Patafian Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania. Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku. Jak widać dokupiłem parę dodatków natenczas są to: - żywiczne gąski od PANZERWEK DESIGN - Jarzmo z lufa od PANZER ART ( jeszcze nie wiem czy wykorzystam - Kalki od TORO MODEL ( zawierają oznaczenia "Davy Jones") - blachy uniwersalne do M4 od ABER - lufy Browningów od MASTER „Davy Jones” został uwieczniony na dobrej jakości dwóch zdjęciach. i jednym gorszym, ale bardzo cennym: Widać pojazd tu pojazd w trakcie walk na Iwo Jimie, z bardzo charakterystycznym zestawem zabezpieczeń przeciwko japońskiej piechocie. Shermany 5th Marine Tank Battalion były intensywnie modyfikowane po doświadczeniach z wcześniejszych walk na Pacyfiku, przede wszystkim z myślą o ochronie przed minami magnetycznymi, ładunkami przykładanymi bezpośrednio do pancerza i próbami wspinania się na pojazd. Najbardziej charakterystyczne elementy widoczne na zdjęciach „Davy Jonesa” to: drewniane panele odsunięte od boków kadłuba, pełniące funkcję improwizowanego pancerza dystansowego, dodatkowe drewniane osłony przed elementami zawieszenia VVSS, liczne kolce/gwoździe przyspawane do górnych powierzchni kadłuba i wieży, zapasowe ogniwa gąsienicy zamocowane wokół boków wieży jako dodatkowy pancerz, gąsienice z poszerzeniami typu duckbill, zidentyfikowane przeze mnie jako T54E1 with EEC ręcznie malowana nazwa „Davy Jones” na prawej burcie oraz niewielki numer 61, mocno eksploatowany wygląd pojazdu już po kilku dniach walk. uszczelnienia transmisji różne koła jezdne???? Mam jednak kilka wątpliwości i tutaj liczę na Waszą pomoc, szczególnie osób siedzących głębiej w Shermanach. Najbardziej nurtują mnie obecnie: dokładny układ elementów na dachu wieży, zwłaszcza położenie uchwytu Browninga .50, wentylatora, anteny i osłon peryskopów, rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie, sposób mocowania zapasowych ogniw na wieży, kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól, wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować? Zobaczymy, co z tego wyjdzie. 2 Cytuj
model91 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Super temat, bardzo ciekawy. Będę podglądał, zastanawia mnie jak wykonasz kolce i jak będą wyglądały elementy drewniane. 1 Cytuj
bulik58 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Patafian napisał: Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania. Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ciekawy temat sobie wybrałeś, te skrzynkowe Shermany to rzadki temat w porównaniu do pozostałych wersji , prę modeli można było już zobaczyć czy to na wystawach czy w sieci. Powodzenia P.S. Podobnie wyglądających było tam więcej US Marines Sherman M4A2(W) PTO Pictures #WeaponsWednesday | The Story of “Lucky”, This week, history rolls back into view., Meet “Lucky,” an M4A3 Sherman World War II tank that stormed the black sands of Iwo Jima in 1945. It was there at ... link do stronki gdzie ktoś bawił się w podobnego Shermana SHERMANS Shermany z Okinawy 1/35 Sherman Okinawa Style - KFS-miniatures Siehe Pins Instagram Edytowane 6 godzin temu przez bulik58 1 Cytuj
bulik58 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu W między czasie dorzuciłem dodatkowe linki przejrzyj je spokojnie może coś znajdziesz dla siebie Cytuj
Vsk9 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, Patafian napisał: kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól, Według książki "Tank warfare on Iwo Jima" wydawnictwa Squadron Signal "Davy Jones" z Kompanii A 5 Batalionu miał dwubarwny kamuflaż w postaci koloru 'Brick Red' nałożonego na fabryczny OD. Autor wspomina też, że po dodaniu dodatkowego drewnianego opancerzenia te elementy również zostały pomalowane tymi samymi kolorami przy użyciu 4 calowego pędzla. 4 godziny temu, Patafian napisał: rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie, Tu być może ktoś mnie poprawi, ale dokładna liczba i układ nie są znane, to w końcu modyfikacja polowa, nie było to ustandaryzowane. 4 godziny temu, Patafian napisał: wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować? We wspomnianej już wcześniej książce podają też, że ten Sherman nie miał modyfikacji do głębokiego brodzenia podczas operacji na Iwo Jimie. Powodzenia z tym projektem, Shermany na Iwo są bez wątpienia fascynującym tematem. Planujesz jakąś podstawkę? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi