Zajcu Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 ale przed mostem mam mało miejsca, zaraz edytuje i dam zdj bo na razie obrabiam to cos EDIT: jak juz gdzies tam wspomniałem zdj z garazu wiec troche brzydkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 mniej więcej co najtrudniejsze skończyłem dziś kupiłem drzewka ale chyba nie w skali... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 No i właśnie utopiłeś czołg, trzeba będzie go wyciągać, o ile się da, drzewka koszmarne, może to i do kolejki pasuje, ale widziałem dużo lepsze, fakt, nie są tanie, ale ... też kosztowały swoje. Może zrobisz krajobraz zimowy i wykorzystasz jakieś gałązki, w końcu nie ma wtedy listków, może też być czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 ale w końcu jak mogę zrobić zimę jak mówiliście ze nie było zimy jak ten czołg był, w końcu nie rozumiem ..... P.S moja rodzinka jak widziała to, to mowiła że nawet mi wyszło... w końcu całkiem inaczej na zdj a w realu P.S 2 : w jakim sensie utopiłem model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Jak mogę ci, ponownie podpowiedzieć, to pooglądaj najpierw zdjęcia krajobrazów z mostkami, dopiero później rozplanuj co i jak. Ta dioramka wygląda paskudnie, nie mówię, że sam bym jej nie spaprał, zaznacz drogę, niech ona wygląda jak wsiowa i niech nie będzie równa z trawą, prawie zawsze jest ciut niżej. Co do utopienia, to chwilę po wjeździe czołgu na mosteczek, zarwałby się, to był ciężar, że ho, ho, przeczytaj sobie ile on ważył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Daruj sobie ten mostek...jeżeli to twoja pierwsza diorama to łatwiejszy byłby kawałek drogi, pustyni, czy czego tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Pafica wiesz potrafisz człowieka zmotywować.... jakos Cię nie usłucham wiesz.... i jak masz tak mówic to proszę Cię nie pisz w moim temacie, bo postanowiłem że chce to zrobić i to skończe Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Daruj sobie ten mostek...jeżeli to twoja pierwsza diorama to łatwiejszy byłby kawałek drogi, pustyni, czy czego tam. Zajcu- ale Pafica ma tu rację... Najlepiej zacząć od czegoś prościejszego a potem piąć się w górę (tak robią, bodajże wszyscy). Jak chcesz to możesz nas nie słuchać jak to ująłeś w poście powyżej lecz my to robimy aby Ci pomóc a nie zniechęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 9 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2009 ja to odebrałem inaczej.... ale... Skala72 złamałem mostek dosłownie pod czołgiem lepiej ? do tego dojda kamyczki jakies czy cos.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 No i fajnie, czołg sie zsunie i będzie gitara. Pafica piał o prostszych podstawka, ma rację, później rób jakąś drogę np. zimą lub pustynną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Całkowicie zgadzam się z co do dioramki nie porywaj się na coś takiego jeżeli to pierwsza dioramka, a drzewa to tragedia zajrzyj na ,,duży warsztat czyli rozgrywki bitewne" tam jest kilka zdjęć z drzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 Postaraj się, nieco urealnic podłoże. W chwili obecnej jest tylko wyjściem. Zacznij od poprawnego zamalowania wszystkich niedociągnięć, co jest widoczne na zdjęciach(między deskami itd) Most może zostać, tyle tylko, że wyrwane barierki to za mało, powinieneś go załamać(i to mocno). Zastanów sie także, nad tym "rowem" pod mostem. Najrozsądniej będzie wpisując w wyszukiwarce - most", rów, parów itd..poogladać jak to sie ma w rzeczywistości. Następnym krokiem, jaki powinieneś uczynić, to poczytanie kilku relacji i działu - jak to zrobić, jak pokazać, oraz nie ograniczając sie tylko do 4um, poszukać w sieci. Jest mnóstwo opisów, jak wykonać ziemię, trawe, krzewy itd - praktycznie darmowo. Następnie, zrobić próby tego co chcesz mieć na dioramie, poza nią - by nie eksperymentować na gotowej pracy(choć ja tak robię i jest to niebezpieczne). Niefortunnie wybrałeś dość ciężki pojazd, jak na tak kruchy(wobec jego wagi) mostek. Patrząc na zdjęcia natury, proponuję Ci wziąć Twoje zapasy farbek, postawić obok monitora i dobierać kolorki "pod monitor", w ostateczności możesz mieszac farbki na oko, ale pamiętaj, by wzornik(monitor ze zdjęciem) był cały czas w zasięgu wzroku. to tyle na początek, masz co robić - usiądź, na spokojnie przemyśl, ustawiaj, rysuj(jak umiesz) a po woli powinieneś wyjść z opresji. pozdrawiam i życze powodzenia w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 wczoraj jeszcze nad tym pracowałem: ale dzisiaj zastosuje się do Twoich rad Rafał , dzięki. EDIT: wpadłem na pomysł żeby może wziąść i drucik obwiązać wokół drzewa i zaczepić czołg ze niby próbowali jakoś wycofać go czy cos .... czy raczej wyciągnięcie czołgu jest nierealne ? edit 2 : niech to ... skleiłem koła z "daszkiem " i na przodzie zrobiła się szparka na przodzie, a na złość mi się szpachla skończyła.... więc z modelem mam pauzę do poniedziałku chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Czołg byłby wyciągany przez inny czołg lub wzt, do drzewa to można sobie terenową Toyote przyczepiś a nie tak na oko 40 ton metalu Możesz w ostateczności jakieśliny holownicze rozłożyć obok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 (edytowane) NA RAZIE NAPISZE CO Zrobiłem, bo aparat wziął mój brat, wiec foty dam wieczorem... a więc tak: zrobiłem pierwszy w swoim "życiu modelarskim" wash i nie wiem czy tak ma wyglądać ale jak co to poprawie. model juz można uznać za złożony..... EDIT: przepraszam, ale chyba dziś nie dam zdj, bo dowiedziałem sie ze brat pożyczył owy aparat. Postaram sie zrobić je jutro. P.S @Down: błotko zrobiłem już dawno ale mało, na próbę, bo pierwszy raz, a dziś juz zrobiłem dużoooo ... można powiedzieć że zostały mi tylko przykleić drzewka, zrobić figurkę i chyba tyle.... figurka ma lornetkę w rękach, to może zrobię że niby wypatruje dźwigu czy cos... Edytowane 13 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Jakieś BŁOTO, bo ono będzie potrzebne, patrz warunki "atmosferyczne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 Zdjecia czołgu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 16 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2009 "In the end....." A więc, na wstępie przepraszam za zdjęcia, ale sztuczne swiatlo i tak jakos inaczej sie nie dalo..... Co do całości.... jako że była to moja pierwsza dorama to nawet jestem zadowolony i mi się podoba, ale dla Was...., wiadomo mogło być leepiej.... P.S może jutro przy świetle dziennym uda mi się zrobić lepsze zdj. P.S 2 wiadomo w realu wygląda lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Jeżeli mam być szczery to ta III jest pod względem malowania tragiczna, pomysł na dioramę miałeś fajny ale niestety nie wyszła zbyt wspaniale jeżeli dopiero zacząłeś się bawić w ten typ modelarstwa to zacznij od czegoś prostszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi