wojtek78555 Napisano Środa o 23:55 Share Napisano Środa o 23:55 (edytowane) Siema! Po wielu latach postanowiłem, że czas zmierzyć się w modelarstwie z inną tematyką niż pancerka i kupiłem na start Spitfire’a od Eduarda. Nie będzie to mój pierwszy samolot w życiu, bo pamiętam, jak mając 12 lat kupowałem zestawy Revella z farbkami i były to moje początki w modelarstwie. Niestety porzuciłem tematykę lotniczą na rzecz pancerki, która była o wiele bardziej ciekawa w tamtym momencie. Nie będę ukrywał, moja wiedza o samolotach nie jest duża. Trochę podcastów i filmów o Spitfirze obejrzałem, więc mniej więcej zarys historyczny i techniczny poznałem, ale nie wiem, na ile to wystarczy, żeby merytorycznie wykonać ten model. Macie może jakieś filmy lub materiały, które mogłyby mi pomóc w zagłębieniu tematu? Nawet się nie pogniewam, jeśli polecicie mi jakiś kanał na YouTube kogoś, kto zna się na rzeczy. Póki co chcę zbierać materiały i wiedzę. Przede wszystkim malowanie i weathering. Jeszcze jedno pytanie. Co uważacie o tym modelu? Eduarda kojarzę jako bardzo dobrego producenta ale wiadomo jak to z modelami każdy może mieć swoje błędy. Edytowane Środa o 23:57 przez wojtek78555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano wczoraj o 08:02 Share Napisano wczoraj o 08:02 Cześć, wybrałeś bardzo dobry model do powrotu do modelarstwa lotniczego. Ten model jest prawie idealny, jedynie uwagi wymaga dokładne sklejenie i obróbka pokrywy górnej silnika składająca się z dwóch połówek. Zwróć jeszcze uwagę już na samym początku czy wybierzesz otwartą czy zamkniętą kabinę. Mogłeś od razu kupić wersję profipack, bo teraz powinieneś dokupić jeszcze maski i pasy pilota. Na YouTube jest kilka fajnych relacji z budowy np. poniższe: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano wczoraj o 09:33 Share Napisano wczoraj o 09:33 Tak jak napisał @Tomek1124, to bardzo fajny model. Jest parę zdrad, ale ogarniesz, największa jak dla mnie to wspomniana już górna pokrywa silnika. Dedykowaną żywicą też ją trudno zastąpić, bo i tam jest zdrada . Wnętrze wymaga uzupełnienia o oczywiste przewody i w sumie tyle. Powodzenia, oglądam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 21 godzin temu Autor Share Napisano 21 godzin temu 16 godzin temu, Tomek1124 napisał: Cześć, wybrałeś bardzo dobry model do powrotu do modelarstwa lotniczego. Ten model jest prawie idealny, jedynie uwagi wymaga dokładne sklejenie i obróbka pokrywy górnej silnika składająca się z dwóch połówek. Zwróć jeszcze uwagę już na samym początku czy wybierzesz otwartą czy zamkniętą kabinę. Mogłeś od razu kupić wersję profipack, bo teraz powinieneś dokupić jeszcze maski i pasy pilota. Na YouTube jest kilka fajnych relacji z budowy np. poniższe: Dzięki za pomoc ! Akurat model kupiłem na dużej promce, więc się opłacało. Co o tym zestawie do kokpitu myślicie? Opłaca się w ogóle ? Czy bardziej iść w zestaw Eduard 49674 ? Maski pewnie od Eduarda bo nic w zamian tańszego nie znajdę niestety. Eduard 3DL48029 Spitfire Mk.IXc late version SPACE EDUARD 15 godzin temu, barszczo napisał: Tak jak napisał @Tomek1124, to bardzo fajny model. Jest parę zdrad, ale ogarniesz, największa jak dla mnie to wspomniana już górna pokrywa silnika. Dedykowaną żywicą też ją trudno zastąpić, bo i tam jest zdrada . Wnętrze wymaga uzupełnienia o oczywiste przewody i w sumie tyle. Powodzenia, oglądam . Na pewno pochylę się dłużej nad tą pokrywą dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu Z mojego doświadczenia te zestawy Space są po prostu słabe - kalki 3D raczej mierne, często niepasujące do miejsc, w które trzeba je nakleić, blachy bardzo skromne. Tablicę możesz wziąć od Yahu, tylko pasy blaszkowe wydają się być koniecznością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 11 godzin temu Autor Share Napisano 11 godzin temu 6 godzin temu, jachud3 napisał: Z mojego doświadczenia te zestawy Space są po prostu słabe - kalki 3D raczej mierne, często niepasujące do miejsc, w które trzeba je nakleić, blachy bardzo skromne. Tablicę możesz wziąć od Yahu, tylko pasy blaszkowe wydają się być koniecznością. Jeśli faktycznie ten zestaw jest słaby to już bardziej ma sens Eduard 49674. Cenowo wyjdzie taniej niż kupienie osobno tablicy i pasów. Kilka złotych w kieszeni. Jeśli chodzi o maski do owiewek to Maskol od mr.hobby ma sens czy zbyt problematyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 godzin temu Share Napisano 11 godzin temu Maskol do owiewek to bardzo kiepski pomysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 11 godzin temu Autor Share Napisano 11 godzin temu Teraz, jachud3 napisał: Maskol do owiewek to bardzo kiepski pomysł Tak czułem ale wolałem się spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu Jeżeli chodzi o 1. maski to kupuj tylko papierowe np. https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IXc-Weekend-1-48-Eduard.html 2. Pasy możesz kupić dedykowane do Twojego zestawu - ale jest dosyć drogi https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-MK.IXc-late-WEEKEND-Eduard.html albo zestaw podwójny https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IX-seatbelts-STEEL-EDUARD.html 3. Tablicę polecam Yahu https://www.mojehobby.pl/products/Spitfire-Mk.IX-late-XVI-Eduard-ICM.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Właśnie miałem pisać że tablice to lepiej brać z blaszek (Yahu lub edek). W Spicie to akurat jest prosta tablica więc 3D mija się z celem. Tak na Marginesie to w Spicie w 48 to trzeba się wysilić aby tę tablice dobrze było widać- w sensie detalu. Pasy z blaszki lub kup klamry i pasy dotnij z taśmy maskującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi