Skocz do zawartości

Francuski dzbanek, P-47D-28RE Thunderbolt, Miniart, 1:48

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

DTC04522.thumb.JPG.da69da455163c94cb97b39383fd96e95.JPG

Nie mam pojęcia gdzie się zeszły rok podział, nie dociekajmy. 

Właściwie jest to mój pierwszy samolot, raczej nie ostatni bo chcę sprawdzić czy to model czy mnie samoloty nie jarają. Ponieważ nie miałem doświadczenia z samolotami, kilku rzeczy nie przewidziałem i się kilka razy potknąłem przez to złe planowanie. Chciałem polubić ten model, ale jest w nim kilka rzeczy które mnie mocno rozczarowały, zwłaszcza jakość nitowania. 

Podstawka jest po to żeby model się nie rozkraczył i żeby kółko ogonowe jakoś przetrwało. Koła są na bolcach wsadzone.

Nie odpuszczę, nity w tym modelu są paskudnej jakości, a najgorszej w najbardziej krytycznym miejscu - dookoła kokpitu. No kto to przepuścił? 3x większe i jeszcze ciachnięte na skos, lepiej by było jakby ich nie było. 

b9685b7eb9c9.jpg

* Innym problemem z tymi nitami jest to że nie są to równe dołki tylko mają jeszcze takie małe wgłębienia dookoła, paskudnie to wygląda ma modelach malowanych metalikami. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się że kadłub przeskrobałem żeby się tego pozbyć. Ponadto, część nitów powinna być śrubami, te na blasze pomiędzy skrzydłami oraz na panelach serwisowych - zamiast tego są tam tylko większe dziurki, ja to sobie ogarnąłem igłą od strzykawki.

18501cbf0624.JPG

* Kolejną zaniedbaną rzeczą są osłony wylotów ze sprężarki: one powinny się chować w kadłubie nie być doklejone na styk, wymagają też solidnego pocieniowania, szkoda że ludzie to pomijają. Taki detal na środku pustej przestrzeni wymaga trochę więcej uwagi. Osłona powinna chować się w kadłubie a nie być doklejona na styk jak w modelu, dobrze jest też pocieniować te elementy.

574f18a72e4e.jpg

b1d32ee8df1c.JPG

* Zespół kółka ogonowego - mydlane detale klap i mechanizmu, szkoda. Kółko jest też zbyt delikatne. 

e2297e42637b.JPG

* Silnik w wersji basic - złośliwość producenta, w zestawie są wszystkie detale poza odpowiednią przegrodą silnika, potrzebne żeby zrobić obie gwiazdy cylindrów z wydechami. IMO bezsensowna duplikacja form. 

* Kalki od napisów technicznych mogłyby mieć zdzieralną folię jak u edka, u mnie niestety połowa się świeci i nie wiem co zrobiłem źle.

* Instalacja goleni podwozia też nie zachwyca, łatwo jest skopać geometrię, nie jest też najstabilniejsza. 

* Brak zaznaczonych w modelu i instrukcji miejsc wyprowadzenia hydrauliki i okablowania z kadłuba oraz linek sterowniczych w kabinie. Mogła by/Powinna zawierać kompletne schematy okablowania i dodatków które każdy mógłby wykonać we własnym zakresie, zaoszczędziłoby to sporo szukania odpowiednich zdjęć.

4e8df47d529b.JPG

Galeria jest tutaj: https://imgchest.com/p/pg738w2l34r

758c94ca44a3.JPG

714139ba38a0.JPG

d2b541d81276.JPG

6be65d9f41d5.JPG412c61d23bea.JPG

5dc39d27e955.JPG

f02465b10196.JPG

8def82fb48b5.JPG

c1107f0f91d7.JPG

6648b8a2e464.JPG

c1107f0f91d7.JPG

d9e9d47498b9.JPG

7f384c389677.JPG

• Like 5

Człowiek praktycznie całe życie składa samoloty, myśli no cośtam umiem, nawet nie wygląda to źle, po czym włącza dział galerii a tam przychodzi se taki pancerniak i trzaska samolot, który zamiata. Zgłaszam protest :szczerbol:

Dzban jest ekstra, brudzenie w punkt, detale nadają smaczku. Jeśli jest coś, na co mógłbym zwrócić uwagę, to lepsze wtopienie kalek (rondle) lub ich malowanie - nity praktycznie zanikają na ich powierzchni 😉 gratuluję pięknego modelu!

Teraz, jachud3 napisał:

Dzban jest ekstra, brudzenie w punkt, detale nadają smaczku. Jeśli jest coś, na co mógłbym zwrócić uwagę, to lepsze wtopienie kalek (rondle) lub ich malowanie - nity praktycznie zanikają na ich powierzchni 😉 gratuluję pięknego modelu!

Z kalkami to dałem ciała mocno, wiem, wcześniej moje jedyne większe doświadczenie to była Cobra z kalkami od edka, tamte nawet z tą gruba folią się dobrze wtapiały w linie, te nie chciały się ruszyć pomimo microsola(czy on może się przeterminować? mam go kilka lat)

2 minuty temu, jachud3 napisał:

Człowiek praktycznie całe życie składa samoloty, myśli no cośtam umiem, nawet nie wygląda to źle, po czym włącza dział galerii a tam przychodzi se taki pancerniak i trzaska samolot, który zamiata. Zgłaszam protest :szczerbol:

Za to mam taki paraliż decyzyjny że modelu przez rok mogę nie dotknąć. Sama frustracja tylko, chętnie bym to oddał.