Patafian Napisano 11 Września Napisano 11 Września Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania. Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku. Jak widać dokupiłem parę dodatków natenczas są to: - żywiczne gąski od PANZERWEK DESIGN - Jarzmo z lufa od PANZER ART ( jeszcze nie wiem czy wykorzystam - Kalki od TORO MODEL ( zawierają oznaczenia "Davy Jones") - blachy uniwersalne do M4 od ABER - lufy Browningów od MASTER „Davy Jones” został uwieczniony na dobrej jakości dwóch zdjęciach. i jednym gorszym, ale bardzo cennym: Widać pojazd tu pojazd w trakcie walk na Iwo Jimie, z bardzo charakterystycznym zestawem zabezpieczeń przeciwko japońskiej piechocie. Shermany 5th Marine Tank Battalion były intensywnie modyfikowane po doświadczeniach z wcześniejszych walk na Pacyfiku, przede wszystkim z myślą o ochronie przed minami magnetycznymi, ładunkami przykładanymi bezpośrednio do pancerza i próbami wspinania się na pojazd. Najbardziej charakterystyczne elementy widoczne na zdjęciach „Davy Jonesa” to: drewniane panele odsunięte od boków kadłuba, pełniące funkcję improwizowanego pancerza dystansowego, dodatkowe drewniane osłony przed elementami zawieszenia VVSS, liczne kolce/gwoździe przyspawane do górnych powierzchni kadłuba i wieży, zapasowe ogniwa gąsienicy zamocowane wokół boków wieży jako dodatkowy pancerz, gąsienice z poszerzeniami typu duckbill, zidentyfikowane przeze mnie jako T54E1 with EEC ręcznie malowana nazwa „Davy Jones” na prawej burcie oraz niewielki numer 61, mocno eksploatowany wygląd pojazdu już po kilku dniach walk. uszczelnienia transmisji różne koła jezdne???? Mam jednak kilka wątpliwości i tutaj liczę na Waszą pomoc, szczególnie osób siedzących głębiej w Shermanach. Najbardziej nurtują mnie obecnie: dokładny układ elementów na dachu wieży, zwłaszcza położenie uchwytu Browninga .50, wentylatora, anteny i osłon peryskopów, rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie, sposób mocowania zapasowych ogniw na wieży, kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól, wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować? Zobaczymy, co z tego wyjdzie. 6 Cytuj
model91 Napisano 11 Września Napisano 11 Września Super temat, bardzo ciekawy. Będę podglądał, zastanawia mnie jak wykonasz kolce i jak będą wyglądały elementy drewniane. 1 Cytuj
bulik58 Napisano 11 Września Napisano 11 Września (edytowane) 3 godziny temu, Patafian napisał: Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania. Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ciekawy temat sobie wybrałeś, te skrzynkowe Shermany to rzadki temat w porównaniu do pozostałych wersji , prę modeli można było już zobaczyć czy to na wystawach czy w sieci. Powodzenia P.S. Podobnie wyglądających było tam więcej US Marines Sherman M4A2(W) PTO Pictures #WeaponsWednesday | The Story of “Lucky”, This week, history rolls back into view., Meet “Lucky,” an M4A3 Sherman World War II tank that stormed the black sands of Iwo Jima in 1945. It was there at ... link do stronki gdzie ktoś bawił się w podobnego Shermana SHERMANS Shermany z Okinawy 1/35 Sherman Okinawa Style - KFS-miniatures Siehe Pins Instagram Edytowane 11 Września przez bulik58 1 Cytuj
bulik58 Napisano 11 Września Napisano 11 Września W między czasie dorzuciłem dodatkowe linki przejrzyj je spokojnie może coś znajdziesz dla siebie 1 Cytuj
Vsk9 Napisano 11 Września Napisano 11 Września 3 godziny temu, Patafian napisał: kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól, Według książki "Tank warfare on Iwo Jima" wydawnictwa Squadron Signal "Davy Jones" z Kompanii A 5 Batalionu miał dwubarwny kamuflaż w postaci koloru 'Brick Red' nałożonego na fabryczny OD. Autor wspomina też, że po dodaniu dodatkowego drewnianego opancerzenia te elementy również zostały pomalowane tymi samymi kolorami przy użyciu 4 calowego pędzla. 4 godziny temu, Patafian napisał: rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie, Tu być może ktoś mnie poprawi, ale dokładna liczba i układ nie są znane, to w końcu modyfikacja polowa, nie było to ustandaryzowane. 4 godziny temu, Patafian napisał: wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować? We wspomnianej już wcześniej książce podają też, że ten Sherman nie miał modyfikacji do głębokiego brodzenia podczas operacji na Iwo Jimie. Powodzenia z tym projektem, Shermany na Iwo są bez wątpienia fascynującym tematem. Planujesz jakąś podstawkę? 1 Cytuj
Evildead Napisano 12 Września Napisano 12 Września (edytowane) Tu też o tych gwoździach i ich ilościach na wieży i innych modyfikacjach coś jest https://tanks-encyclopedia.com/ww2-usa-improvised-armor-on-m4-shermans-in-the-pto/ Edytowane 12 Września przez Evildead 1 Cytuj
Patafian Napisano 12 Września Autor Napisano 12 Września 11 godzin temu, bulik58 napisał: W między czasie dorzuciłem dodatkowe linki przejrzyj je spokojnie może coś znajdziesz dla siebie Bardzo dziękuje, dużo już się naoglądałem i tylko mętlik w głowie coraz większy;) 10 godzin temu, Vsk9 napisał: Według książki "Tank warfare on Iwo Jima" wydawnictwa Squadron Signal "Davy Jones" z Kompanii A 5 Batalionu miał dwubarwny kamuflaż w postaci koloru 'Brick Red' nałożonego na fabryczny OD. Autor wspomina też, że po dodaniu dodatkowego drewnianego opancerzenia te elementy również zostały pomalowane tymi samymi kolorami przy użyciu 4 calowego pędzla. Tak, w innym źródle widziałem podobną interpretacje, więc potwierdzasz moje wcześniejsze ustalenia - super! 10 godzin temu, Vsk9 napisał: We wspomnianej już wcześniej książce podają też, że ten Sherman nie miał modyfikacji do głębokiego brodzenia podczas operacji na Iwo Jimie. Uff to bardzo cenna informacja i ulżyło mi, że nie będzie trzeba niczego wymyślać dzięki! 2 godziny temu, Evildead napisał: Tu też o tych gwoździach i ich ilościach na wieży i innych modyfikacjach coś jest https://tanks-encyclopedia.com/ww2-usa-improvised-armor-on-m4-shermans-in-the-pto/ Tak znam ten link, dzięki za zainteresowanie! Ledwo zacząłem i już pierwsze wątpliwości. Zestaw Dragona daje dwie opcje do wyboru jeśli chodzi o mocowanie rolek podtrzymujących. Jeśli dobrze interpretuje zdjęcie, powinienem wybrać tą po prawej. Dragon oferuję także dwa rodzaje rolek..... i tu już nie mam pojęcia która będzie prawidłowa Cytuj
Robi Napisano 13 Września Napisano 13 Września Ten po lewej jest dobry, ponieważ davy jones miał stalowe tłoczone rolki, również bez gumowych bandaży Cytuj
Patafian Napisano 13 Września Autor Napisano 13 Września Na początek zabrałem się za wózki z kołami jezdnymi. Ostatecznie wybrałem rolki podtrzymujące te prawe ze zdjęcia, częściej pojawiają się z późnym skośnym ich mocowaniem... Dodałem tekstury na wózkach zmieniłem płozy na blachy z ABERa, dodałem brakujące śruby oraz uszkodzenia gumowych bandaży, ale bez przesady. Zastosowałem różne koła jezdne - widać na ostatnim zdjęciu z pierwszego posta, że dwa koła z sześciu wyraźnie się odróżniają. Zapraszam do komentowania. 7 Cytuj
Patafian Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Witam w kolejnej odsłonie. Przeglądając zdjęcia muzealnych Shermanów, zauważyłem charakterystyczny okrągły spaw wokół karabinu maszynowego. Tu wrzucam zdjęcie, ale super widoczne jest to na filmiku wrzuconym przez @bulik58. Szczerze, nigdy nie widziałem tego na żadnym modelu. Postanowiłem sobie taki zrobić, a tak to wyszło: Na to poszła tekstura z szarej szpachlówki Tamiya i efekt został mocno przytłumiony ale dostrzegalny: Postanowiłem też zedrzeć wszystkie spawy. Do tej pory zdarzyło mi się dorobić jakieś pojedyncze spawy na modelu, ale nigdy na taka skale... Jak się ogląda filmiki na YT to wszystko się wydaje takie proste... i w sumie takie jest, ale na pewno wymagana jest wprawa. Im dłużej to robiłem tym lepszy wydaje się efekt uzyskiwałem. Tyle na dziś zapraszam do komentowania. 2 Cytuj
Arkos22 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Świetnie Ci spawy wyszły. Efekt pancerza tez niesamowity. Miód na moje oczy Gdy ja robię efekt pancerza to robię z kilkoma warstwami a później delikatnie szlifuje drobnym papierem. Edytowane 3 godziny temu przez Arkos22 1 Cytuj
Patafian Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, Arkos22 napisał: Świetnie Ci spawy wyszły. Efekt pancerza tez niesamowity. Miód na moje oczy Gdy ja robię efekt pancerza to robię z kilkoma warstwami a później delikatnie szlifuje drobnym papierem. Tak, zależy co chcemy uzyskać. Na wieży z pewnością tekstura będzie bardziej widoczna, gdyż w rzeczywistości był to odlew. Na czołowej płycie raczej chciałem uzyskać minimalny prawie gładki efekt, więc szlifowałem do najdrobniejszych gradacji. 1 Cytuj
Arkos22 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 24 minuty temu, Patafian napisał: Tak, zależy co chcemy uzyskać. Na wieży z pewnością tekstura będzie bardziej widoczna, gdyż w rzeczywistości był to odlew. Na czołowej płycie raczej chciałem uzyskać minimalny prawie gładki efekt, więc szlifowałem do najdrobniejszych gradacji. Efekt uzyskałeś. Bardzo fajna faktura 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi