Skocz do zawartości

RWD-8dwlSP-ZHP 1:72 / Amator

Hołek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Po długich przemyśleniach stwierdziłem, że fajnie byłoby wziąść udział w tym Konkursie

Na nagrody nie liczę bo na nie to trzeba zasłużyć doświadczeniem i pieniędzmi, czego nie zawsze zdaża się tak o mieć

Mam kilka modeli na swoim koncie, ale to zwykłe gnioty (znaczy się mogły nimi nie być ale po mojej ręce tak wyglądają).

RWD-8bis. Dlaczego? Bo dostałem tanio bo za 6ziko dwa samoloty bez kalek i opakowania. SP-ZHP ? Bo harcerstwo memu sercu bliskie jest.

W necie znalazłem takie oto dokumenty na temat tego "eRWuDziaka":

94d0155fef6e83f0m.jpg

18b2d778c9effec3m.jpg

I pierwsze schody i wołanie o pomoc. Oznakowanie tego samolotu. Czarne czy czerwone? Będę je robił odręcznie więc wygodnijsze byłyby mi czarne to bym cienkim markerem zrobił, ale prawda jest najważniejsza. Oczywiście cały model będzie srebrno-czerwony. Kokpit robię FS30218 a fotele PolishKhaki bo akurat takie mam na stanie.

Blaszek nie robię ani nie kupuję bo to za małe jest aby coś widać było. Odetnę tylko stery i lotki.

Zdjęcie dorzucę następnym razem.

Pozdrawiam i liczę na ostrą krytykę i rady(które wykorzystam przy budowie drugiego RWD-8).

Edytowane przez Gość

Hej!

To robimy ten sam model w tym samym oznakowaniu

Tak więc: litery powinny być czarne.

Literatury jest mało, wręcz bardzo mało, ale na pewno trochę więcej niż te dwa obrazki.

Co to za kolor ten FS bo nie mogę znaleźć? Kokpit powinien być najprawdopodobniej w kolorze lakierowanej sklejki (tablice) płótna (ścianki boczne) i czarnym (kratownica). Natomiast foteli pod żadnym pozorem nie maluj na Polish Khaki - były one blaszane (aluminiowe?) i na zdjęciach widać wyraźnie, że nie były malowane (bo i po co?). Przynajmniej tyle ja wywnioskowałem z czarno-białej fotografii i zdjęć fotela, który ocalał do współczesnych czasów. Natomiast jestem (niemal) pewny, że nie malowano ich na khaki.

A propos foteli - wyrzuć te z zestawu, prawdziwych foteli RWD nie przypominają nawet z daleka. Jak wrócę po świętach to podeślę Ci zdjęcie.

I zmień proszę tytuł zdjęcia - to jest RWD 8 DWL, a druga wersja to RWD 8 PWS, natomiast RWD 8 bis nigdy nie istniał.

Obu Panom podpowiem, że w Modelarzu nr11/2008 (jako alternatywa dla trudniej dostępnych Planów Modelrsakich nr 28) są plany modelarskie RWD-8 jako wkładka. Pożyteczne w podejmowanym projekcie.

Blaszek nie robię ani nie kupuję bo to za małe jest aby coś widać było

Faktycznie blaszka PART'a :

http://www.jadar.com.pl/part/s72086/imagepages/s72086.html

podwaja (potraja) koszta, będąc przy tym ubogą i po prawdze nie zawiera niczego czego samemu nie można było by w tym przypadku wykonać.

Chętnie popatrzę jak się sytuacja rozwija, mając w perspektywie powrót do sprawy RWD-8 (SP-ZHP) zrobongo dawno, dawno temu, który czeka na zmartwychwstanie po orzeźwiającej kąpieli w krecie.

Pozdrawiam.

Mam tego Modelarza - nic specjalnego, lepiej zaopatrzyć się w stary numer Aero Technika Lotnicza (nie pamiętam który), gdzie oprócz planów różnych wersji jest także sporo innych ciekawych materiałów. do tego jest jeszcze TBiU, Samoloty RWD Glassa i Dulęby (jedno ważne zdjęcie, postaram się je wkrótce zamieścić) i chyba tyle. Nie wiem jak o temacie wypowiadają się Polskie Konstrukcje Lotnicze Glassa.

Natomiast blaszki Parta są w tym wypadku dość bezużyteczne, bowiem są do innej wersji (PWS) i mają masę błędów (fotele, tablice, płaska kratownica itd.)

Gerd! wielkie dzięki za ten namiar na blaszkę Może wytnę kilka elementów i dokleję. Np. lusterka i jakieś "cacka" do mocowań skrzydeł.

e8f554b2d7ff8d4em.jpg

Prace rozpoczęte już w dużym stopniu. Pierw pomalowałem pierwszą warstwą(na zdjęciach wygląda jak po kilku malowaniach ale to złudzenie spowodowane moim światłem). Wyciąłem części kadłuba i ładnie wypiłowałem lotki i stery (i kilka dziur w kciuku ).

Wnętrze kadłuba pomalowałem na "blaszano" a kokpit w FS30218 i domalowałem markerem zegary (piszę jak to wygląda bo niemam jak zrobić zdjęcia jest takie to małe i ciemno z każdej strony).

Resztę wyszlifowałem w łączeniu, ale jeszcze nie skończyłem w zaciekach szlifować

f195696fe0ed36c1m.jpg

Bardzo dobre materiały do RWD-8 zamieszczone zostały w archiwalnym już czasopiśmie Aero technika lotnicza nr.3/91.

6f8ceca4610cc56e.jpg

Artykuł autorstwa Pana Andrzeja Glassa (osobiście uważam że jest autorytetem jeżeli chodzi o samoloty RWD).W zamieszczonym artykule RWD-8 o znakach SP-ZHP posiada litery koloru czerwonego.

Pozdrawiam.

Krystek.

W zamieszczonym artykule RWD-8 o znakach SP-ZHP posiada litery koloru czerwonego.

Więc zaufam jednak starym materiałom czyli tej pocztówce i temu artykułowi. A, że były czarne to myślę, że to niedopatrzenie projektanta pudła do modelu.

eb17a598126db3eem.jpg

Skleiłem stery i tak to wygląda

Jakoś się nie mogę zmusić do dalszej pracy :P

No to po kilku dniach zbierania się cuś zrobiłem.

Malowałem( i malowałem, bo to niełatwe zajęcie gdy srebrna farba syfi naokoło a czerwona nie chce dokładnie kryć ) mojego małego RWD.

Również nazbierałem trochę informacji n.t. SP-ZHP i szukam dalej więc podam przy efekcje końcowym.

Skleiłem również skrzydło z kadłubem...

823217d99f077800m.jpg

I teraz to będę czekał z niecierpliwością cały tydzień na powrót ze stancji do domu i dostęp do neta.

Zainteresowania większego też nie widzę, ale to dodaje mi trochę motywacji :P

Pozdrawiam!

Hołek

SP-ZHP robisz? Dar pracowników Państwowej Akcyjnej Spółki Telefonicznej (PASTy), dla harcerstwa polskiego z napisem "Dar PAST-y". Ładny wybór. Jakbyś potrzebował jakiejkolwiek pomocy, daj znać! Kibicuję!

Widd dzięki serdecznie

może znacie jakisz sposób na ładne zrobienie liter na ten samolot. Już wymalowałem i wyliczyłem boczne oznakowania na papierze milimetrowym, tylko niewiem jak ładnie to zrobić. Myślałem nad wycięciem liter w folii i odmalowanie na modelu. Tylko teraz co zrobić by farba nie weszła pod folie. I jak wyciąć 1mm'owej grubości litery

I jeszcze niewiem jak robić linki(sterów)... pomóżcie plz

I też myślę czy może nie kupić figurek Heller'a RAF Infantry i przerobić kilku na harcerzy i zbudować z tego swoją pierwszą małą dioramę.

może znacie jakisz sposób na ładne zrobienie liter na ten samolot. Już wymalowałem i wyliczyłem boczne oznakowania na papierze milimetrowym, tylko niewiem jak ładnie to zrobić.

By nie pisać tego samego po kilkakroć, pozwolę sobie przekierować uwagę na...:

viewtopic.php?t=9604&postdays=0&postorder=asc&highlight=cierva&start=15

...,tu właśnie kotłowałem się z podobnym problemem.

I jeszcze niewiem jak robić linki(sterów)..

żyłka wędkarska-cieniutka.

Widd a możesz mi dać namiary na tą informacje.

Bo szukam i się dowiaduje i doszedłem do kilku rzeczy a skończyłem na tym, że został przeniesiony na Masłowo do Kielc w 1939r. i dalej info gaśnie.

Próbuje dowiadywać się w Inspektoracie ds. Lotnictwa ZHP ale czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam!

Hołek

Otóż według zestawienia rejestracji lotniczych SP-ZHP był zarejestrowany w Bielsku przez Szkołę Pilotów. Nr fabryczny 129 i był 33 maszyną RWD-8 wyprodukowaną. Powstał w 1935 roku. W zestawieniu figuruje pod tym numerem od dnia 5 maja 1936, wcześniej nie miał innego numeru. Na koniec masz znane losy maszyny i wynika z nich, że w 1939 roku wylądował w ZSRR.

http://www.rwd-dwl.net/rejestr/index.htm

W 1936 roku użytkowany w Szkole Pilotów harcerski RWD-8 {"Dar PAST-y", SP-ZHP) brał udział w Zlocie Skautów Rumuńskich w Braszow. Dokonał on przelotu na trasie: Katowice - Lwów - Czemiowce - Braszow i z powrotem: Braszow -Konstanca - Bukareszt - Lwów - Katowice na trasie liczącej w sumie 3 tysiące kilometrów. Harcerze-lotnicy podczas 20-dniowego pobytu w Rumunii wykonali 30 lotów, spędzając w powietrzu 40 godzin. Wykonywane przez nich loty miały charakter codziennie wykonywanych nad obozem lotów pokazowych., lotów okolicznościowych (np. podczas „Dnia Polskiego") oraz lotów pasażerskich.

Poza tym ktoś robił taki model

http://www.ksiomlynek.republika.pl/rwd8d.htm

przeniesiony na Masłowo do Kielc

k woli ścisłości nie "Masłowo", a MASŁÓW k. Kielc (lotnisko istnieje do dziś).

i dalej info gaśnie.

być może warto zajrzeć tutaj:

http://www.iirp.prv.pl/lotnictwo/obserwacyjne_szkolne/rwd8/dowodztwo_lotnictwa_obser_szkolne_rwd_8.html

Kluczowe (dot. SP-ZHP) zdania znajdują się na dole strony tuż nad napisem "po wrześniu" i fotką RWD-8 w malwaniu Luftwaffe.

Dzięki. To moja strona. Sam pisałem ten tekst. Przez dwa dni strona nie chciała się otworzyć I oczywiście jak kiedyś znalazłem, samolot pochwycony na ziemi.

Dzięki serdecznie za te informacje.

W tygodniu dokupiłem trawkę pod samolot i zrobię podstawkę najprawdopodebniej na ramce 15x21

Postępów z samym modelem nie ma(oprócz czarnego obmalowania wkoło kabin), bo tylko przelotem w domu jestem.

Póki co dostałem książkę Dulęby i Grassa "Samoloty RWD" i teraz obliczam wymiary liter ze skali 1:100 do 1:72.

Po przeanalizowaniu zdjęć samolotów RWD-8dwl z aeroklubu tego, w którym hangarowano SP-ZHP litery najprawdopodobniej są czerwone i takie zrobię.

Tylko zastanawiam się czy od spodu też były jakioś malowane? Nigdzie nie mogę wynaleźć rzutu z dołu.

Pozdrawiam!

Hołek

widd dzięki serdecznie

Niewiem skąd Ty to bierzesz ale filmy są świetne!

Prace stoją, a raczej leżą bo znów przelotem w domu jestem. Może jak za 2 tyg. wrócę to coś się ruszy. Zastanawiam się dalej nad tymi kolorami liter... no niewiem sam(na 99%) czy czerwone czy czarne.

Myślę, że czarne. Z tego co pamiętam, to regulowały to przepisy. Wszyscy mieli czarne litery, na jasnym tle. Na ciemnym mogły być białe.

Choć z drugiej strony, to chyba twoja maszyna. Brakuje tylko napisu Dar...

rwd8_3.jpg

Też mi się wydaje, że powinny być czarne. A ten model 3D to żaden dowód, jego autor nie odróżnia nawet wersji PWS od DWL, trudno go więc traktować jako eksperta od koloru znaków rejestracyjnych.

kolorami liter... no niewiem sam(na 99%) czy czerwone czy czarne.

Myślę, że czarne. Z tego co pamiętam, to regulowały to przepisy.

Tu pozwolę sobie zapodać cytat z zarządzenia Ministra Komunikacji zdnia 5 kwietania 1932 roku w sprawie oznaczeń statków powietrznych., Pozycja Dziennuka U staw 635 w rozdziale 6:

"(...) Każdy statek powietrzny wpisany do rejestru państwowego winien być oznaczony grupą 5 wilekich liter. Prznależność państwową oznacza się dwoma literami SP, a znak rejestracyjny z kreską stanowi kombinacja składającą się z 3 liter, z wyjatkiem SOS, XXX, PAN, TTT, oraz kombinacji, w których W znajdował by się po środku. (...) Litery znaku o barwie wyraźnie odcinającej się od tła, na którym je malowano, należało wykonać w formiepełnwgo druku, wszyskie jednego typu i rozmiaru.(...)"

Pamiętajmy jeszcze, że materiał światłoczuły czarno-biały (fotograficzna błona/płyta szklana - panchroamtycza) rejestruje kolor czerwony BARDZO podobnie do czerni. Stąd ze zdjęć cz-b niesposób tego ustalić z całą pewnościa.

Z potwierdzeniem teorii o czerwoności liter SP-ZHP (do której się z resztą przychylam) jest fakt, iż "nasz RWD-8" nie był jedynym samolotem noszącym czerwone znaki rejestracyje. Tu akurat na skrzydłach:

http://www.aviation.kamela.waw.pl/muzeum_mlpwk/2_hangar_b/firstSPF/Page002.html

wyjatkiem (...) XXX, PAN, TTT, oraz kombinacji, w których W znajdował by się po środku.
A mogę zadać pytanie, skąd takie restrykcje / zastrzeżenia?

Pozdrawiam