Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
15 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał:

Piękny smar jak go zrobiłeś ?

Jak chodzi ci o radiator na grilla to jest gotowiec od pimp my miniatures, fajny był to sobie kupiłem :) , chyba że zaczep holowniczy , to tak wyszło , wygrzana blaszka miedziana to może daje taki efekt .

Edytowane przez Evildead
Napisano (edytowane)
44 minuty temu, patrykd napisał:

Przycinaj nieco krócej druciki osi zawiasów bo za daleko wystają :)

Zgadza się tak po niecałym milimetrze z każdej strony, ale tego nie będzie widać, bo pod ramą będzie,,, poprawiłem , teraz nie widać 😆

IMG_20260824_184444.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 4
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam , skończyłem ciężarówkę, model jest poskładany w kilku częściach do zdjęć, będzie demontowany do malowania, brakuje jeszcze wycieraczek, lusterka ,szyb itp., sporo było roboty ogólnie, szczególnie z sensownym dopasowaniem plandeki, musiałem ją nieco rozciągać w gorącej wodzie, wymagała też sporo szlifowania od spodu żeby wlazła na pakę, tak to wyszło.

11.thumb.jpg.e90379c6062dce4f51e5cf62039d5c4c.jpg

22.thumb.jpg.83079d04bbcadcc496c1641eb88f0f1f.jpg

44.thumb.jpg.a3d61e02fdcae2d1f35c142f5ebaa7e0.jpg

55.thumb.jpg.a7dff83ea49f1548edaa903e08439a42.jpg

888.thumb.jpg.c2deeaf8f05dca376e38471bb455332c.jpg

66.thumb.jpg.7c506f72c0e884abd5312bc1e13ab8aa.jpg

77.thumb.jpg.ae64b319540125de83d69f1b0f40e99d.jpg

33.thumb.jpg.bd4dee89801344552702c6448763be88.jpg

• Like 10
Napisano

Na początku nie zauważyłem, że dach jest na taśmę i przeraziły mnie te szpary nad drzwiami, ale z tego co widzę powinno być dobrze.  Warto było użyć tych wszystkich dodatków, model bardzo zyskał.

Napisano (edytowane)
10 minut temu, Patafian napisał:

Na początku nie zauważyłem, że dach jest na taśmę i przeraziły mnie te szpary nad drzwiami, ale z tego co widzę powinno być dobrze.  Warto było użyć tych wszystkich dodatków, model bardzo zyskał.

Muszę mieć dostęp do wnętrza kabiny, dlatego drzwi i góra kabiny demontowalna to tak sterczy :)  deko, ale jak się przyciśnie to elegancko jest, w końcu to tamiya, tak plandeka i blaszki wzbogaciły ten model, ale taki był zamysł od początku.

Edytowane przez Evildead
Napisano
5 godzin temu, Evildead napisał:

Witam , skończyłem ciężarówkę, model jest poskładany w kilku częściach do zdjęć, będzie demontowany do malowania, brakuje jeszcze wycieraczek, lusterka ,szyb itp., sporo było roboty ogólnie, szczególnie z sensownym dopasowaniem plandeki, musiałem ją nieco rozciągać w gorącej wodzie, wymagała też sporo szlifowania od spodu żeby wlazła na pakę, tak to wyszło.

Wygląda zaj......e , osłona grilla wskazuje na umiejscowienie w okresie jesienno /zimowym , plandeka dodaje punktów całości, jakiej firmy jest produktem pytam dlatego iż potrzebuję plandeką do M548 i może ktoś ją produkuje ,  Co do samego mocowania plandeki , na wielu fotkach widać iż linka nie przechodziła bezpośrednio przez oczko , tylko na oczko były zakładane skórzane lub parciane szlufki i wtedy dopiero dochodziła linka

Napisano
13 minut temu, bulik58 napisał:

Wygląda zaj......e , osłona grilla wskazuje na umiejscowienie w okresie jesienno /zimowym , plandeka dodaje punktów całości, jakiej firmy jest produktem pytam dlatego iż potrzebuję plandeką do M548 i może ktoś ją produkuje ,  Co do samego mocowania plandeki , na wielu fotkach widać iż linka nie przechodziła bezpośrednio przez oczko , tylko na oczko były zakładane skórzane lub parciane szlufki i wtedy dopiero dochodziła linka

Plandeka to produkt  def model, robiłem podobnie jak tu spod oczka w plandece wychodzi zaczep a  przez każdy zaczep przewleczona jest linka.

Opel-Blitz-3.6-29.jpg

Napisano

Mogły to być elementy typowe dla któregoś z producentów Błyskawicy lub okresu gdy Ople były tak wyposażane .

Lastkraftwagen der wehrmacht Opel BlitzOpel Blitz 3,6-36 S 01m

przedwojenna fotka zrobiona na Śląsku Opolskim na drodze nr. 115 w rejonie m.Nysa, 1939

Opel Blitz Oberschlesien Neisse 1939

niemiecka wersja filmu ,, Powrót do przyszłości ,, ?

Opel Blitz 1,5t on test

• Like 2
Napisano
W dniu 20.09.2026 o 15:30, bulik58 napisał:

Mam do ciebie prośbę , jeśli wg. twojej oceny wymiar tych ,, oczek ,, na plandece wydaje się być w miarę zgodny czy mógłbyś je wymierzyć i mi podać  bo muszę dorobić podobne do jednego modelu. Dzięki

33.thumb.jpg.bd4dee89801344552702c6448763be88.jpg

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, bulik58 napisał:

Mam do ciebie prośbę , jeśli wg. twojej oceny wymiar tych ,, oczek ,, na plandece wydaje się być w miarę zgodny czy mógłbyś je wymierzyć i mi podać  bo muszę dorobić podobne do jednego modelu. Dzięki

Według mnie jest akceptowalnie do skali 1/35, średnica oczka na plandece wynosi 1mm, otwór w oczku wierciłem 0.6mm, jak się wytnie oczko i nałoży na te okucie jak poniżej na tym zdjęciu z epoki to średnica jest minimalnie większa od szerokości okucia burt, na moim blitzie te okucie ma jakieś 1.1 mm, więc te oczko powinno wynosić jakieś 1.2 mm jeśli by chcieć mieć tak jak na tym zdjęciu z epoki ale jak dla mnie ten 1mm to takie minimum, zrobisz minimalnie większe i też będzie dobrze.

s-l160045.jpg.24cd7013a982f1fb9e6d94bb3f7cdd3c.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Thanks 1
Napisano
54 minuty temu, Evildead napisał:

Dzięki ci dobry człowieku , ja będę poprawiał a raczej będę się starał poprawić  plandekę do M548 , tylko w wersji jak na drugiej fotce również w towarzystwie M109 . Wystarczy zrobić otwór w oczku przez który przechodzi linka do haczyka poniżej.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Israel strikes Hezbollah posts in retaliation for attack on border patrol

Napisano
4 minuty temu, bulik58 napisał:

Dzięki ci dobry człowieku , ja będę poprawiał a raczej będę się starał poprawić  plandekę do M548 , tylko w wersji jak na drugiej fotce również w towarzystwie M109 . Wystarczy zrobić otwór w oczku przez który przechodzi linka do haczyka poniżej.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Israel strikes Hezbollah posts in retaliation for attack on border patrol

Zgadza się, tak tez można mocować, to wszystko zależy jak plandeka nachodziła na zaczepy, czy rozciągnięta, za krótka itp,  różnie ją mocowano, powodzenia w poprawkach :) 

IMG_20260925_154108.jpg

• Like 2