Skocz do zawartości

Tiger I wczesny 1/72 Border Model

nowicjusz2001

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

To jest moje podejście i uważam, że mam do niego pełne prawo.

Oprócz tego nie pokazałem reszty, a już jest gotowy osąd moich prac. 

Szkoda czasu na coś czego absolutnie pod żadnym kątem nie widać.

Chyba prościej wytłumaczyć się nie da.

I podkreślam : to co widoczne dopiero dochodzi. 

Owszem masz prawo do takiego podejścia - tylko nie spodziewaj się "szału" na końcu prac.
 Tak, pokazałeś fragment i na bazie doświadczenia i obejrzenia wielu prac początkowych modelarzy, tu na forum i na innych, już wiem, że dalej będzie tak samo, "bo to się zateguje".
 I jesteś w dużym błędzie, że tych kół nie widać 😉 I mówię to jako osoba, która wykonała tygrysów kilka w różnych skalach i innych niemieckich czołgów z "zakładkami kół".

• Like 1

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, neptun1939 napisał:

Owszem masz prawo do takiego podejścia - tylko nie spodziewaj się "szału" na końcu prac.
 Tak, pokazałeś fragment i na bazie doświadczenia i obejrzenia wielu prac początkowych modelarzy, tu na forum i na innych, już wiem, że dalej będzie tak samo, "bo to się zateguje".
 I jesteś w dużym błędzie, że tych kół nie widać 😉 I mówię to jako osoba, która wykonała tygrysów kilka w różnych skalach i innych niemieckich czołgów z "zakładkami kół".

A ja mówię patrząc w czasie rzeczywistym, że kół wewnętrznych nie widać, bo są 

A. Zasłonięte przez zewnętrzne koła 

B. Schowane pod gąsienicami.

I gratuluję oceny po fragmencie czegoś CO NIE WIDAĆ za nic.

Widać to najwyżej w Panzer I C , F , Leopardzie i im podobnych.

A doświadczenie to akurat mam duże. 

Od przodu uwaga widać tylko 8 zachodzących na siebie kół. Reszta jest zakryta i nie mam zamiaru tego więcej tłumaczyć.

Edytowane przez nowicjusz2001

10 godzin temu, nowicjusz2001 napisał:

A ja mówię patrząc w czasie rzeczywistym, że kół wewnętrznych nie widać, bo są 

A. Zasłonięte przez zewnętrzne koła 

B. Schowane pod gąsienicami.

I gratuluję oceny po fragmencie czegoś CO NIE WIDAĆ za nic.

Widać to najwyżej w Panzer I C , F , Leopardzie i im podobnych.

A doświadczenie to akurat mam duże. 

Od przodu uwaga widać tylko 8 zachodzących na siebie kół. Reszta jest zakryta i nie mam zamiaru tego więcej tłumaczyć.

OK. Niech Ci tak będzie. Nie będę już marnował czasu na ten wątek. Powodzenia w budowie życzę.

42 minuty temu, neptun1939 napisał:

OK. Niech Ci tak będzie. Nie będę już marnował czasu na ten wątek. Powodzenia w budowie życzę.

No i się obraził. Podałem prosty fakt, że głębszych rzędów nie widać, bo zasłaniają je przednie. Fakt nie mit. I obraza majestatu. W sumie nie mój problem.

Wewnętrznych kół, poza tymi na pierwszej za kołem napędowym osi rzeczywiście nie będzie widać. Z drugiej strony zawsze to możliwość poćwiczenia ręki. 

To już kwestia podejścia. 

Zewnętrzne kółka na pewno bym jeszcze trochę dopieścił.

Co miałeś na myśli pisząc o tej białej zmywalnej farbce? Nie dziaĺa pod pędzel?

8 godzin temu, R_Mazzi napisał:

Wewnętrznych kół, poza tymi na pierwszej za kołem napędowym osi rzeczywiście nie będzie widać. Z drugiej strony zawsze to możliwość poćwiczenia ręki. 

To już kwestia podejścia. 

Zewnętrzne kółka na pewno bym jeszcze trochę dopieścił.

Co miałeś na myśli pisząc o tej białej zmywalnej farbce? Nie dziaĺa pod pędzel?

Działa pod pędzel. Ma taką gotową konsystencję, że thinner nie jest potrzebny. 

I w końcu ktoś rozumie o co chodzi z wewnętrznymi kołami.

6 minut temu, Evildead napisał:

Na razie ta zima wygląda na różowo 

A może to miała być Różowa Pantera. :mrgreen:

A na poważnie to faktycznie coś sie z balansem bieli rozjechało.
Sam model wygląda zacnie. 

57 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

Tak dla przypomnienia to była biała zmywalna farba, z tego co kojarzę czasem nawet kreda. 

Nie wiem czy się pytasz, czy informujesz wszystkich?

Kreda? Raczej bardziej dostępne było wapno. Stosowane przy braku farb w warsztatach polowych.

Ty chcesz wykonać Tygrysa No.812 w zimowym malowaniu z jednostki D.R. w 1943 roku.
Ten konkretny pojazd przybył z montowni już w białym kamuflażu na początku 1943 roku.
Więc w grę wchodzi tylko i wyłącznie kamo fabryczne.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
  • Thanks 1

10 minut temu, meser262 napisał:

Nie wiem czy się pytasz, czy informujesz wszystkich?

Kreda? Raczej bardziej dostępne było wapno. Stosowane przy braku farb w warsztatach polowych.

Ty chcesz wykonać Tygrysa No.812 w zimowym malowaniu z jednostki D.R. w 1943 roku.
Ten konkretny pojazd przybył z montowni już w białym kamuflażu na początku 1943 roku.
Więc w grę wchodzi tylko i wyłącznie kamo fabryczne.

Pozdrawiam

Krzysztof

No właśnie nie przybył bo pierwotnie miał walczyć w Afryce i miał tropikalny kamuflaż, na który nałożono zmywalną białą farbę. Akurat sprawdziłem sobie informacje.

Jest Washable White i kropka. 

• Haha 1

32 minuty temu, nowicjusz2001 napisał:

... i kropka. 

Czyli informujesz. OK

Błędnie, ale informujesz. Dlaczego błędnie ? Ponieważ kamo Afrykańskie składało się z dwóch kolorów farb, ale co tam i kropka.

Biała zakryje wszystko i nie będzie tego widać. Biała była zmywalna i można fajnie pokazać to na modelu, ale po co i kropka.

20 minut temu, nowicjusz2001 napisał:

No właśnie nie przybył bo pierwotnie miał walczyć w Afryce i miał tropikalny kamuflaż, na który nałożono zmywalną białą farbę.

To go tam nie było (w Rosji) ?

W tamtym czasie większość Tygrysów malowano fabrycznie w kolorach Trop. Część była nadal w RAL 7021.

Przez okres zimy do końca lutego wszystkie pojazdy na front wschodni były fabrycznie malowane w kamo zimowe - na kamo podstawowe. To tylko taka drobnostka informacyjna.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 2
  • Thanks 1

W dniu 2.03.2026 o 06:54, nowicjusz2001 napisał:

Działa pod pędzel. Ma taką gotową konsystencję, że thinner nie jest potrzebny. 

Pytając o tą farbkę miałem na myśli czy rzeczywiście można ją łatwiej zmywać a nie kolejny odcień bieli. Tak przynajmniej zrozumiałem opis na stronce.  A u Ciebie widzę że pomalowalowałeś całość i raczej nie bawiłeś się w zmywanie. Tak czy siak farbkę zamówiłem wkrótce sam potestuję.

18 godzin temu, R_Mazzi napisał:

Pytając o tą farbkę miałem na myśli czy rzeczywiście można ją łatwiej zmywać a nie kolejny odcień bieli. Tak przynajmniej zrozumiałem opis na stronce.  A u Ciebie widzę że pomalowalowałeś całość i raczej nie bawiłeś się w zmywanie. Tak czy siak farbkę zamówiłem wkrótce sam potestuję.

W zmywać dopiero będę. Chciałem mieć konkretna warstwę.

Wystarczy ciepła wodą i sztywny pędzel i jest git 

19 godzin temu, meser262 napisał:

Czyli informujesz. OK

Błędnie, ale informujesz. Dlaczego błędnie ? Ponieważ kamo Afrykańskie składało się z dwóch kolorów farb, ale co tam i kropka.

Biała zakryje wszystko i nie będzie tego widać. Biała była zmywalna i można fajnie pokazać to na modelu, ale po co i kropka.

To go tam nie było (w Rosji) ?

W tamtym czasie większość Tygrysów malowano fabrycznie w kolorach Trop. Część była nadal w RAL 7021.

Przez okres zimy do końca lutego wszystkie pojazdy na front wschodni były fabrycznie malowane w kamo zimowe - na kamo podstawowe. To tylko taka drobnostka informacyjna.

Pozdrawiam

Krzysztof

Biała dopiero będzie zmywalna chcę mieć konkretną warstwę i dopiero wtedy zmywać w wybranych obszarach, ale wyrok już zapadł.

Z tego co ja wiem to często był stosowany tylko jeden kolor. 

I mogę czy to jest surowo zabronione mieć własną interpretację tematu?

2 godziny temu, nowicjusz2001 napisał:

Biała dopiero będzie zmywalna chcę mieć konkretną warstwę i dopiero wtedy zmywać w wybranych obszarach, ale wyrok już zapadł.

To nie wyrok, a ja z wymiarem sprawiedliwości nie mam nic wspólnego. jest to moja ocena tego co widzę, a pod spodem jest tylko jeden kolor i kropka.

Zaznaczam nieśmiało z nadzieją  - na razie jeden kolor :roll:.

Z tego co ja wiem to często był stosowany tylko jeden kolor. 

Tak tak gdzieś dzwonią ... . Warsztat ten dotyczy Tygrysa wczesnego dlatego mówimy tylko i wyłącznie o Tygrysie, a tam w tym czasie takich zasad nie stosowano. 
Do dzisiaj jest dyskusja nad kamuflażem Trop czy RAL 7021 w jakimś okresie czasowym.
Trop to kolory dwa dla Tygrysa.

I mogę czy to jest surowo zabronione mieć własną interpretację tematu?

No widzisz Zadałeś pytanie to wypada mi odpowiedzieć Ci uczciwie.

W moim przypadku to Twój drugi warsztat na forum do którego zerknąłem bo temat wydawał mi się ciekawy. I znów ten sam, lub bardzo podobny problem - interpretacja.

Tak to teraz Napisałeś/Oceniłeś. W poprzednim warsztacie w którym pisałem to najpierw było "zaklinanie" wydawcy modelu, a o sobie cisza. Były tam ewidentne Twoje błędy.

Nie wszystko i nie zawsze, ale były. I na końcu model przeznaczony na wykonanie go jako złom. Decyzja słuszna, ale dalej żadnej samokrytyki.

Teraz - Interpretacja która się pojawia po wskazaniu przez innych na ten lub inny problem. Uwagi  na temat kół Skwitowałeś  - bo nie widać. To też Twoja interpretacja?

Pytanie z mojej strony dziwne - bo te czy inne tego typu koła zawsze tak samo wyglądają - nie ma tam miejsca na interpretację. Moja rada takich "baboli" nie pokazuj na tym Forum.

Dla innych modelarzy czy widać czy nie robią solidnie i porządnie. Powiedz to że nie widać Tym co dopieszczają wnętrza pojazdów :super:.  Więc nie dziw się że jest taka reakcja .

Jak najbardziej to Twoje "podwórko" tylko nie wprowadzaj innych modelarzy w błąd o kolorach kamuflażu.
Na koniec moja rada - Napisz to na początku warsztatu (że to Twoja interpretacja tematu) i wtedy nikt nic złego nie będzie pisać.

Przepraszam Wszystkich za treść nie na temat Tygrysa No.812 którego warsztat ten dotyczy :sorry:

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
  • Thanks 1

26 minut temu, meser262 napisał:

To nie wyrok, a ja z wymiarem sprawiedliwości nie mam nic wspólnego. jest to moja ocena tego co widzę, a pod spodem jest tylko jeden kolor i kropka.

Zaznaczam nieśmiało z nadzieją  - na razie jeden kolor :roll:.

Tak tak gdzieś dzwonią ... . Warsztat ten dotyczy Tygrysa wczesnego dlatego mówimy tylko i wyłącznie o Tygrysie, a tam w tym czasie takich zasad nie stosowano. 
Do dzisiaj jest dyskusja nad kamuflażem Trop czy RAL 7021 w jakimś okresie czasowym.
Trop to kolory dwa dla Tygrysa.

No widzisz Zadałeś pytanie to wypada mi odpowiedzieć Ci uczciwie.

W moim przypadku to Twój drugi warsztat na forum do którego zerknąłem bo temat wydawał mi się ciekawy. I znów ten sam, lub bardzo podobny problem - interpretacja.

Tak to teraz Napisałeś/Oceniłeś. W poprzednim warsztacie w którym pisałem to najpierw było "zaklinanie" wydawcy modelu, a o sobie cisza. Były tam ewidentne Twoje błędy.

Nie wszystko i nie zawsze, ale były. I na końcu model przeznaczony na wykonanie go jako złom. Decyzja słuszna, ale dalej żadnej samokrytyki.

Teraz - Interpretacja która się pojawia po wskazaniu przez innych na ten lub inny problem. Uwagi  na temat kół Skwitowałeś  - bo nie widać. To też Twoja interpretacja?

Pytanie z mojej strony dziwne - bo te czy inne tego typu koła zawsze tak samo wyglądają - nie ma tam miejsca na interpretację. Moja rada takich "baboli" nie pokazuj na tym Forum.

Dla innych modelarzy czy widać czy nie robią solidnie i porządnie. Powiedz to że nie widać Tym co dopieszczają wnętrza pojazdów :super:.  Więc nie dziw się że jest taka reakcja .

Jak najbardziej to Twoje "podwórko" tylko nie wprowadzaj innych modelarzy w błąd o kolorach kamuflażu.
Na koniec moja rada - Napisz to na początku warsztatu (że to Twoja interpretacja tematu) i wtedy nikt nic złego nie będzie pisać.

Przepraszam Wszystkich za treść nie na temat Tygrysa No.812 którego warsztat ten dotyczy :sorry:

Pozdrawiam

Krzysztof

Jak kół zakrytych przez inne za nic nie widać to nie ma większego sensu dopieszczać element, który żeby w ogóle zobaczyć trzeba rozebrać układ jezdny.

Tak ciężko to zrozumieć? Dziecko to ogarnia.

Będę pokazywał co Uznam za stosowne. Nie podoba się trudno 

To jest hobby nie rekonstrukcja historyczna.

Do hobby trzeba podchodzić na luzie nie ze spinem kości ogonowej i mierzeniem każdego milimetra w skali. 

Mam pomysł zbuduj sam Panzer I C od HobbyBoss i się wypowiedz w temacie to pogadamy.

Ktoś dopieszcza wnętrze super podziwiam. Ja robię tylko to co widać gołym okiem 

Tyle i aż tyle.

I fantastycznie, że i temacie widać nie widać wypowiedziałes się absolutnie za wszystkich modelarzy. Winszuje poklasku.

Na forum można być no chyba, że wstęp ma tu tylko śmietanka znana tylko sobie to wtedy przepraszam, że zakłócam to elitarne grono. 

To nie jest hobby elitarne to jest hobby dla wszystkich. A hobby ma cieszyć nie frustrować. 

I tym akcentem kończę dyskusję.

Cieszy mnie bycie luźnym modelarzem, nie muszę się spinać tylko cieszyć życiem.

• Haha 1

Przypominam sobie dawne czasy na tym Forum i powiem Ci że teraz jest (z wyjątkami oczywiście) merytorycznie i kulturalnie. Chwilami słodzą Koledzy zupełnie nie słusznie.
Nie Masz się o co denerwować i atakować personalnie bo to nie robi na nikim wrażenia. Tylko robisz sobie przysłowiowych "wrogów".

W dniu 1.03.2026 o 07:24, nowicjusz2001 napisał:

Może warto cierpliwie coś wyjaśnić i od razu się nie unosić. Grzecznie i z kulturą. Przy okazji Sam się czegoś nauczysz.

Taka moja uwaga - jeśli nie będzie (co planujesz) pierwszego koła jezdnego to choćby nie wiem co będzie widać koło wgłębi (żółta gwiazdka) i dwa koła w następnym rzędzie.

Zostawić tak to koło jezdne - na pewno NIE. Będzie widoczne w całej okazałości. No chyba że błoto je zakryje - choć nie sądzę.

1458822663_meser262@000-3.thumb.jpg.1149efd5d11a04a8724ed382564e35b3.jpg

Może jeszcze fotka na potwierdzenie. Trzeba pamiętać że te koła podwójne nie były ze sobą sklejone. 

2045628637_meser262@000-5.thumb.jpg.7404948b4d91274ee4866f9e9b142fda.jpg

Dziwna wydawała mi się warstwa kół na parzystych mocowaniach.

Podobnie jak z haczykami (przy Pz.I C) nie dawało mi to spokoju dlatego postanowiłem to ogarnąć. Przy okazji może Inni też popatrzą.

Na fotce u góry oznaczyłem je  na niebiesko jako części z modelu A/B-15.

Teraz fotka z mocowaniem kół jezdnych w tym modelu.

1756222462_meser262@000-4.thumb.jpg.5dcfb36a3bf2b07a5cf5f9817c7a6339.jpg

Na niebiesko linia/gwiazdki kół na tym etapie. Dodatkowo będą jeszcze dwie warstwy kół - kolor zielony i czerwony.

WAŻNE -  gąsienica za kołem napędowym w No.812 "nie leży" od razu na pierwszym kole jezdnym więc widać trochę więcej niż samo koło z przodu.

Zaglądam dalej co będzie się działo.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Thanks 1

Chociaż faktycznie mógłbyś dopieszczyć te koła które będą widoczne.

Czerwoną strzałką zaznaczyłem koła do poprawy a kołem niedociągnięcia

IMG_20260305_181614.jpg.90295c76c7f02a0d8fb98db81f92be08.jpg

I ja rozumiem że to skala 1/72, że mniejsze, że trudniej...   Bo ja sam ileś modeli skleiłem w 1/72 i było trudno manewrować pędzlem, a już tym bardziej przy tigerze bo sklejałem tego samego tylko że z revella. Kolega Meser262 zaznaczył ci błędy do poprawy i wysłał wiele zdjęć jak to powinno wyglądać, i ja rozumiem że czasami nie wie kto co ma na myśli, ale chłop ma wiedzę jak cholera i ja to doceniam. Niektórzy chcą dopieszczać każdy detal, nawet niewidoczny, a inni chcą sklejać dla zabawy. I to jest OK. 

No nic, powodzenia w budowie.