kowal76 Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Mam pytanie jaki kolor z palety farb MRP wybrać do tego modelu ?. MRP 428, czy 427 ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Musiałbyś znaleźć informację z jakich zakładów pochodziło to Zero - Mitsubishi czy Nakajima. Wtedy dobierzesz odpowiedni odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia Mitsubishi, napisane jest na pudełku :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Bo raczej się nie spotyka nazwy Nakajima A6M3 Zero był projektem firmy Mitsubishi, ale z braku mocy przerobowych firmy, był też produkowany w Nakajima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia Jasne, rozumiem. Nigdzie nie mogę zweryfikować, czy to Mitsubishi, czy Nakajima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Jak mnie pamięć nie myli to w dziale "Nowości" były rozpisane różnice między nimi na podstawie renderów. Ale w której skali była ta rozpiska i dla jakiej wersji to już nie pamiętam. Ewentualny trop to jaki masz podany kolor osłony silnika: czysty czarny - Nakajima, złamany wpadający w odcienie fioletowe, niebieskie - Mitsubishi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Kolor silnika podany przez Hasegawę to C 125 Cowling Color. Różnice były głównie, w rodzaju silnika i drobne zmiany w kokpicie podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia W instrukcji pewnie jest napisane z jakiej jednostki była ta maszyna, a może nawet kto był pilotem. Wpisz w Google "a6m3 q-122" plus nazwisko pilota i może coś znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Wystarczyło wpisać w google Ai. Ale sam zdecydujesz czy taki uzyc kolor czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia 59 minut temu, DamianosPL napisał: Wystarczyło wpisać w google Ai. Ale sam zdecydujesz czy taki uzyc kolor czy nie. Oczywiście, że wpisywałem. Ale jakoś AI to się nie będę podpierać, ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Gdzieś kiedyś znalazłem i zapisałem sobie taką dyskusję, oto jej fragment: Tu jest największa zabawa .Generalnie znów trzeba dokonać podziału na samoloty produkowane przez Mitsubishi i Nakajima.Jeszcze parę lat temu kolor powierzchni zewnętrznych określano jako nomen-omen Ame-iro czyli szary z zabarwieniem karmelowym.Obecnie określa się go jako kolor I2 Tsuchi-iro.W fabryce Mitsubishi (jako fabrycznie nowy) odpowiadał on FS -4201.Farba ta jednak utleniała się i szarzała,potrafiąc w wyniku eksploatacji dojść aż do kredowo bladej szarości właśnie w okolicach FS -6492 jak pisał uruk-hai.Samoloty produkowane w Nakajima malowane były również takim kolorem jednak jego odcień był ciut inny.Niestety nie jestem w stanie podać odpowiednika FS, wg wzornika Munsell jest to odcień 2.5 Y 5/3.W każdym razie kolor ten jest trochę bardziej brązowawy od swojego odpowiednika z Mitsubishi. Co najciekawsze, a fakt ten "wypłynął" stosunkowo niedawno, powierzchnie sterowe malowano innym kolorem.Był to kolor szary określany obecnie jako J3 Hai-iro.Tradycyjnie oczywiście odcień różny dla obu zakładów.Dla Mitsubishi: Munsell 10 Y 5/1, FS -6165.Dla Nakajima Munsell 7.5 Y 5/1 dość podobny,trochę jakby jaśniejszy (znów mam problem z FS w tym miejscu...) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi