Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r.

Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania.

Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku.

image.thumb.jpeg.2e3c60c167b179c3472813e6a7f59cb8.jpeg

Jak widać dokupiłem parę dodatków natenczas są to:

- żywiczne gąski od PANZERWEK DESIGN

- Jarzmo z lufa od PANZER ART ( jeszcze nie wiem czy wykorzystam

- Kalki od TORO MODEL ( zawierają oznaczenia "Davy Jones")

- blachy uniwersalne do M4 od ABER

- lufy Browningów od MASTER

„Davy Jones” został uwieczniony na dobrej jakości dwóch zdjęciach.

image.thumb.jpeg.2321c270bbc1e8e856279bc71844aed8.jpeg

image.thumb.jpeg.f68662aa59b21f6936958eff2a441572.jpeg

i jednym gorszym, ale bardzo cennym:

image.jpeg.b7762a082b8521535f2da97884dca18b.jpeg

Widać pojazd tu pojazd w trakcie walk na Iwo Jimie, z bardzo charakterystycznym zestawem zabezpieczeń przeciwko japońskiej piechocie. Shermany 5th Marine Tank Battalion były intensywnie modyfikowane po doświadczeniach z wcześniejszych walk na Pacyfiku, przede wszystkim z myślą o ochronie przed minami magnetycznymi, ładunkami przykładanymi bezpośrednio do pancerza i próbami wspinania się na pojazd.

Najbardziej charakterystyczne elementy widoczne na zdjęciach „Davy Jonesa” to:

• drewniane panele odsunięte od boków kadłuba, pełniące funkcję improwizowanego pancerza dystansowego,
  • dodatkowe drewniane osłony przed elementami zawieszenia VVSS,
  • liczne kolce/gwoździe przyspawane do górnych powierzchni kadłuba i wieży,
  • zapasowe ogniwa gąsienicy zamocowane wokół boków wieży jako dodatkowy pancerz,
  • gąsienice z poszerzeniami typu duckbill, zidentyfikowane przeze mnie jako T54E1 with EEC
  • ręcznie malowana nazwa „Davy Jones” na prawej burcie oraz niewielki numer 61,
  • mocno eksploatowany wygląd pojazdu już po kilku dniach walk.
  • uszczelnienia transmisji 
  • różne koła jezdne????

Mam jednak kilka wątpliwości i tutaj liczę na Waszą pomoc, szczególnie osób siedzących głębiej w Shermanach.

Najbardziej nurtują mnie obecnie:

• dokładny układ elementów na dachu wieży, zwłaszcza położenie uchwytu Browninga .50, wentylatora, anteny i osłon peryskopów,
  • rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie,
  • sposób mocowania zapasowych ogniw na wieży,
  • kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól,
  • wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować?

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

• Like 6
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Patafian napisał:

Czas zacząć kolejny projekt, tym razem będzie to M4A3(75)W Sherman „Davy Jones” nr 61, pojazd 5th Marine Tank Battalion, USMC, używany podczas walk o Iwo Jimę w lutym 1945 r. Na wstępnie muszę zaznaczyć, że jestem totalną amebą jeśli chodzi o Shermany, więc jeśli po drodze palne jakąś głupotę prostujcie mnie bez skrępowania.

Jako bazę wybrałem model Dragon 6698 – M4A3(75)W ETO, który wydaje się bardzo dobrą podstawą do wykonania tego konkretnego pojazdu. Sam model przedstawia (tak mnie się wydaje) właściwy typ Shermana: późny kadłub M4A3 z dużymi włazami, armatę 75 mm, wieżę high-bustle oraz zawieszenie VVSS. Najwięcej pracy będzie oczywiście przy modyfikacjach polowych charakterystycznych dla czołgów Marines na Pacyfiku.

Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Ciekawy temat sobie wybrałeś,  te skrzynkowe Shermany to rzadki temat w porównaniu do pozostałych wersji , prę modeli można było już zobaczyć czy to na wystawach czy w sieci. Powodzenia

P.S. Podobnie wyglądających było tam więcej

US Marines Sherman M4A2(W) PTO Pictures

Sherman-Trap-2.pngSherman-with-Nailed-hatches-2.jpgSherman-with-mesh-hatches-1.jpgSherman-with-mesh-hatches-2.jpgM4 Sherman 'Night Mare II' on Iwo Jima, March 12, 1945Fisher M4A3(75)W Shermans

Edytowane przez bulik58
  • Thanks 1
Napisano

W między czasie dorzuciłem dodatkowe linki przejrzyj je spokojnie może coś znajdziesz dla siebie

• Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, Patafian napisał:

• kolorystyka kamuflażu – wiadomo, że nie był to po prostu jednolity Olive Drab, ale chciałbym ustalić najbardziej prawdopodobny układ i barwy pól,

Według książki "Tank warfare on Iwo Jima" wydawnictwa Squadron Signal "Davy Jones" z Kompanii A 5 Batalionu miał dwubarwny kamuflaż w postaci koloru 'Brick Red' nałożonego na fabryczny OD. Autor wspomina też, że po dodaniu dodatkowego drewnianego opancerzenia te elementy również zostały pomalowane tymi samymi kolorami przy użyciu 4 calowego pędzla.

4 godziny temu, Patafian napisał:

• rozmieszczenie i liczba kolców na wieży i kadłubie,

Tu być może ktoś mnie poprawi, ale dokładna liczba i układ nie są znane, to w końcu modyfikacja polowa, nie było to ustandaryzowane.

4 godziny temu, Patafian napisał:

• wygląd pojazdu z tyłu czy mógł posiadać jakieś modyfikacje do desantu na plaży, coś co być może widać na zdjęciach a ja nie potrafię tego zidentyfikować?

We wspomnianej już wcześniej książce podają też, że ten Sherman nie miał modyfikacji do głębokiego brodzenia podczas operacji na Iwo Jimie. 

Powodzenia z tym projektem, Shermany na Iwo są bez wątpienia fascynującym tematem. Planujesz jakąś podstawkę? 

• Thanks 1
Napisano

Ciekawy temat, zaglądam

• Thanks 1
Napisano
11 godzin temu, bulik58 napisał:

W między czasie dorzuciłem dodatkowe linki przejrzyj je spokojnie może coś znajdziesz dla siebie

Bardzo dziękuje, dużo już się naoglądałem i tylko mętlik w głowie coraz większy;)

10 godzin temu, Vsk9 napisał:

Według książki "Tank warfare on Iwo Jima" wydawnictwa Squadron Signal "Davy Jones" z Kompanii A 5 Batalionu miał dwubarwny kamuflaż w postaci koloru 'Brick Red' nałożonego na fabryczny OD. Autor wspomina też, że po dodaniu dodatkowego drewnianego opancerzenia te elementy również zostały pomalowane tymi samymi kolorami przy użyciu 4 calowego pędzla.

Tak,  w innym źródle widziałem podobną interpretacje, więc potwierdzasz moje wcześniejsze ustalenia - super!   

10 godzin temu, Vsk9 napisał:

We wspomnianej już wcześniej książce podają też, że ten Sherman nie miał modyfikacji do głębokiego brodzenia podczas operacji na Iwo Jimie. 

Uff to bardzo cenna informacja i ulżyło mi, że nie będzie trzeba niczego wymyślać dzięki!

2 godziny temu, Evildead napisał:

Tu też o tych gwoździach i ich ilościach na wieży i innych modyfikacjach coś jest  https://tanks-encyclopedia.com/ww2-usa-improvised-armor-on-m4-shermans-in-the-pto/

Tak znam ten link, dzięki za zainteresowanie!

Ledwo zacząłem i już pierwsze wątpliwości. Zestaw Dragona daje dwie opcje do wyboru jeśli chodzi o mocowanie rolek podtrzymujących.

image.thumb.jpeg.6b6cb684e018059049eaa31b8e1b2d29.jpeg

Jeśli dobrze interpretuje zdjęcie, powinienem wybrać tą po prawej.

image.jpeg.796e7cafa3d0ee624ee0987308bd1d30.jpeg

Dragon oferuję także dwa rodzaje rolek.....

image.thumb.jpeg.661d209dd13765a52a706d5b9d6f2874.jpeg

i tu już nie mam pojęcia która będzie prawidłowa 😞

Napisano

Ten po lewej jest dobry, ponieważ davy jones miał stalowe tłoczone rolki, również bez gumowych bandaży

Napisano

Na początek zabrałem się za wózki z kołami jezdnymi.

Ostatecznie wybrałem rolki podtrzymujące te prawe ze zdjęcia, częściej pojawiają się z późnym skośnym ich mocowaniem... Dodałem tekstury na wózkach zmieniłem płozy na blachy z ABERa, dodałem brakujące śruby oraz uszkodzenia gumowych bandaży, ale bez przesady. Zastosowałem różne koła jezdne - widać na ostatnim zdjęciu z pierwszego posta, że dwa koła z sześciu wyraźnie się odróżniają. 

image.thumb.jpeg.9f5a25d443d2d754906bb3cc29661a17.jpeg

image.thumb.jpeg.0fc3695cbc175672d7b9bc52641b72f7.jpeg

image.thumb.jpeg.1579244e196c2668e7b48efd47a9c2a2.jpeg

Zapraszam do komentowania.

• Like 7
Napisano

Będę zaglądać. Ciekawy temat!

• Thanks 1
Napisano

Witam w kolejnej odsłonie.

Przeglądając zdjęcia muzealnych Shermanów, zauważyłem charakterystyczny okrągły spaw wokół karabinu maszynowego. Tu wrzucam zdjęcie, ale super widoczne jest to na filmiku wrzuconym przez  @bulik58.

image.thumb.png.888c0e3ea84d9afbb47147a073aed1df.png

Szczerze, nigdy nie widziałem tego na żadnym modelu. Postanowiłem sobie taki zrobić, a tak to wyszło:

image.thumb.jpeg.517dfffeb8b8b9045bc6b103293381b2.jpeg

Na to poszła tekstura z szarej szpachlówki Tamiya i efekt został mocno przytłumiony ale dostrzegalny:

image.thumb.jpeg.8517ad9406886f34437cc89d6060a54f.jpeg

Postanowiłem też zedrzeć wszystkie spawy. Do tej pory zdarzyło mi się dorobić jakieś pojedyncze spawy na modelu, ale nigdy na taka skale...

image.thumb.jpeg.c98e15bca9a238fedd146d74e106b3ff.jpeg

Jak się ogląda filmiki na YT to wszystko się wydaje takie proste... i w sumie takie jest, ale na pewno wymagana jest wprawa. Im dłużej to robiłem tym lepszy wydaje się efekt uzyskiwałem.

image.thumb.jpeg.9a76ec4b58ab07ec5c626a40e988def7.jpeg

image.thumb.jpeg.394dbd5528bc19617097de7fbe32a944.jpeg

Tyle na dziś zapraszam do komentowania.

• Like 3
Napisano (edytowane)

Świetnie Ci spawy wyszły. Efekt pancerza tez niesamowity. Miód na moje oczy 😁😛 Gdy ja robię efekt pancerza to robię z kilkoma warstwami a później delikatnie szlifuje drobnym papierem.

IMG_20260802_174647.jpg

Edytowane przez Arkos22
  • Like 1
  • Thanks 1
Napisano
7 minut temu, Arkos22 napisał:

Świetnie Ci spawy wyszły. Efekt pancerza tez niesamowity. Miód na moje oczy 😁😛 Gdy ja robię efekt pancerza to robię z kilkoma warstwami a później delikatnie szlifuje drobnym papierem.

IMG_20260802_174647.jpg

Tak, zależy co chcemy uzyskać. Na wieży z pewnością tekstura będzie bardziej widoczna, gdyż w rzeczywistości był to odlew. Na czołowej płycie raczej chciałem uzyskać minimalny prawie gładki efekt, więc szlifowałem do najdrobniejszych gradacji.

• Like 1
Napisano
24 minuty temu, Patafian napisał:

Tak, zależy co chcemy uzyskać. Na wieży z pewnością tekstura będzie bardziej widoczna, gdyż w rzeczywistości był to odlew. Na czołowej płycie raczej chciałem uzyskać minimalny prawie gładki efekt, więc szlifowałem do najdrobniejszych gradacji.

Efekt uzyskałeś. Bardzo fajna faktura💪💪

• Thanks 1
Napisano

super ci wyszedł kadłub oraz spawy. jedyne co jest lekko, ale dalej zauważalne to to, że spaw na zdjęciu był lekko wypukły, a twój ma bardziej wypukłe brzegi. ale poza tą pierdołą wyszło świetnie:piwo:

zaglądam, jestem ciekaw co będzie dalej...