Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lublin R-XIIId, 26 eskadra (1/72: płatowiec - H. Jachowicz + silnik Whirlwind - Ardpol + km Vickers F - Sindikate; kalki: większość H. Jachowicz, godło 26 esk. IPMS Polska) Podstawa źródłowo: monografie A. Glassa z Militarium i Kagero, M. Mazura z WLU, M. Konarskiego, M. Trojanowicza z 100 lat PS, malowanie w oparciu o M. Rogusz, Barwy września '39 od Stratusa. Na końcu razem z wersją ter z tego samego zestawu (robiłem pod koniec lat 90-tych z późniejszymi poprawkami) oraz z pozostałymi samolotami obserwacyjnymi września '39 (ZTS i Broplan). 

102.jpg

Zrzut ekranu 2026-07-30 121831.jpg

Zrzut ekranu 2026-07-30 121745.jpg

Zrzut ekranu 2026-07-30 121812.jpg

106.jpg

110.jpg

112.jpg

113.jpg

111.jpg

• Like 13
Napisano
3 godziny temu, kobza_75 napisał:

Piękny model, ja zbieram siły aby skończyć swojego.  A przy okazji nadgonić swoje zaległości modelarskie na forach zawsze brakuje mi czasu.  Pozwolę sobie podać linka do mojego Lublina, poza stroną modelarską jest tam również cała historia tego samolotu i jego załogi.

LUBLIN R.XIII D 1:32 LUKGRAPH – Latający plastik – Świat z kartonu Forum

Dziękuję, ale przede wszystkim to wielki szacunek za inicjatywę i sposób upamiętnienia załogi por. Wrzeszcza i st. sierż. Barana. Czytałem tę stronę w czasie przygotowań do  swojego modelu. Swój robiłem w oparciu o zdjęcia z przedwojennych manewrów (3) i  byłem ciekaw, co się z nim działo we wrześniu '39. Już myślałem, że został na Rakowicach z wyciętym godłem, ale później natrafiłem na informacje z Pańskiej strony i przykre zdjęcie niemiłosiernie rozbitego Lublina z wyraźną literą E.  Co samej 26 eskadry, to model mnie zmobilizował, by w końcu przeczytać "Samotne załogi" Pawlaka oprócz tego artykuł Ł. Łydżby o krakowskich erach w bitwie granicznej  z TWH 4/2023 też się przydał. Generalnie waleczna eskadra, która w uzupełnieniach miała później wszystkie typy samolotów obserwacyjnych. Trzymam kciuki za dokończenie Pańskiego Lublina! - też kilka rozwiązań podpatrzyłem z tej strony do swojego, ale to oczywiście inne skale. Mnie kalki od IPMS Polska zmobilizowały, żeby spróbować zrobić po jednym erze z każdej wrześniowej eskadry. 

• Like 1
Napisano

Dziękuję. Ten zestaw aż taki zły nie jest, ale bazuje na planach z lat 70-tych "Samoloty września. Zrób to sam" Stąd czasem niektóre dobre rozwiązania jak ładna imitacja listwy bocznej kończy się na niepotrzebnym podziale w kadłuba w połowie (ale zgodnej z tamtymi planami). Jak wspomniałem w poście wyżej zamierzam zrobić po jednym erze z każdej wrześniowej eskadry - jeszcze jeden model Jachowicz zamierzam zrobić tym razem z zestawem blszek od Parta i poprawkami, które mi przyszył na myśl przy robieniu tego zestawu. Następny spróbuję Ardpol, ale później już poczekam na zapowiadane IBG, który mam nadzieję dźwignie temat XIII-tek przynajmniej wersji od B do D wraz z morskimi. Dwóch innych zestawów wersji D i ter w 1/72 od Pro Model i A.Hobby raczej robić nie będę, a i zdobyć je bardzo ciężko.