chorąży Napisano 13 Września Napisano 13 Września Witam wszystkich i prośba o podpowiedź. Pozazdrościłem Koledze doskonałego modelu w wątku "MILICYJNA ŁÓDŹ MOTOROWA PÓŁŚLIZGOWIEC SMK-75 SKALA 1/87 H0" i wymyśliłem, ze też taki sobie wydłubię. Jakie ma doświadczenie w szkutnictwie ? kiedyś w ubiegłym wieku statki w butelce, żarówce ale tez i większe, głównie bazując na Ksiażce Mikroflota (obu tomach), czy czasopiśmie "Morze" ostatni model to chyba Śmigłowcowiec "Moskwa" z MM ggdzieś w okolicach poczatku 1986 r. Do rzeczy, czy macie patenty na odwzorowanie tych uchwytów do wiązania łodzi, które montowane są na pokładzie ? Śruby , z czego ?? Poniżej to co sam zdłubałem, na ostatnim zdjęciu uchwyt do mocowania lin o który pytam. Może i model marny, zwłaszcza w porównaniu z wzorem, ale ja jestem z niego zadowolony . Materiały to plastik z tablicy informacyjnej, płytka balsy na poszycie i blacha z kremu do golenia chyba "Wars". Wszystkie uwagi mile widziane. Cytuj
chorąży Napisano wczoraj o 06:02 Autor Napisano wczoraj o 06:02 Dłubanie powoli zbliża się do końca, uchwyty do wiązania łodzi robię sam, rozesłałem zapytanie do kilku producentów, projektantów drukarek 3D ale zero odzewu, wiec ... Co do motorówki, to na początku bardzo mało materiałów, plan a w zasadzie wyposażenie jakie tam rozrysowano nijak sie na od rzeczywistości, poza tym ze zdjęć wynika, ze te łódki, każda była inna. Co do malowania, to nie znalazłem jeszcze dokumentacji. Stan na teraz jak poniżej i przepraszam za "śmietnik w tle" zwłaszcza, ze szkutnictwo kojarzy się z elegancją i dostojeństwem. Niebieskie podmalówki niekoniecznie mają coś wspólnego z końcowym malowaniem. Siedzenia, miała być imitacja dermy, na razie podkład. ps. niedobrze dla mnie, bo znalazłem inną motorówkę z tamtej epoki, nazywa się Jesion... Cytuj
chorąży Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu Pytałem AI o propozycje malowania WOP, odpowiedział jak niżej, ciekawe na ile to jest zgodne z prawda historyczną: Zestaw 1: WOP – Wersja Morska (Rekomendowana) Ten schemat daje piękny, wojskowy kontrast szarych burt z głębokim, ciemnogranatowym pasem identyfikacyjnym. Główne burty (nad wodą): Tamiya XF-19 Sky Grey lub XF-80 Royal Light Gray. To matowe, jasne odcienie szarości okrętowej. Stanowią idealną bazę, na której świetnie siądą cienie (wash) podkreślające linie poszycia kadłuba. Pas identyfikacyjny WOP: Tamiya XF-17 Sea Blue. Unikaj jasnego niebieskiego. Oryginalny morski pas WOP z lat 70. był bardzo ciemny, wręcz „nocny”. XF-17 to głęboki, przygaszony granat, który w skali 1:35 wygląda niezwykle realistycznie i zapobiega efektowi „zabawki”. Część podwodna dna: Tamiya XF-9 Hull Red. Matowa czerwień tlenkowa, doskonale imitująca stoczniową farbę przeciwporostową (antifouling), którą malowano polskie kadłuby. Pokład: Tamiya XF-2 White (czysta matowa biel) lub lekko przybrudzona biel Tamiya XF-55 Deck Tan. Zestaw 2: WOP – Wersja Rzeczna (Alternatywna) Wariant nawiązujący do jednostek operujących na rzekach granicznych, gdzie zamiast granatu stosowano ciemną zieleń maskującą. Główne burty: Tamiya XF-19 Sky Grey. Pas identyfikacyjny WOP: Tamiya XF-61 Dark Green lub oliwkowo-zielona Tamiya XF-51 Khaki Drab. Ten kolor perfekcyjnie odpowiada barwie sukna mundurów formacji granicznych. Część podwodna dna: Tamiya XF-9 Hull Red lub uniwersalna matowa czerń Tamiya XF-1 Flat Black. Detale i wykończenie (Wspólne dla obu wersji): Okucia pokładowe i polery (o które pytałeś na forum): Do pomalowania tych własnoręcznie struganych i odlewanych detali użyj Tamiya XF-16 Flat Aluminum. Służbowe SMK-75 rzadko miały luksusowe, polerowane chromy – najczęściej knagi i kluzy były odlewami zabezpieczonymi matową farbą aluminiową przeciw korozji morskiej. Fotele i kanapy (imitacja dermy): Na forum wspomniałeś, że fotele pokryte są na razie podkładem. Aby uzyskać efekt peerelowskiej skaju/dermy, pomaluj je kolorem Tamiya XF-10 Flat Brown (ciemny brąz) lub Tamiya XF-64 Red Brown (wiśniowy brąz), a na sam koniec przetrzyj je delikatnie półmatowym woskiem lub lakierem satynowym, aby nadać im charakterystyczny dla plastiku delikatny błysk. Silnik S-21 / M-20 (ze starej Warszawy): Jeśli zamierzasz pokazać go pod otwieraną klapą, fabryczne bloki silników FSO z tamtej epoki były malowane na szaro – użyj Tamiya XF-53 Neutral Grey i dodaj na niego ciemny wash z czerni i brązu, imitujący smary i wycieki oleju. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi