Kolekcjoner WP Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Dzień dobry wieczór, w forum cywilnym jeszcze nie miałem warsztatu, więc pora coś tu posklejać Na tapet wlatuje parowóz Big Boy w skali 1/87 h0, produkowany obecnie przez firmę Revell. Parę słów o modelu. Jest to model typu snap tite, więc teoretycznie nie wymaga klejenia, ale ja i tak dla pewności i sklejam elementy. Żywot zaczął w 1994 r., kiedy został wydany przez amerykańską firmę Monogram. A jeśli chodzi o prawdziwy parowóz, to produkowany był w latach 1941-1944 pod serią 4000 dla przewoźnika Union Pacific. Wyprodukowano 25 maszyn, ktore woziły ciężkie składy towarowe o masie 3300 ton z węglem na trasie Wasatch - Utah. Eksploatacja zakończyła się w 1958 r., ale parowozy były utrzymywane w sprawności technicznej do nawet 1962 r. Do dzisiejszych czasów zachowało się osiem parowozów, z czego jeden (4014) w stanie czynnym od 2019 r. Swój model rozpocząłem poza forum, ale zakładam wątek, bo myślę, że tak ciekawa maszyna powinna być pokazana na forum. na sucho wychodzi 43 centymetry modelu! A tu porównanie ze znaną z polskich wąskotorówek lokomotywą Lxd2. Widać ogrom maszyny Big Boy. Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Kabina już na miejscu. Jeszcze będzie trochę washa. podczas montażu tendra musialem dorobić światło tylne. Węgiel plastikowy będzie zastąpiony normalnym pokruszonym węglem kamiennym Monogram USA A parowóz pomalowany będzie w calosci NATO Black. Nad kolorem dymnicy jeszcze myślę, bo źródła podają różnie, albo srebrny, albo neutral grey lub podobny. Cytuj
Baas ArK Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Zawsze zastanawiałem się, jak to cholerstwo pokonywało łuki czy rozjazdy. Zespoły pędne muszą być jakoś skrętne (chyba?). Cytuj
Wojtek59 Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 13 godzin temu, Baas ArK napisał: Zawsze zastanawiałem się, jak to cholerstwo pokonywało łuki czy rozjazdy. Zespoły pędne muszą być jakoś skrętne (chyba?). Co nieco podaje encyklopedia: Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 20 minut temu Autor Napisano 20 minut temu 13 godzin temu, Baas ArK napisał: Zawsze zastanawiałem się, jak to cholerstwo pokonywało łuki czy rozjazdy. Zespoły pędne muszą być jakoś skrętne (chyba?). Z tego co kojarzę to kazdy zestaw kół napędowych jest indywidualnie przymocowany do ostoi parowozu, a koła mają trochę luzu na prawo i lewo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi