Skocz do zawartości

1/72 Super Puma Exocet - Heller nr 80368

bart207skw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Model zaczęty w grudniu zeszłego roku. Udało się niestety skończyć go dopiero teraz (a było tyle wolnego ;)).

Parę słów o modelu.

W sumie model dość rzadki - kupiłem go kiedyś na naszym portalu akcyjnym jako złom - miał mieć jedno pękniecie i być kompletny. niestety pęknięć bylo wiele (w tym goleni podwozia, kadłub i inne) i nie by kompletny. Sam plastik to ten stary hellerowski różnokolorowy. mi trafił się beżowy (kruchy i twardy) i szary (ten był w miarę). Aby skompletować model musiał użyć elementów z innej Super Pumy Hellera. Kalki tez była słaba - pomarszczona i pobrudzona - na szczęście tylko papier a nie film. Kalka przed położeniem została potraktowana płynem MIkrosbale Liquid Decal Film, ale i tak kalki źle się kładły i nie siadły w wielu wypadkach na modelu.

Udało się jakoś złożyć model w całość, ale ten system podwieszenia rakiet kazałby składać projektantowi, aby uchwycił kąty.

Model malowany pędzlem farbami akrylowymi pactra, revel i humbrol.

Miałem problem z doborem farby bazowej kadłuba - na wszystkich instrukcjach są podawane kolory szare lub ciemno szare (np. w Mach2 Super Frelon), a na zdjęciach kolor wpada w ciemno niebieski.

W końcu wybrałem farbę o nazwie blugray z humbrola - mam na dzieję, że widzicie chociaż pod zmrużonymi oczami kolor niebieskawy ;).

Zapraszam do oglądania i komentowania.

IMG20260110214303.jpg

IMG20260110214316.jpg

IMG20260110214332.jpg

IMG20260110214346.jpg

IMG20260110214401.jpg

IMG20260110214440.jpg

IMG20260110214503.jpg

IMG20260110214521.jpg

IMG20260110214531.jpg

IMG20260110214552.jpg

• Like 4

Jest to mocne, jakie wielkie są te rakiety w proporcji do śmigłowca - też przecież niemałego! Gratuluję skończenia modelu i pozdrawiam!

Paweł

• Thanks 1