bart207skw Napisano 10 Stycznia Share Napisano 10 Stycznia Witam. Model zaczęty w grudniu zeszłego roku. Udało się niestety skończyć go dopiero teraz (a było tyle wolnego ;)). Parę słów o modelu. W sumie model dość rzadki - kupiłem go kiedyś na naszym portalu akcyjnym jako złom - miał mieć jedno pękniecie i być kompletny. niestety pęknięć bylo wiele (w tym goleni podwozia, kadłub i inne) i nie by kompletny. Sam plastik to ten stary hellerowski różnokolorowy. mi trafił się beżowy (kruchy i twardy) i szary (ten był w miarę). Aby skompletować model musiał użyć elementów z innej Super Pumy Hellera. Kalki tez była słaba - pomarszczona i pobrudzona - na szczęście tylko papier a nie film. Kalka przed położeniem została potraktowana płynem MIkrosbale Liquid Decal Film, ale i tak kalki źle się kładły i nie siadły w wielu wypadkach na modelu. Udało się jakoś złożyć model w całość, ale ten system podwieszenia rakiet kazałby składać projektantowi, aby uchwycił kąty. Model malowany pędzlem farbami akrylowymi pactra, revel i humbrol. Miałem problem z doborem farby bazowej kadłuba - na wszystkich instrukcjach są podawane kolory szare lub ciemno szare (np. w Mach2 Super Frelon), a na zdjęciach kolor wpada w ciemno niebieski. W końcu wybrałem farbę o nazwie blugray z humbrola - mam na dzieję, że widzicie chociaż pod zmrużonymi oczami kolor niebieskawy ;). Zapraszam do oglądania i komentowania. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Stycznia Share Napisano 11 Stycznia Jest to mocne, jakie wielkie są te rakiety w proporcji do śmigłowca - też przecież niemałego! Gratuluję skończenia modelu i pozdrawiam! Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Lutego Share Napisano 27 Lutego Dziś się dowiedziałem bardzo smutnej informacji, że zmarł wykonawca tego modelu Krzysztof Wrzak, który na łamach tego forum publikował swoje materiały modelarskie pod nickiem bart207skw. Informację o śmierci Krzysztofa potwierdził mi jego szwagier, z którym rozmawiałem telefonicznie. Tym samym pragnę wyrazić głębokie wyrazy współczucia Rodzinie oraz najbliższym. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Bardzo smutna informacja... Czy możesz coś powiedzieć o przyczynie śmierci? Jeszcze niedawno wydawało się, że po prostu buduje modele i nic się nie dzieje złego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Krzyś borykał się z wieloma chorobami i schorzeniami , podczas ostatniej naszej rozmowy po amputacji palca u nogi zdawał się być zrezygnowany i przyjmował to co go spotyka... Jest mi niewyobrażalnie przykro , że odszedł. Ciężko to wyrazić. W tym roku planował prace nad lepszymi modelami ze swojej kolekcji mimo iż jego konikiem były mistercraft i italeri. Zbyt wcześnie odszedł, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Pogrzeb Krzysztofa odbędzie się 4 marca. Msza Święta o 12:30 w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Świebodzinie Osiedle Łużyckie 52. Wyprowadzenie do grobu o godzinie 14:00. Cmentarz komunalny w Świebodzinie ulica Łęgowska 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 9 godzin temu, Bikernytzu napisał: Krzyś borykał się z wieloma chorobami i schorzeniami , podczas ostatniej naszej rozmowy po amputacji palca u nogi zdawał się być zrezygnowany i przyjmował to co go spotyka... Jest mi niewyobrażalnie przykro , że odszedł. Ciężko to wyrazić. W tym roku planował prace nad lepszymi modelami ze swojej kolekcji mimo iż jego konikiem były mistercraft i italeri. Zbyt wcześnie odszedł, Krzysiek to modelarz, który modelom Mister Crafta się nie kłaniał ale je sklejał. Nie narzekał na to, że coś w nich nie pasuje czy są zbyt uproszczone. Krzysiek je sklejał i chyba miał z tego frajdę. Zrobiłem z Krzysiem kilka wymian na modele. Zostały mi zbitych wymian F-86 Sabre i Mirage 2000C z Hellera w edycji Mister Craffa. Z mojej strony Krzyś otrzymał kilka modeli śmigłowców z Ifaleri w 72. Cieszyło mnie, że znalazły właściwe ręce bo Krzyś uwielbiał wiatraki a ja się skupiłem jedynie na samolotach. Nie raz rozmawialiśmy telefonicznie o śmigłowcach i zakupach Merlinów dla naszej armii. Jak tylko dobrze się czuł i miał czas zawsze odbierał i ucinaliśmy sobie pogaduchę telefoniczną. Informacja o śmierci naszego kolegi była dla mnie bardzo smutnym zaskoczeniem… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 12 godzin temu, Bikernytzu napisał: Zbyt wcześnie odszedł, Jak każdy. Będzie go na pewno brakowało w dziale wiatraków. RIP Bart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca W dniu 27.02.2026 o 23:46, Staryfajter1954 napisał: Dziś się dowiedziałem bardzo smutnej informacji, że zmarł wykonawca tego modelu Krzysztof Wrzak, który na łamach tego forum publikował swoje materiały modelarskie pod nickiem bart207skw. Informację o śmierci Krzysztofa potwierdził mi jego szwagier, z którym rozmawiałem telefonicznie. Tym samym pragnę wyrazić głębokie wyrazy współczucia Rodzinie oraz najbliższym. Bardzo smutna wiadomość. Nie znałem Krzysztofa osobiście ale na forum był bardzo aktywny. Nie wiem czy to dobry pomysł ale może powinieneś utworzyć nowy post z tą informacją. W tym poście ta bardzo ważna informacja trochę ginie. Ja w sumie przeczytałem ją przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 43 minuty temu, Endrju napisał: Bardzo smutna wiadomość. Nie znałem Krzysztofa osobiście ale na forum był bardzo aktywny. Nie wiem czy to dobry pomysł ale może powinieneś utworzyć nowy post z tą informacją. W tym poście ta bardzo ważna informacja trochę ginie. Ja w sumie przeczytałem ją przypadkiem. Myślałem o tym ale nie bardzo wiem w które miejsce taki post mógłbym wstawić ? Dlatego napisałem informację pod galerią modelu Krzysztofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 6 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Myślałem o tym ale nie bardzo wiem w które miejsce taki post mógłbym wstawić ? Dlatego napisałem informację pod galerią modelu Krzysztofa. Tego typu ogłoszenia koledzy zamieszczają w Plac Zabaw. Ja informację o śmierci Artura Wałachowskiego też tam zamieściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca (edytowane) 6 minut temu, Endrju napisał: w które miejsce taki post mógłbym wstawić ? Komunikaty i zmiany na forum - tam jest już kilka/pożegnań Edytowane 1 Marca przez Aleksander z Zalasu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Marca Share Napisano 1 Marca 2 godziny temu, Aleksander z Zalasu napisał: Komunikaty i zmiany na forum - tam jest już kilka/pożegnań Komunikat o śmierci Krzysztofa już zamieściłem w dziale Komunikaty zmiany na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca (edytowane) 13 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Komunikat o śmierci Krzysztofa już zamieściłem w dziale Komunikaty zmiany na forum. W sumie jak się zastanowić to nie miało znaczenia, w którym miejscu. Istotne był aby w tytule była kluczowa informacja pozwalająca kolegom znaleźć ten post. Bardzo mnie ta informacja zasmuciła. Tak jak wspominałem, nie znałem go osobiście ale ze względu na sentyment do śmigłowców zaglądałem do jego warsztatów i galerii. W sieci znalazłem jego nekrolog z informacją ile miał lat. 47 lat to zdecydowanie za wcześnie na odejście. Po Arturze to już drugi tak młody człowiek, który odchodzi. Edytowane 2 Marca przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Krzysztof pożegnany tak należało... Model z tego warsztatu też spotkał godny koniec, został skremowany wraz z wykonawcom. Taka była decyzja Magdaleny, żeby uczcić pasję Krzysia... Taka jego IX symfonia... Będzie nam go bardzo brakowało, teraz w niebiańskiej modelarni będzie mógł wiatraki podglądać od góry. Żegnaj Bart207 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi