Piotrek W. Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2009 Dzięki skala72 za zdjęcie i linka jeszcze ich nie widziałem. Przyda się, choć zdjęć modeli filmowych na dysku mam sporo Czy z opiłowaniem chodzi Ci o trzecie zdjęcie? To jest trzpień, na którym są osadzone skrzydła by mogły się rozchylać. Wszystko jest schowane w kadłubie więc na pewno nie będzie tego widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Prace poooooowoooooooli idą do przodu. Zeszlifowałem plastikowe listewki mające imitować "przewody" łączące generator lasera i pierścień chłodzący. Następnie nawierciłem igłą od strzykawek (0.45) niewielkie otwory: wkleiłem w nie cienkie druciki i przykleiłem do pierścienia: Pierwsze działko laserowe gotowe: Pozostały jeszcze trzy. Przy tym tempie prac jeszcze mam nadzieję skończyć przed końcem konkursu . Dobrze, że nie robię czegoś bardziej skomplikowanego Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Piękna robota, ja moje iksy zrobiłem prosto z pudła, ale teraz przynajmniej wiem co poprawić w 48. Będę kibicował Ci dalej. Teraz czekam na kabinę. A wojnę z czasem napewno wygrasz, może wpadniesz z tym modelem na festiwal w Bytomiu, mamy kategorię SF. Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 12 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2009 Olku, dzięki za komentarz i wiarę w moje zdolności . Przed kabiną jeszcze trzy działka przede mną. Mam nadzieję, że równie udane jak to pierwsze. Co do Bytomia Jeśli zdążę z modelem to czemu nie, choć od połowy lutego na pewno przerwa przez dwa tygodnie - ferie moich cór. Trzeba gdzieś razem na narty pojechać Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Wymiana odlewu na druciki znacząco poprawiła wygląd spluwy... "OB1" dobrze cię wyszkolił ;) Stara Trylogia - atak na Gwiazdę Śmierc A są jakieś inne trylogie? No dobra, czepiam się Słuchaj, ten bonusowy C3PO to może gotowa metalowa figurka, czy też również plastik do sklejenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Słuchaj, ten bonusowy C3PO to może gotowa metalowa figurka, czy też również plastik do sklejenia? Wygląda tak: W porównaniu z częściami plastikowymi jest naprawdę kiepski. Na szczęście ja tego gościa po prostu nie trawię, więc już się go pozbyłem A są jakieś inne trylogie? Udam, że tego nie przecztałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Udam, że tego nie przecztałem Mr. Green O, wielbiciel Sienkiewicza Sorry, jeślim wacpana uraził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 O, wielbiciel Sienkiewicza Bynajmniej nie o Sienkiewiczu myślałem/pisałem Tutaj takie krótkie wyjaśnienie dla tych, którzy nie wiedzą o czym gadam Stara Trylogia iNowa Trylogia Sorry, jeślim wacpana uraził Eeeee tam od razu urażony, nie przesadzaj drogi Lordzie. Cieszę się, że ktoś zagląda i coś tam skrobnie w moim skromnym wątku . Dodaje mi to motywacji do dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 No to żeby pokazać żem zdopingowany ponad 1000 odwiedzin wstawiam zdjęcia działek z wymienionymi przewodami: Przeglądając zdjęcia z filmu można zauważyć za fotelem pilota całe mnóstwo kabli, których przeznaczenia nie jestem w stanie wymyślić. Ale żeby nie było tak łyso w kokpicie kable dorobione z różnej grubości drucików miedzianych: Kokpit właściwie przygotowany do malowania. To tyle na dziś. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyneck Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 No ,no przegiąłeś Rozumiem waloryzować Amt,ale żeby Fajnych Moldsów... tylko tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 za fotelem pilota całe mnóstwo kabli, których przeznaczenia nie jestem w stanie wymyślić. Luke najwyraźniej lubiał czystośc, więc - jak widzimy na załączonej fotografii - woził odkurzacz , myjkie próżniową i akwalung, coby nawet w bagnie na Dagobah zanurkowac i kabinkie na błysk raz-dwa przeleciec ;) Kokpit cudmiódultramaryna, gratuluję! Te "rury od odkurzacza" - nawijałeś jeden drucik na drugi, czy jakoś inaczej twórczy proces przebiegał? I jeszcze taka drobna sugestia... może dolep jakieś pseudourządzenia na boczne ścianki przy siedzisku, żeby zbytnio nie kontrastowały ze zdetalowaną resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 15 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2009 woził odkurzacz , myjkie próżniową i akwalung, coby nawet w bagnie na Dagobah zanurkowac i kabinkie na błysk raz-dwa przeleciec ;) No kurcze o tym nie pomyślałem A ja domyślałem się jakichś bardziej wyrafinowanych urządzeń typu oczyszczacz powietrza, czy też niwelator hyper kosmicznych przyspieszeń. Twoje oko cię nie myli LordzieDisneylandzie (chyba tak się odmienia). Rura od odkurzacza to nawinięty jeden drucik na drugi. Najpierw chciałem użyć zwykłego drucika ale jakoś mi nie pasował. A ten sposób bardziej mi przypadł do gustu. Co do pseudourządzeń bo bokach kokpitu to nie dam. Jak dla mnie powinno tam być pusto. Być może były jakieś małe urządzenia ale nie jestem taki kozak żeby odwzorować je w 1/72 . Wszystko mieli albo przed sobą Skądinąd wygląda na bardzo skomplikowaną maszynerię z dalekiej przeszłości Albo u góry boków kokpitu albo na joysticku, znaczy się drążku sterowniczym. To ostatnie będę starał się zrekonstruować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Kokpit właściwie przygotowany do malowania.To tyle na dziś. Piotrek Hola, hola !! Idzie ci naprawdę fajnie, BD., ale jak już zacząłeś te wszystkie rury, to je zakończ, zobacz ile tego tatałajstwa zostało, chyba z 4 jeszcze. Jak dasz radę, to ściśnij je bardziej, bo będą wyglądały jak kabel od telefonu - 3maj tak dalej. NMBzT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Odnośnie rurek od odkurzacza - to najlepsze do tego są po prostu struny, ale te metalowe oczywiście. sposób bardzo dobrze przetestowany w warhammerze. Sprawdza się. Naprawdę polecam. Kup zestaw strun od najcieńszej do najgrubszej. Kup najtańsze, bo nie oczekujesz dźwięku tylko dobrze nawiniętych dryutów . Pozdrawiam i wracam na swoje miejsce oraz miski z popcornem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 16 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2009 skala72 toż to jest kokpit w siedemdwójce, spróbuje wcisnąć jeszcze jakieś ale nie obiecuję Skoti dzięki za podpowiedź. Będę o tym pamiętał przy następnych rurkach od odkurzacza Ale czy dla tak małej skali nie będą za sztywne i dadzą się jakoś w miarę swobodnie modelować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyneck Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 woził odkurzacz , myjkie próżniową i akwalung Prawdziwy Jedi jest gotów na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 dzięki za podpowiedź. Będę o tym pamiętał przy następnych rurkach od odkurzacza Ale czy dla tak małej skali nie będą za sztywne i dadzą się jakoś w miarę swobodnie modelować? Spokojnie da się je powyginac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Skoti dzięki za podpowiedź. Czas na mały "apdejt". Za namową niektórych widzów i po dogłębnym przeanalizowaniu zdjęć pokazujących ilość sprzętu AGD wożonego przez rebelianckich pilotów postanowiłem dodać jeszcze dwie małe rurki od zmywarki i podręcznej pralko-suszarki . Kokpit prezentuje się teraz tak: Skrzydła właściwie zakończone. Wklejone na miejsce silniki jonowe: A tutaj przymiarka już złożonych skrzydeł. Wszystko pasuje po prostu rewelacyjnie. Ponieważ zdecydowałem, że będę robił X-winga na lądowisku skrzydła będą złożone. Jednak mimo wszystko nie przylegają do siebie dość dobrze. Żeby nie stracić jednak możliwości ich poruszania skleję je klejem Microscale Liquitape. Nie skleja trwale i można go również łatwo usunąć. Chłopaki z Fajnych Moldów dają możliwość wymiany otwartych komór podwozia i zamkniętych bez wklejania ich na stałe: A tutaj porównanie otwartych i zamkniętych komór: Z cyklu znajdź szczegóły różniące dwa zdjęcia. Dzisiaj: silniki jonowe. Zdjęcie znalezione w sieci pokazujące wygląd modelu użytego podczas kręcenia filmu: Źródło: www.forbiddenplastic.com/ref_star_wars/index.html I zdjęcie modelu FM: Jak widać silniki trochę uproszczone ale bez przesady. Jak zwykle brakuje paru rurek niewiadomego przeznaczenia. Choć jak przeglądałem "Star Wars Complete Cross-Sections" to wygląd w przekroju jest dokładnie taki sam jak w modelu FM. Ale ponieważ jak dla mnie trochę to łyso wygląda dodam parę drucików również niewiadomego przeznaczenia . To tyle na dziś. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 24 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2009 Powoli zbliżam się do końca klejenia. Jak obiecałem wkleiłem po dwie rury do komór silników: Przy przeglądaniu kolejnych zdjęć oryginałów znów trafiłem na małą niedoróbkę ze strony FM. Brak przewodów biegnących wzdłuż krawędzi skrzydła: Źródło: http://www.forbiddenplastic.com/ref_star_wars/index.html Najpierw chciałem dać sobie z tym spokój ale ponieważ modele AMT mają coś takiego postanowiłem dorobić brakujące części. Dorobiłem to ze zeszlifowanego do połowy drucika: Teraz to naprawdę muszę zabrać się już za malowanie . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Przy przeglądaniu kolejnych zdjęć oryginałów znów trafiłem na małą niedoróbkę ze strony FM. Brak przewodów biegnących wzdłuż krawędzi skrzydła: Jezu, aż po raz kolejny zmusiłem się i obejrzałem te pseudofilmy Nie na wszystkich ujęciach te kabelki są! Niestety, mój sterany życiem VHS nie wyświetla już czasów, ale gdy Nien Numb wydurnia się podczas ataku na kolejną maszynę zagłady ;) , widac X-wingi - i tam mają piękniutkie skrzydełka nieskalane drutem Ale jęśli tak, trudno... http://www.icanhasforce.com/wp-content/uploads/2008/08/star-wars-george-lucas-carbonite-apology-accepted.jpg Co do modelu- chyba byndzie klasą sam dla siebie, Piotrze, mam nadzieję, że pożyczysz gotowy na parę dni, bym zaimponował małżonce prawdziwym iksłingiem , a na dodatek nakręcił krótkometrażówkę pt. "Gorilla & Chimpanzee vs. Rebellion" Nadmienię, że małpy już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 No to ja też dzisiaj pooglądałem, coby mieć jasność w temacie kabelków. I powiem tak, że sam nie wiem czy są czy ich nie ma. A ponieważ jest SF w najczystszej z możliwych postaci, więc kabelki zostają . Co do modelu- chyba byndzie klasą sam dla siebie Na szczęście nikt więcej nie robi X-winga więc nie mam konkurencji . A na poważnie jak popatrzeć na inne modele bez specjalnego pokazywania palcami to znalazłoby się kilka zdecydowanie lepszych niż mój. Choć z drugiej strony daje mi dużo frajdy klejenie go a dzięki dopingowi kolegów kleje go błyskawicznie, jak na swoje możliwości oczywiście mam nadzieję, że pożyczysz gotowy na parę dni, bym zaimponował małżonce prawdziwym iksłingiem Sie dogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Kurcze, uzupełniasz FM...teraz to mi wstyd bo przy swoim Feniksie nic nie dorobiłem prócz cięgła katapulty...świetna robota i czekam na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyneck Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Teraz to naprawdę muszę zabrać się już za malowanie Również chciałbym, mieć tak fajnie,i być na takim etapie,tylko tak dalej a skończysz w rewelacyjnym tempie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 Kurcze, uzupełniasz FM... Te parę drucików to nie żadne uzupełnianie. Podejrzewam, że jeśli bym ich nie dał nie zrobiło by to żadnej różnicy. Ten iks i tak jest wypasiony w porównaniu z AMT. Dzięki Zbyszku za doping. Tylko teraz najgorsze przede mną - malowanie. No pożyjemy zobaczymy. Mam nadzieję zacząć w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander Zielony Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 No to ja wysiadam i idę zbierać puszki Piękna robota, ja podszedłem zbyt schematycznie do tych modeli. Trzeba chyba nabyć następny i skleić wg Twojego modelu. Pozdrawiam Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi