Skocz do zawartości

ASLAV (Trumpeter 1:35)

Lestat

Rekomendowane odpowiedzi

Drugi z wielu zaplanowanych 8-kołowców. Tym razem padło na ASLAV-a czyli kangurzą wersję LAV-25. Jeździły i w Afganistanie i w Iraku, model jest w wersji pojazdu rozpoznawczego. Przydarzył się niespodziewany zonk podczas lepienia. Do tego typu pojazdów, o ile budżet pozwala, dobrze jest oczywiście dokupić żywiczne koła. Z kilku powodów. Kupiłem dedykowany zestaw PanzerArt RE35-179 Wheels for ASLAV-25. Podejrzanie niedrogo nawet jak na takie rzeczy... No i koła okazały się... i za małe i za cienkie. I to tak, że gołym okiem widać.

d63100b9-8705-4218-ae09-1814a171ba27.jpg

No szczerze mówiąc byłem mocno zdegustowany. Ta firma ma dobre opinie generalnie. I nie, gumiaki z zestawu nie są za duże, posprawdzałem to dokładnie.

Filmik na YT: https://youtu.be/MXYx-HVn7fA

Galeria-01.jpg

Galeria-02.jpg

Galeria-03.jpg

Galeria-04.jpg

Galeria-05.jpg

Galeria-06.jpg

Galeria-07.jpg

Galeria-08.jpg

Galeria-09.jpg

Galeria-10.jpg

Galeria-11.jpg

• Like 12

Bardzo ładny 👍 Szczególnie podoba mi się:

1. ciemna (czarna?) płachta w jednym z koszy wieży. Efekt końcowy naprawdę na wysokim poziomie. Wygląda lepiej niż siatki, które wydają się trochę błyszczeć - one są z tworzywa? Niestety, a szkoda, płachta ginie w koszyku. Niemniej, chciałbym się dowiedzieć jak udało Ci się osiągnąć taki efekt końcowy? Zdradzisz wykonanie? Opiszesz go dla mnie krok po kroku z jak największą ilością detali (jakie farby, numery, czy to element z zestawu czy może bawiłeś się żywicami, sposoby malowania: suchy pędzel?).

2. kolba karabinu - wyszedł ciekawy, oryginalny, kolor jesionu. Jak doszedłeś do takiego efektu? Podobnie jak wyżej, pochwalisz się detalami, poproszę?

Nie ukrywam, iż chciałbym skopiować rozwiązania w swoich pracach 🙂

• Like 1

1 godzinę temu, Prezes napisał:

1. ciemna (czarna?) płachta w jednym z koszy wieży.

2.siatki, które wydają się trochę błyszczeć - one są z tworzywa?

3. kolba karabinu - wyszedł ciekawy, oryginalny, kolor jesionu. Jak doszedłeś do takiego efektu?🙂

no to tak, chyba Cie zawiodę (albo i nie) bo te akurat rzeczy sa bardzo proste.

Płachta to tak naprawdę karimata z zestawu Tamiya 35266. Pomalować na ciemnoszaro, zrobic suchy pędzel jaśniejszym odcieniem szarego i w zasadzie tyle.

Siatki oczywiście sa z jakiegos tworzywa ;). Niewątpliwie chińskiego, bo to gotowce z aliexpress, oczywiście troche podmalowane żółtym i zielonym

Kolba karabinu, to albo UA714 albo 715, zabij nie pamętam, z zestawu farb Weathered Wood Lifecolor. Na nią wash ciemnobrazowy.

I tyle.