Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r.

Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania.

Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku.

image.thumb.jpeg.2e3c60c167b179c3472813e6a7f59cb8.jpeg

Jak widać dokupiłem parę dodatków natenczas są to:

- żywiczne gąski od PANZERWEK DESIGN

- Jarzmo z lufa od PANZER ART ( jeszcze nie wiem czy wykorzystam

- Kalki od TORO MODEL ( zawierają oznaczenia "Davy Jones")

- blachy uniwersalne do M4 od ABER

- lufy Browningów od MASTER

„Davy Jones” został uwieczniony na dobrej jakości dwóch zdjęciach.

image.thumb.jpeg.2321c270bbc1e8e856279bc71844aed8.jpeg

image.thumb.jpeg.f68662aa59b21f6936958eff2a441572.jpeg

i jednym gorszym, ale bardzo cennym:

image.jpeg.b7762a082b8521535f2da97884dca18b.jpeg

Widać pojazd tu pojazd w trakcie walk na Iwo Jimie, z bardzo charakterystycznym zestawem zabezpieczeń przeciwko japońskiej piechocie. Shermany 5th Marine Tank Battalion były intensywnie modyfikowane po doświadczeniach z wcześniejszych walk na Pacyfiku, przede wszystkim z myślą o ochronie przed minami magnetycznymi, ładunkami przykładanymi bezpośrednio do pancerza i próbami wspinania się na pojazd.

Najbardziej charakterystyczne elementy widoczne na zdjęciach „Davy Jonesa” to:

• drewniane panele odsunięte od boków kadłuba, pełniące funkcję improwizowanego pancerza dystansowego,
  • dodatkowe drewniane osłony przed elementami zawieszenia VVSS,
  • liczne kolce/gwoździe przyspawane do górnych powierzchni kadłuba i wieży,
  • zapasowe ogniwa gąsienicy zamocowane wokół boków wieży jako dodatkowy pancerz,
  • gąsienice z poszerzeniami typu duckbill, zidentyfikowane przeze mnie jako T54E1 with EEC
  • ręcznie malowana nazwa „Davy Jones” na prawej burcie oraz niewielki numer 61,
  • mocno eksploatowany wygląd pojazdu już po kilku dniach walk.
  • uszczelnienia transmisji 
  • różne koła jezdne????

Mam jednak kilka wątpliwości i tutaj liczę na Waszą pomoc, szczególnie osób siedzących głębiej w Shermanach.

Najbardziej nurtują mnie obecnie:

• dokładny układ elementów na dachu wieży, zwłaszcza położenie uchwytu Browninga .50, wentylatora, anteny i osłon peryskopów,
  • rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie,
  • sposób mocowania zapasowych ogniw na wieży,
  • kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól,
  • wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować?

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

• Like 2
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Patafian napisał:

Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania.

Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Ciekawy temat sobie wybrałeś,  te skrzynkowe Shermany to rzadki temat w porównaniu do pozostałych wersji , prę modeli można było już zobaczyć czy to na wystawach czy w sieci. Powodzenia

P.S. Podobnie wyglądających było tam więcej

US Marines Sherman M4A2(W) PTO Pictures

Sherman-Trap-2.pngSherman-with-Nailed-hatches-2.jpgSherman-with-mesh-hatches-1.jpgSherman-with-mesh-hatches-2.jpgM4 Sherman 'Night Mare II' on Iwo Jima, March 12, 1945Fisher M4A3(75)W Shermans

Edytowane przez bulik58
  • Thanks 1
Napisano

W między czasie dorzuciłem dodatkowe linki przejrzyj je spokojnie może coś znajdziesz dla siebie

Napisano
3 godziny temu, Patafian napisał:

• kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól,

Według książki "Tank warfare on Iwo Jima" wydawnictwa Squadron Signal "Davy Jones" z Kompanii A 5 Batalionu miał dwubarwny kamuflaż w postaci koloru 'Brick Red' nałożonego na fabryczny OD. Autor wspomina też, że po dodaniu dodatkowego drewnianego opancerzenia te elementy również zostały pomalowane tymi samymi kolorami przy użyciu 4 calowego pędzla.

4 godziny temu, Patafian napisał:

• rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie,

Tu być może ktoś mnie poprawi, ale dokładna liczba i układ nie są znane, to w końcu modyfikacja polowa, nie było to ustandaryzowane.

4 godziny temu, Patafian napisał:

• wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować?

We wspomnianej już wcześniej książce podają też, że ten Sherman nie miał modyfikacji do głębokiego brodzenia podczas operacji na Iwo Jimie. 

Powodzenia z tym projektem, Shermany na Iwo są bez wątpienia fascynującym tematem. Planujesz jakąś podstawkę?