Skocz do zawartości

TIGER I /Zimmerit -Dragon 1/35

Jarek C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Postanowiłem spróbować tym razem z czołgiem , aby oderwać się od monotonii prac przy moim wcześniejszym konkursowym temacie : F-16 .

Będzie to dopiero drugi czołg jaki zbuduję , więc proszę o łagodne potraktowanie w osądach mojego "dzieła "

Przedstawiam in-box:

71ad2a36bb6b07fa.jpg

9e439c0af4ef2454.jpg

e2f5bd19d9930f5f.jpg

f2831163a3724bdd.jpg

2efe4ff69ca53281.jpg

f64a772c415a7692.jpg

Kilka zbliżeń na powierzchnię zimmeritu który jest wykonany fabrycznie na wypraskach :

64b6c5d512d5663f.jpg

a474355b204f6c13.jpg

a90891eddab6725c.jpg

Pozdrawiam Jarek

Pamiętajmy że zimmerit nakładany był ręcznie i prawdopodobnie nie zawsze było to zrobione nadzwyczaj starannie , ja uważam że jak na wtryskowy to jest bardzo dobry , zobaczymy jak będzie po malowaniu i brudzeniu .

01031e35ecf6e5d1.jpg

5f873dc32f465280.jpg

Pozdrawiam Jarek.

Pamiętajmy że zimmerit nakładany był ręcznie i prawdopodobnie nie zawsze było to zrobione nadzwyczaj starannie , ja uważam że jak na wtryskowy to jest bardzo dobry

Właśnie przecież to ceramika z trocinami, poza tym wciel się w rolę takiego Niemca co ma szpachelkę i musi "obszturchać" nią cały wielki czołg - precyzji to nie sprzyja...

Ja niedługo ocenie żywiczne produkty i zobaczę jaka będzie różnica...

Zależy od fabryki, okresu i danego wzoru, ale akurat zimm był bardzo precyzyjnym dziełem (oczywiście są wyjątki) na niektórych czołgach, zwłaszcza Tiger II produkowanych zakładach Porsche zimm był tak majestatyczny i delikatny, że często na fotografiach go nie widać.

kiepściutki zimmerit, kiepściutki

Lepszy niż mój. Zazdroszczę ci tego modelu. Jakie malowanie wybierasz?

Ja bym się pokusił w malowanie w 102 batalion i kalkomanie 134. Mam książkę, w której jest dużo opisów walk tego czołgu, ale zdjęć nie widziałem.

zwłaszcza Tiger II produkowanych zakładach Porsche zimm był tak majestatyczny i delikatny, że często na fotografiach go nie widać.

Dokładnie. Nawet na Tigerach I widziałem jakby ten zimmerit się ścierał.

I oczywiście zamiast Magic Tracki, polecieli po jakości i dali gumy.... eh....

A MT to niby jakiś bajer ? Jedyna wygoda, że nie trzeba ich wycinać z ramek i tyle.

DS-y to najlepsze taśmowe gąsienice na rynku, ale niestety Dragon ma problemy z dobraniem odpowiedniej długości i w przypadku Tygrysa też są za długie.

Radzę od razu osie kół napinających wkleić z maksymalnym wychyleniem do tyłu, wtedy tylko trzeba będzie je skrócić o jedno ogniwko.

Pzdr

drobny postęp prac na Tygryskiem :

f1c92ae516a8cf96.jpg

d26967e46a6f4e6c.jpg

34e6a6f55b9289f0.jpg

Nie wiem co zrobić z tym połączeniem bocznej i tylniej płyty pancerza , czy uzupełnić zimmerit w miejscu łączenia czy zostawić tak jak jest , ciekawe jak wyglądało to w prawdziwym czołgu , może ktoś ma fotki tego szczegółu ?

bb0f194e38ff3522.jpg

Pozdrawiam Jarek

Nie wiem co zrobić z tym połączeniem bocznej i tylniej płyty pancerza

Tak, uzupełnić.

Dzięki , też mi się wydawało że trzeba to uzupełnić , co do tych gąsek to spróbuje tak jak powiedziałeś , najwyżej zrezygnuję z tego niby "pracującego zawieszenia " .

Pozdrawiam Jarek

Bardzo fajny cemencik. Tu dragon zrobił miłą niespodziankę.

Wywal te deesy i daj mu metalowe kapcie w miarę możliwosci ;)

Dzięki za koment podpatruje z ciekawością i podziwem Twoje prace , co do kapci to mam niewielkie doświadczenie w metalowych ogniwkach i trochę przeraża mnie ich montaż ,jak model wyjdzie fajnie to może mu w nagrodę jakieś kapcie dokupię

Pozdrawiam Jarek

trochę przeraża mnie ich montaż

Jarek, nie żartuj, to tylko odcinanie drucików, i wpychanie w otworki.

Bywa nieraz, że są przytkane, wtedy nawiercasz jakimś cieniutkim wiertełkiem - ręcznie i po sprawie.

Tu, masz etap drucikowania:

ResizeofDSCF2109.jpg

To nie jest trudne...tylko nudne, możesz mi wierzyć na słowo ;)

Skoro to proste to chyba spróbuję , pod warunkiem że budowa modelu nie zezłości mnie jakimiś nieprzewidzianymi problemami , najbardziej obawiam się malowania i brudzingu. Rozejrzę się za tymi gąskami po necie.

Pozdrawiam Jarek.

Cena we friulach jest przesadzona.... tak.... ale jakościowo są dobre i efekt końcowy jest super.

Bywa nieraz, że są przytkane, wtedy nawiercasz jakimś cieniutkim wiertełkiem - ręcznie i po sprawie.

Otóż nie wystarczy mocniej wcisnąć drucik i się odetka...

Zdecydowanie TAK

Otóż nie wystarczy mocniej wcisnąć drucik i się odetka...

Przy ogniwkach do T-34 jakie Ty miałeś, możliwe - bo same w sobie są dość drobne i raczej łatwe do odlania pod względem kształtu. Ja osobiście bawiłem się z ogniwami do Jagdtigera/King Tigera i tam trzeba było każde przewiercić niestety.

A co do modelu - bardzo ładnie ten zimmerit wygląda - powodzenia

Dalszy etap prac nad modelem :

e5c73a0a50bb7ee6.jpg

Kółka , kółka , po co Tygryskowi tyle kółek ?

54c866a24a292e07.jpg

808fa9e00610a7f4.jpg

Montaż elementów z blaszek to istna tortura dla moich grubych paluchów.

e12e32bb7ef6a711.jpg

8e555e2e70791142.jpg

0ddc67c8de392bed.jpg

Ułożyłem liny z drutu dołaczone do zestawu , zdecydowałem się też rozciąć błotniki , w całości wyglądały trochę sztucznie .

775c127ddc399886.jpg

bdf817a5553ce9a7.jpg

Jakie malowanie wybierasz?

Ja bym się pokusił w malowanie w 102 batalion i kalkomanie 134. Mam książkę, w której jest dużo opisów walk tego czołgu, ale zdjęć nie widziałem.

16f6d8d5a340768a.jpg

Mnie również bardzo podoba się to malowanie i jest nawet dobrze zilustrowane w publikacji Tank Power , ale jak dla mnie trochę zbyt skomplikowane i wybiorę coś prostszego , szkoda że tak niewiele dostępnych jest ilustracji pokazujących malowanie Tygrysów ze wszystkich stron .

Zdecyduje się chyba na malowanie pokazane poniżej lub wykorzystam kalkomanie zestawu z nr. 112 z 1./s Pz. Abt. 101 , Normandy 1944.

b3fd41ed44c4458a.jpg

Ilustracje pochodzą z publikacji Tank Power wydawnictwa Aj Press i są zamieszczone wyłącznie w celach poglądowych.

Pozdrawiam Jarek

Kółka , kółka , po co Tygryskowi tyle kółek ?

A wiesz że wczesne miały prawie dwa razy tyle kół ? 48 kół jezdnych i to z bandażami. Tu jedyna upierdliwość to wykonanie ładnych wytarć do gołej stali.

zdecydowałem się też rozciąć błotniki , w całości wyglądały trochę sztucznie

Z całym szacunkiem, sztucznie to one wyglądają teraz, chyba że "pocienisz" te oslony.

Mnie również bardzo podoba się to malowanie i jest nawet dobrze zilustrowane w publikacji Tank Power , ale jak dla mnie trochę zbyt skomplikowane

Tygrys Willa Feya miał jedno z najładniejszych malowań.

szkoda że tak niewiele dostępnych jest ilustracji pokazujących malowanie Tygrysów ze wszystkich stron

To prawda, ale trochę własnej inwencji i można śmiało odtworzyć cały schemat.

Zdecyduje się chyba na malowanie pokazane poniżej

Co prawda "średni" Tygrys, ale w koncu może być SF.

Pzdr