MCzarnowicz Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 (edited) No to zaczynamy. Może i dobrze że nie wystartowałem tu ze 110 bo model Edka to rzeźnia! Mam nadzieje, że to będzie choć troszkę lepsze. To już chyba klasyka, model ma przedstawiać Hurricana RF- F na którym latał Urbanowicz. Model będę waloryzował blaszkami Edka, pewnie dojdzie jakaś podstawka z kilkoma figurkami, ponieważ ICM robi nieziemskie zestawy w 1/48. Udało mi się również wydobyć z Muzeum Książki, które ktoś nieopatrznie nazwał Biblioteka Jagiellońską troszkę literatury. Zatem oto inboksik: Edited January 18, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert091283 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Jaka to skala? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 upssss juz poprawione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert091283 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 No dzieki fajny modelik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tornado Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 W tekście była podana skala model ma przedstawiać Hurricana RF- F na którym latał Urbanowicz. Model będę waloryzował blaszkami Edka, pewnie dojdzie jakaś podstawka z kilkoma figurkami, ponieważ ICM robi nieziemskie zestawy w 1/48. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
albert091283 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Teraz to ja upsss nie zauważyłem. Brak zrozumienia tekstu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubA94 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Przyjemny modelik. Życzę miłej pracy Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hołek Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 No to powodzenia! Warto pokazywać naszą hisotrię gdy mało kto w naszym kraju się o to kwapi! Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artoor_k Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Pozdrawiam kolegę z Krakowa i życzę powodzenia Czekam na kolejne update-y bo modelik super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Parę miesięcy temu zaczęłem mojego hurriego z Airfrixu ale skończyłem na ryciu linii na płatach(nistety są wypukłe).Proszę wzbudz we mnie chęć do skończenia go -w szczególności w oznakowaniu Witolda Urbanowicza z liczbą zestrzeleń 126 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 Dzięki za miłe słowa i powitanie. Wystartowałem dzisiaj z kokpitem. Postanowiłem spróbować zrobić szybki w zegarach. W tym celu pomiędzy blaszki Edka podłożyłem jeszcze folię. Myślę że dało to fajny efekt: Swoją drogą jeśli ma ktoś fajne zdjęcia samolotów RAFu na lotnisku lub załóg przed lotem to błagam o skany, maila lub wklejanie ich tutaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 Pomysł dobry ale na niektórych zdjęciach zegary jakby przesunięte? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 To chyba wina właśnie folii i tego, że teraz zegary osadzone są głębiej. Ot takie złudzenie optyczne bo live to wygląda zupełnie inaczej. Doszły figuraski. Jakość po prostu cudna, sami zobaczcie: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek C Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Swoją drogą jeśli ma ktoś fajne zdjęcia samolotów RAFu na lotnisku lub załóg przed lotem to błagam o skany, maila lub wklejanie ich tutaj. Co prawda zdjęcie współczesne , ale zawsze coś I jeszcze jedno , zauważ jak cienka jest osłona kabiny ,jeśli będziesz wykonywać ją w pozycji otwartej to najlepiej zrobić ją z wykorzystaniem blaszki i przeźroczystej foli zamiast firmowej osłonki. Pozdrawiam Jarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 Wojtasie i Jarku, dzięki za zdjęcia, na pewno się przydadzą. I jeszcze jedno , zauważ jak cienka jest osłona kabiny ,jeśli będziesz wykonywać ją w pozycji otwartej to najlepiej zrobić ją z wykorzystaniem blaszki i przeźroczystej foli zamiast firmowej osłonki. Owiewka będzie musiała pójść do zmiany. Nie dość że jest za gruba to jeszcze hasegawa zrobiła ją znacząco za małą. Trzeba będzie wziąć w dłoń blaszkę, polistyren i się troszkę pobawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted January 27, 2009 Author Share Posted January 27, 2009 Prace posuwają się do przodu. Wczoraj udało mi się skończyć wnętrze. Blaszki edka świetnie pasują do modelu. Niestety jak to w zoomach bywa ich kolor często odbiega od realnie używanego. W związku z tym należało je przemalować, w kilku miejscach gdzie znajdowały sie różne tabliczki znamionowe było problematycznie ale w efekcie wyszło tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Pięknie Jak dla mnie stan do instalowania w środku. pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek C Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Wygląda bardzo ładnie aż żal chować w kadłubie , będziesz otwierał boczne drzwiczki było by więcej widać ? Czekam na dalsze etapy , mam gdzieś ten model w wersji Mk II to podpatrzę co nieco zanim się wezmę za niego . Pozdrawiam Jarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ergie Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Widać, że Kolega czołgista i lubi brud, dużo brudu na każdym modelu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas Posted January 27, 2009 Share Posted January 27, 2009 Naprawdę kokpit looks good aż szkoda chować-yammie. Może kiedyś dojdę do takiego wypośrodkowanego poziomu zużycia-nie za brudne,nie za czyste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hołek Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Świetne... Jestem pod wrażeniem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted February 11, 2009 Author Share Posted February 11, 2009 Sprawy troszkę się przedłużają a to przez to iż dużo czasu zjadło mi robienie klap. W chwili obecnej model jest zamknięty, doklejone są skrzydła i poszedł do lakierni. Jutro podkład z surfacera, preshade a jak czas pozwoli to zaczne pewnie nakładać kulorki. Problematyczne okazało się zejście skrzydeł i kadłuba szczególnie od spodu, co widać na zdjęciach. Poszło duuuużo szpachli a później dremel w dłoń i odtwarzamy poszycie. Na zdjęciach widać też jeszcze kilka drobiazgów charakterystycznych dla wersji Mk II (?) które już też usunąłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MCzarnowicz Posted February 13, 2009 Author Share Posted February 13, 2009 Troszkę w tym tygodniu udało mi się czasu znaleźć na dłubanie przy Hurrim. Udało się zrobić preshading oraz położyć kulorki, może jeszcze tego wieczoru zacznę kłaść kalki. Malowanie przy użyciu farb Gunze, po prostu cudo, świetnie się kładą, cudnie kryją a paleta barw świetnie odzwierciedla kolory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostach Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Preshading dołu wyszedł ładnie. Na górze bardzo słabo to widać.... Mam wrażenie, że na prawym skrzydle nieco lepiej. Bardzo ładne przejścia, czym maskowałeś? Za postęp prac:piwo: pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ergie Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 Nooooooooo Panie Kolego, ładnie Ci to idzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts