Jarek C Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Witam !!! Postanowiłem spróbować tym razem z czołgiem , aby oderwać się od monotonii prac przy moim wcześniejszym konkursowym temacie : F-16 . Będzie to dopiero drugi czołg jaki zbuduję , więc proszę o łagodne potraktowanie w osądach mojego "dzieła " Przedstawiam in-box: Kilka zbliżeń na powierzchnię zimmeritu który jest wykonany fabrycznie na wypraskach : Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 I oczywiście zamiast Magic Tracki, polecieli po jakości i dali gumy.... eh.... Zimmerit bardzo ładny jak na plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 kiepściutki zimmerit, kiepściutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 kiepściutki zimmerit, kiepściutki Dlaczego?? wygląda nieźle jak na formę wtryskową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 kiepściutki zimmerit, kiepściutki Ja bym się pokusił o stwierdzenie, że jest świetny. Nie jest taki sztuczny, jak to bywa czasem z blaszanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Pamiętajmy że zimmerit nakładany był ręcznie i prawdopodobnie nie zawsze było to zrobione nadzwyczaj starannie , ja uważam że jak na wtryskowy to jest bardzo dobry , zobaczymy jak będzie po malowaniu i brudzeniu . Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Pamiętajmy że zimmerit nakładany był ręcznie i prawdopodobnie nie zawsze było to zrobione nadzwyczaj starannie , ja uważam że jak na wtryskowy to jest bardzo dobry Właśnie przecież to ceramika z trocinami, poza tym wciel się w rolę takiego Niemca co ma szpachelkę i musi "obszturchać" nią cały wielki czołg - precyzji to nie sprzyja... Ja niedługo ocenie żywiczne produkty i zobaczę jaka będzie różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 stroju precyzja to niemiecka cecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Zależy od fabryki, okresu i danego wzoru, ale akurat zimm był bardzo precyzyjnym dziełem (oczywiście są wyjątki) na niektórych czołgach, zwłaszcza Tiger II produkowanych zakładach Porsche zimm był tak majestatyczny i delikatny, że często na fotografiach go nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 kiepściutki zimmerit, kiepściutki Lepszy niż mój. Zazdroszczę ci tego modelu. Jakie malowanie wybierasz? Ja bym się pokusił w malowanie w 102 batalion i kalkomanie 134. Mam książkę, w której jest dużo opisów walk tego czołgu, ale zdjęć nie widziałem. zwłaszcza Tiger II produkowanych zakładach Porsche zimm był tak majestatyczny i delikatny, że często na fotografiach go nie widać. Dokładnie. Nawet na Tigerach I widziałem jakby ten zimmerit się ścierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 I oczywiście zamiast Magic Tracki, polecieli po jakości i dali gumy.... eh.... A MT to niby jakiś bajer ? Jedyna wygoda, że nie trzeba ich wycinać z ramek i tyle. DS-y to najlepsze taśmowe gąsienice na rynku, ale niestety Dragon ma problemy z dobraniem odpowiedniej długości i w przypadku Tygrysa też są za długie. Radzę od razu osie kół napinających wkleić z maksymalnym wychyleniem do tyłu, wtedy tylko trzeba będzie je skrócić o jedno ogniwko. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Mi się model podoba, ogólnie całe jego wykonanie. Będę zaglądał i podpatrywał jak idzie praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 drobny postęp prac na Tygryskiem : Nie wiem co zrobić z tym połączeniem bocznej i tylniej płyty pancerza , czy uzupełnić zimmerit w miejscu łączenia czy zostawić tak jak jest , ciekawe jak wyglądało to w prawdziwym czołgu , może ktoś ma fotki tego szczegółu ? Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Nie wiem co zrobić z tym połączeniem bocznej i tylniej płyty pancerza Tak, uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 Nie wiem co zrobić z tym połączeniem bocznej i tylniej płyty pancerza Tak, uzupełnić. Dzięki , też mi się wydawało że trzeba to uzupełnić , co do tych gąsek to spróbuje tak jak powiedziałeś , najwyżej zrezygnuję z tego niby "pracującego zawieszenia " . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 najwyżej zrezygnuję z tego niby "pracującego zawieszenia " Wcale nie "niby", zawieszenie jest w pełni ruchowme i działa tak jak w oryginale. To jest największy bajer Tygrysów Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Bardzo fajny cemencik. Tu dragon zrobił miłą niespodziankę. Wywal te deesy i daj mu metalowe kapcie w miarę możliwosci ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 Bardzo fajny cemencik. Tu dragon zrobił miłą niespodziankę.Wywal te deesy i daj mu metalowe kapcie w miarę możliwosci ;) Dzięki za koment podpatruje z ciekawością i podziwem Twoje prace , co do kapci to mam niewielkie doświadczenie w metalowych ogniwkach i trochę przeraża mnie ich montaż ,jak model wyjdzie fajnie to może mu w nagrodę jakieś kapcie dokupię Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 trochę przeraża mnie ich montaż Jarek, nie żartuj, to tylko odcinanie drucików, i wpychanie w otworki. Bywa nieraz, że są przytkane, wtedy nawiercasz jakimś cieniutkim wiertełkiem - ręcznie i po sprawie. Tu, masz etap drucikowania: To nie jest trudne...tylko nudne, możesz mi wierzyć na słowo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2009 To nie jest trudne...tylko nudne, możesz mi wierzyć na słowo ;) Skoro to proste to chyba spróbuję , pod warunkiem że budowa modelu nie zezłości mnie jakimiś nieprzewidzianymi problemami , najbardziej obawiam się malowania i brudzingu. Rozejrzę się za tymi gąskami po necie. Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Cena we friulach jest przesadzona.... tak.... ale jakościowo są dobre i efekt końcowy jest super. Bywa nieraz, że są przytkane, wtedy nawiercasz jakimś cieniutkim wiertełkiem - ręcznie i po sprawie. Otóż nie wystarczy mocniej wcisnąć drucik i się odetka... To nie jest trudne...tylko nudne, możesz mi wierzyć na słowo ;) Zdecydowanie TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Stycznia 2009 Share Napisano 14 Stycznia 2009 Otóż nie wystarczy mocniej wcisnąć drucik i się odetka... Przy ogniwkach do T-34 jakie Ty miałeś, możliwe - bo same w sobie są dość drobne i raczej łatwe do odlania pod względem kształtu. Ja osobiście bawiłem się z ogniwami do Jagdtigera/King Tigera i tam trzeba było każde przewiercić niestety. A co do modelu - bardzo ładnie ten zimmerit wygląda - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 22 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2009 Dalszy etap prac nad modelem : Kółka , kółka , po co Tygryskowi tyle kółek ? Montaż elementów z blaszek to istna tortura dla moich grubych paluchów. Ułożyłem liny z drutu dołaczone do zestawu , zdecydowałem się też rozciąć błotniki , w całości wyglądały trochę sztucznie . Jakie malowanie wybierasz?Ja bym się pokusił w malowanie w 102 batalion i kalkomanie 134. Mam książkę, w której jest dużo opisów walk tego czołgu, ale zdjęć nie widziałem. Mnie również bardzo podoba się to malowanie i jest nawet dobrze zilustrowane w publikacji Tank Power , ale jak dla mnie trochę zbyt skomplikowane i wybiorę coś prostszego , szkoda że tak niewiele dostępnych jest ilustracji pokazujących malowanie Tygrysów ze wszystkich stron . Zdecyduje się chyba na malowanie pokazane poniżej lub wykorzystam kalkomanie zestawu z nr. 112 z 1./s Pz. Abt. 101 , Normandy 1944. Ilustracje pochodzą z publikacji Tank Power wydawnictwa Aj Press i są zamieszczone wyłącznie w celach poglądowych. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 ej Jarek ale ta ilustracja niżej to średnia wersja Tigera a Ty masz późną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Kółka , kółka , po co Tygryskowi tyle kółek ? A wiesz że wczesne miały prawie dwa razy tyle kół ? 48 kół jezdnych i to z bandażami. Tu jedyna upierdliwość to wykonanie ładnych wytarć do gołej stali. zdecydowałem się też rozciąć błotniki , w całości wyglądały trochę sztucznie Z całym szacunkiem, sztucznie to one wyglądają teraz, chyba że "pocienisz" te oslony. Mnie również bardzo podoba się to malowanie i jest nawet dobrze zilustrowane w publikacji Tank Power , ale jak dla mnie trochę zbyt skomplikowane Tygrys Willa Feya miał jedno z najładniejszych malowań. szkoda że tak niewiele dostępnych jest ilustracji pokazujących malowanie Tygrysów ze wszystkich stron To prawda, ale trochę własnej inwencji i można śmiało odtworzyć cały schemat. Zdecyduje się chyba na malowanie pokazane poniżej Co prawda "średni" Tygrys, ale w koncu może być SF. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi