowane przez Mitsubishi i Nakajima.Jeszcze parę lat temu kolor powierzchni zewnętrznych określano jako nomen-omen Ame-iro czyli szary z zabarwieniem karmelowym.Obecnie określa się go jako kolor I2 Tsuchi-iro.W fabryce Mitsubishi (jako fabrycznie nowy) odpowiadał on FS -4201.Farba ta jednak utleniała się i szarzała,potrafiąc w wyniku eksploatacji dojść aż do kredowo bladej szarości właśnie w okolicach FS -6492 jak pisał uruk-hai.Samoloty produkowane w Nakajima malowane były również takim kolorem jednak jego odcień był ciut inny.Niestety nie jestem w stanie podać odpowiednika FS, wg wzornika Munsell jest to odcień 2.5 Y 5/3.W każdym razie kolor ten jest trochę bardziej brązowawy od swojego odpowiednika z Mitsubishi.
Co najciekawsze, a fakt ten "wypłynął" stosunkowo niedawno, powierzchnie sterowe malowano innym kolorem.Był to kolor szary określany obecnie jako J3 Hai-iro.Tradycyjnie oczywiście odcień różny dla obu zakładów.Dla Mitsubishi: Munsell 10 Y 5/1, FS -6165.Dla Nakajima Munsell 7.5 Y 5/1 dość podobny,trochę jakby jaśniejszy (znów mam problem z FS w tym miejscu...)

• Thanks 1