Skocz do zawartości

Jak zrobić "proste" linie kamuflażu

bloodmanpl

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wykonać taki kamuflaż:

Heinkel_He_111H-6_Modell.jpg

Próbowałem z taśmą do malowania (maskującą) i robiłem tak (załóżmy, że używam dwóch kolorów):

- zakleiłem taśmą, to czego nie chciałem malować

- pomalowałem resztę na zielono

- zdjąłem taśmę

- zakleiłem drugą część (już pomalowaną)

- pomalowałem na 2gi kolor

- odkleiłem taśmę ...

I co ? Taśma zbiera tą już nałożoną farbę, są nierówności (tzn taśma nie chroni doskonale) i nie wiem co zrobić ... Pomożecie ? Jakby coś to maluję Pactrami.

Z góry serdeczne dzięki

A z jaką taśmą próbowałeś? Taką całkiem zwykłą papierową jak do maskowania ścian? Czy jakąś modelarską? (Tamiya itp. ?) Bo jeżeli tą pierwszą, to raczej nic dziwnego. Te taśmy są trochę porowate, sztywne, mają słaby klej i tak dalej. Te specjalne modelarskie są bardziej elastyczne, dobrze przylegają do powierzchni i nierówności. Farba tak pod nie nie podchodzi.

Przy malowaniu pędzlem ciężko uniknąć efektu wyraźnego "schodka" na granicy... Można się potem ratować delikatnym szlifowaniem papierem wodnym 1200-2000.

Eksperymentuj z taśmą.

Zauważyłem przy malowaniu przez syna, jeden figiel jeśli chodzi o Tamiyowską taśmę. Innych nie używałem.

Jak się za mocno "namaże" farby, potrafi przesiąknąć. Jak za słabo dokleisz krawędzie, mimo że się wydaje że będzie ok, farba potrafi podciec. Tak samo na liniach podziału

Ja tam później malowałem owiewkę, pochlastałem kawałek taśmy na mniejsze "papierki" i wyszło ok

Zrób inaczej - najpierw pomaluj całą powierzchnię górną na kolor bazowy (w przypadku tego He zielony), a dopiero później zrób maskowanie za pomocą taśmy maskującej i pomaluj na drugi kolor.

Oczywiście ta metoda najlepsza jest pod aerograf, bo warstwa farby jest cienka i nie powstanie efekt schodów.

• 4 weeks later...

Scislej bede miec ten sam problem , za jakis czas . chodzi mi mianowicie jak najelepiej zrobic 2 , czy 3 kolorowy kamo . uzywac bede zwyklej tasmy malarskiej ?.polecacie inna ?Malowac bede aeorgrafem.

I mam pytanie do szpachli . obecnie stosuje zwykla taka taniutka , inne sa wyraznie lepsze ? jezeli tak to jaka polecacie.

A próbowałeś po malowaniu wrzucić model wraz z taśmą do ciepłej wody? Ja zawsze czekam aż taśma nasiąknie woda i sama odejdzie. Nie zawsze się udaje, że samo odleci, ale zawsze łatwiej taką zmoczoną odkleić.

Constructor To potrzymać jedna ręka a druga pomalować albo poprosić kogoś o przytrzymanie .

Może mam takie sceptyczne podejście dlatego, że uzywam taśmy tamki i raczej nie miałem z nią problemów (opukać w niemalowane), raz tylko pactrę mi zerwało razem z podkładem, ale to dlatego, że nie odłuściłem modelu (bo zapomniałem) i nie zmoczyłem tasmy przy odklejaniu.

• 2 weeks later...
  • 10 months later...