Robi Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Witajcie, przygotowuję sobie makietę do shermana i chciałbym żeby na niej znalazło się drzewo. Z początku myślałem nad gotowym drzewem z neta, ale są droższe od złota więc chciałbym zrobić je sam. Myślałem o drzewie iglastym i na razie wyszedł taki ulepek: nie wiem czy z tego da się coś zrobić czy zacząć od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Marca Super Moderator Share Napisano 25 Marca Niestety z tego nic nie będzie... Dobre drzewko to level wyżej jak model, tu akurat nie iglak a liściaste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 25 Marca Autor Share Napisano 25 Marca Pomógłby mi ktoś zrobić takie drzewo z prostych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca To ja proponuję tak: Kupić, a lepiej wziąć ze złomu kawał grubego przewodu - takiego jak kable rozruchowe, przewód do akumulatora itp. - składającego się z dużej ilości cienkich drucików. Uciąć na długość równą wysokości drzewa - plus ewentualnie niewielki naddatek. W dolnej-środkowej części (pień) wszystkie druciki skręcić razem. W miejscu gdzie odchodzi pierwsza gałąź oddzielić "odpowiednią" ilość drucików i skręcić osobno. Resztę drutów pnia skręcić razem ze sobą na długości takiej jak do miejsca, gdzie odchodzi następna gałąź. I tak do samego szczytu - skręcamy i rozdzielamy, pojedyncze druciki mają stanowić najcieńsze gałęzie. Od dołu można spróbować w ten sposób zaznaczyć korzenie. Podczas kształtowania najlepiej patrzyć na prawdziwe drzewo albo na odpowiednie zdjęcie - to dosyć ważne. Po ukształtowaniu i przycięciu całość posmarować masą szpachlową albo zalać cyjanoakrylem. Po wyschnięciu pomalować na kolor kory. Gałęzie okleić liśćmi (na wikol) - można pomyśleć np. nad herbatą albo innymi drobinami, ważny odpowiedni kolor (pomalować). W ten sposób z Dzieciorem robiliśmy całkiem dobre drzewa na prace technikę. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 27 Marca Share Napisano 27 Marca (edytowane) W dniu 25.03.2026 o 20:49, Robi napisał: Pomógłby mi ktoś zrobić takie drzewo z prostych materiałów? Spróbuj TEŻ,A JAKŻE BY NIE INACZEJ,komosy ciernistej.Zwanej pianą morska.Kupić sobie na necie nasionka albo w jakimś sklepie z nasionami roślin ogrodowych.W jakimś ogródku zasadzić albo doniacah jak masz na max 1cm głębokości. Teraz na wiosnę powinno się sadzić.Pięknie rozkwita. Można dzielić dowolnie to co wyrośnie i sobie tworzyć piękne drzewka.Albo zwykłe krzaki samosiejki na dioramkach. Swego czasu Verlinden na swoich dioramach jako pionier pięknych makiet pojazdów używał masowo komosy.Można sobie koronę takiego drzewa obsypać dowolną posypka imitującą liście w różnym kolorze.Przyklejając to na klej albo rozpylony lakier w spreju do włosów . Edytowane 27 Marca przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi