Mateusz C Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jest to pierwszy post na tym forum także, najpierw wypadałoby się przywitać Nazywam się Mateusz Cwojdziński, mieszkam w Śremie niedaleko Poznania. Interesuję się fotografią, transportem-logistyką i oczywiście modelarstwem. Narazie największym moim sukcesem było zajęcie 1 miejsca w junior-zestaw na ostatniej Modell Truck Mani modelem Dafa xf105. Ale przejdźmy do tego, czym aktualnie się zajmuje: Od jakiś 2 tygodni buduje model Scani R480 z holenderskiej firmy AvA Transport. Chcę go odwzorować możliwie precyzyjnie. Italerowski HDS nie zadowalał mnie do końca, przez co, za namową kilku znajomych postanowiłem zrobić go od podstaw z PCV. Oczywiście model będzie na low-decku. Co do silnika, to się jeszcze zastanawiam nad przerobieniem go na rzędową szóstkę. O przeróbkę bloku silnika raczej się nie martwię, tylko największe problemy będą z kolektorami, rurami, turibną itp osprzętem silnika. Oczywiście dach również będzie Highline, postaram się go przerobić z oryginalnego dachu. Kilka fotek oryginału: Co do podnośnika, posiadam kilkanaście rysunków i kilkadziesiąt zdjęć, także myśle, że problemu nie będzie: Do rozpoczęcia budowy musiałem sobie to wszystko rozrysować na kartce: A tutaj już pierwsze prace nad modelem, konkretnie rysowanie części korpusu na płytkach PCV: I już wycięte: Tutaj mamy pierwsze dwa ruchome elementy: Trzeci, z którego będą wysuwać się poszczególne "części" (no wiecie o co mi chodzi ) I cały korpus w pozycji spoczynku (tak mniej więcej będzie wyglądał za kabiną) Wczoraj wieczorem (o dziwo) posiedziałem trochę przy budowie HDSu. Dorobiłem obrotnicę, oraz skrzynkę z której wysuwają się podpory. Nawijam pasek PCV 0,25mm, żeby nadać grubości obrotnicy: I buduje skrzynkę: Mniej więcej na takiej zasadzie to działa: I tutaj ogół złożonych części: Mała przymiarka na Dafie: PS. Sorki za jakość zdjęć, ale niestety mamy taką porę roku, że 95% prac odbywa się przy sztucznym świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba J. Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Godny mistrza projekcik dla mnie z tym HDSem kozaczysz, czekam na kolejne relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Świetnie Ci to wychodzi! Zapowiada się świetny model, powodzenia w budowie P.S. Ten Dafik też super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 za pierwsze prace..nie mogę się doczekać kolejnych fotek. Pięknie sie prezentuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 oO Mateusz Siemanko Projekt bardzo ciekawy, co do HDS-u perfekcja, widziałem go już na PKMC bardzo mi się podoba. Pozdr. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Wreszcie coś z niczego zrobione w profesjonalny sposób:) ja do rysowania uzywam cada, latwiej korygować blędy. 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Świetny projekt, a wykonanie tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Siemka Mateusz xD A ta Scania ma jakąś zabudowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Przyłączam się do kibicowania Dafik bardzo ładny Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Na żywo z ładunkiem prezętuje się jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szupek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 A ta Scania ma jakąś zabudowe??? Ta scania na której wzoruje się mateusz jest chyba w trakcie budowy ale po zakończeniu wygląda to tak: A co do projektu to życze powodzenia i 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Szczęka opada Kozaczysz chłopie i to ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Cholera dałeś do pieca.. bede śledził uważnie twoja relacje bo tez kusi mnie zrobic taka scanie tylko w takiej wersji jak pokazałszupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniakscań Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Nie mam pytań, pomysł na modelik bomba!!! Jak prace ci tak dalej pójdą to model na koniec będzie super i do tego ten od podstaw wykonany i ruchomy HDS. Powodzenia!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 24 Stycznia 2009 Share Napisano 24 Stycznia 2009 Jestem pod wrażeniem Zasiadam na widowni Powodzenia w budowie! Pozdrawiam! Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Kolego model szykuje się wyśmienity!!Ale jak mógłbyś mi powiedzieć jak się nazywa ten materiał z czego robisz HDS?? No i gdzie można kupić takie coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Napewno robi HDs z PCV i kupisz go w wiekszości sklepow modelarskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 A można kupić go w sklepach budowanych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 No no... dokumentacja jest zapał i cierpliwość też ... Coś nowego. Zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Pierwszy juz chyba zajęty:P ale drugi chyba jeszcze wolny:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi