Pojara Napisano 1 Lipca Share Napisano 1 Lipca (edytowane) Witam serdecznie! Pomysł jest następujący: budowa ciągnika artyleryjskiego holującego flaka 41 Tunezja, 1943 r. Działo jest gotowe i cierpliwie czeka. Jeżeli chodzi o model, padło na firmę Das Werk. Model planuje wzbogacić takimi dodatkami jak: - gąskami od Friulmodel - zestaw dodatków z drukarki 3D firmy SOL Resien Factory ,dedykowane do dragona ,ale tutaj też powinno pasować - kalki 3D od Quinta Studio Budowa ruszyła. Niedługo wrzucę efekty. Pozdrawiam !! Edytowane 1 Lipca przez Pojara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Sam ciągle mam w planach taki zestaw, przy czym... ciągnikiem do Flak 41 był 12-tonowy SdKfz 8. Taki jak na "zdjęciu z epoki", a nie SdKfz 7, który nawet w przypadku wersji Flak 18/36/37 i tak był już przerciążony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Lipca Share Napisano 2 Lipca Też mam go w planach jako jeden z nielicznych hitlerowskich pojazdów, ale nie jako ciągnik armaty 88mm, ale w mało znanej wersji Sd.Kfz. 7/6 czyli Flak Messertrupkraftwagen ( uwielbiam te niemieckie długaśne słowa) , mam tego Das Werka i ekipę Szkopów , ale brakuje mi jeszcze , blaszek i generatora, tak ma docelewo wyglądać : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 3 Lipca Share Napisano 3 Lipca No to zasiadam i paczam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Lipca Super Moderator Share Napisano 3 Lipca @Adams M1A1masz konwersje do tego? Bo akurat ten wariant to mało co wspólnego z normalną 7 ma, btw gaski z Friul bym sobie darował są słabe. Obserwuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 3 Lipca Share Napisano 3 Lipca 4 godziny temu, Greif napisał: @Adams M1A1masz konwersje do tego? Bo akurat ten wariant to mało co wspólnego z normalną 7 ma, btw gaski z Friul bym sobie darował są słabe. Obserwuje No nie, nie mam, chociaż wiem, że firma Panzer Concept robiła konwersję tego pojazdu (niestety już niedostępną) , ale za to mam Kommandogerät 40 1/35 z Bronco i na podstawie tego da się to zrobić podobnie jak takie pojazdy jak Krupp 3L H i Mercedes LG3000 nazywane zbiorczo Kfz. 74 o takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Ciekawy temat, zaglondam Óważnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pojara Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca (edytowane) @Merten Zgadzam się z tobą że sdkfz który widnieje na fotografii to Sdkfz 8 a nie 7 który jest obecnie na warsztacie za spostrzegawczość cały plan poszedł. Może mój projekt podpisze jako " Próba odholowania uszkodzonego działa flak 41 przez sdkfz 7 " , albo zdjęcie zostanie jako poglądowe. Co do warsztatu model na tym poziomie złożenia sam w sobie przyjemny, plastik miękki łatwy do obróbki aczkolwiek zawierający dużo pozostałości po odlewie w szczególności na ramię w niektórych miejscach ciężki do wyrównania. Do silnika szukam jeszcze zestawu blaszek niestety bez skutecznie a widziałem że potrafi jeszcze wycisnąć detal. Przekładnia główna była troszkę skopana ponieważ po złożeniu łączenie było bardzo wklęsłe postanowiłem wyrównać to hipsem. Linke do wyciągarki zamieniłem na miedzianą plecionkę bo ta z zestawu jest od roweru i bardzo trudno ją uformować żeby jakoś wyglądała w tym kole wyciągarki. Zabieram się za koła i obrabianie gąsek . Dorobione zostanie łączenie zbiorników i elementy które trzymają linę wyciągarki . Pozdrawiam Edytowane 5 Lipca przez Pojara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca Super Moderator Share Napisano 5 Lipca Uprzedzam że klejenie białego metalu jest kłopotliwe, ja się poddałem CA odkleja się a że gąski są dość ciężkie zdarza się to co chwile... przy najmniej u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pojara Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca 43 minuty temu, Greif napisał: Uprzedzam że klejenie białego metalu jest kłopotliwe, ja się poddałem CA odkleja się a że gąski są dość ciężkie zdarza się to co chwile... przy najmniej u mnie. Jakiego kleju używałeś do klejenia tych gąsek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca Super Moderator Share Napisano 5 Lipca CA Loctite, chyba jeden z najlepszych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Lipca Share Napisano 5 Lipca 5 godzin temu, Greif napisał: Uprzedzam że klejenie białego metalu jest kłopotliwe, ja się poddałem CA odkleja się a że gąski są dość ciężkie zdarza się to co chwile... przy najmniej u mnie. A co tam kleić we Friulach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pojara Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca 2 godziny temu, Greif napisał: CA Loctite, chyba jeden z najlepszych na rynku. Ja używam tego i jest git. Jest mega wytrzymały .Co do gąski one mają na środku dużą dziurkę w którą daje się klej i wciska górny element . Zwrócę szczególną ostrożność przy pracy z nimi i dziękuję za zwrócenie na to uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Lipca Super Moderator Share Napisano 5 Lipca @Paweł Czarnocki jak widzisz nie miałeś z nimi do czynienia to samo dali do Db8... To rozwiązanie jest kompletnie do bani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi