Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam witam jestem bardzo nowy i bardzo świeży na dzieńdobry chcialbym pokazać mój pierwszy model który jako tako mi sie podoba :P malowany humbrolami. Bardzo proszę o tony krytyki i porad bo nie zadobrze mi to jak narazie idzie a lubie:P. Pozdrawiam i oto foto:

P1010972.JPG

P1010973.JPG

P1010975.JPG

P1010979.JPG

P1010982.JPG

P1010984.JPG[/b]

Napisano

Witaj,

na początek kilka uwag:

- nie zeszlifowałeś śladów łączenia form z kół i kilku innych elementów przez co wyglądają co najmniej dziwnie

- farba od przenoszenia zapewne poprzecierała się w kilku miejscach, musisz zaczekać z dotykaniem co najmniej do drugiego dnia

- wielu detali np świateł, kierownicy itp. w ogóle nie pomalowałeś

- dużą dziurę na łączeniu maski i podszybia mogłeś zaszpachlować, albo co najmniej zeszlifować żeby pasowały do siebie

- kalki strasznie się błyszczą, powinieneś poczytać forum jak powinno się je kłaść

Ogólnie nie jest źle, jak poczytasz sobie forum i pooglądasz inne prace, to przy odrobinie chęci będzie Ci szło coraz lepiej

Napisano

Ogólnie całkiem spox, ale

-za gruba warstwa farby

- za bardzo się wszystko błyszczy, szczególnie oponasy, potraktuj model lakierem bezbarwnym

- kalki zbyt świeca, widać, że się źle ułożyły, academy ma w swoich kalkach to do siebie,ze bez SOL i SET ich dobrze nie położysz no i lakier jeszcze by pomógł na nie

- oświetlenie z przodu, z boku i tyłu niepomalowane

Nie jest żle, jak na I raz ,ale poćwicz jeszcze, praktyka czyni mistrzem

Napisano

Kalki rzeczywiście były żle położone bo jak malowałem lampy to odpadły:P.

Jak mówiłem domalowałem oświetlenie pomalowałem kierownice i takie tam duperelki. I jeszcze jedno czym jest owy SOL i SET? I jeszcze jedno pytanie jakie lakiery do modeli?

zdjecia:

P1010990.JPG

P1010987.JPG

P1010988.JPG

P1010989.JPG

Aha i jeszcze jedno nie wiedziałem gdzie to umieścić więc napisze tutaj. Mam sporo egzemplarzy Gazet wojennych z tyłu każdego takiego wydania jest dokładny opis munduru jakiegoś żołnierzyka jakby komuś to sie przydało moge dać skany .

Napisano

SET i SOL sa to płyny ułatwiajace przyklejanie kalkomanii. Jeden z nich (nie pamiętam który -> mam opisane buteleczki) słuzy do lepszego przylegania kalki i smaruje sie nim powierzchnię rpzed położeniem kalki. natomiast drugi specyfik zmiękacza kalkę, dzięki czemu układa się ona lepiej w zagłębieniach czy innych krzywiznach.

Zauwazyłem, że na twoim modelu klaki się srebrzą....taka rada. Kup z markecie SIDOLUX i przed położeniem kalki pomaluj cały model tym płynem (jest to nic innego jak akrylowy lakier błyszczący) po wyschnięciu na to kładziesz kalki i po tej operacji malujesz lakierem matowym. uzyskujesz w ten sposób 2 rzeczy:

- kalka się nie srebrzy

- kalka jest zabezpieczona przed uszkodzeniem np. podczas odkurzania.

i co masz na mysli pytając "jakie lakiery do modeli?"

Napisano

Właśnie to czy modelik można malować owym "sidoluxem" czy trzeba lecieć do modelarskiego po "najspecjalistyczniejszy lakier modelarski"?

Napisano

To moze jeszcze jedno małe pytanko wiem że męcze i takie tam ale chciałbym jakiś dobry sposób na rozcieńczenie farby do tej pory wsysałem do strzykawki rozcieńczalnik i farbę później dlugo mieszałem i ze strzykawki nakładalem na pędzel myśle że to troche głupi sposób jak wy to robicie:P?

Napisano

Wiem wiem z nie wytrzymania wycialem kadlub i skrzydla i jest miód. Jeszcze nie skleiłem nawet nie zacząłem. Pewnie już niedługo coś podłubie.

ps. Jeep to mój pierwszy model kiedy rozcieńczyłem farby :P.

No i może jeszcze pytanie jedno jak zrobić pasy zabezpieczające przed wypadnięciem do tego mustanga?:)

Napisano
To moze jeszcze jedno małe pytanko wiem że męcze i takie tam ale chciałbym jakiś dobry sposób na rozcieńczenie farby do tej pory wsysałem do strzykawki rozcieńczalnik i farbę później dlugo mieszałem i ze strzykawki nakładalem na pędzel myśle że to troche głupi sposób jak wy to robicie:P?

ja robię tak: po wymieszaniu farby biorę za pomocą wykałaczki kilka kropel do pojemniczka po soczewkach kontaktowych i w razie potrzeby dodaje strzykawką lub patyczkiem kilka kropel rozcieńczalnika.

Nigdy, ale to nigdy nie wlewaj rozcieńczalnika do puszki z farbą! wyjątek stanowią akryle rozcieńczane wodą. Znam przpadki gdzie do akrylu (pactra) na dzień dobry dolewa się wody destylowanej i przechowuje denkiem do góry

Napisano

kalki: jak będziesz następnym razem naklejał, to żyletką lub jej skrawkiem wytnij same znaki, o ile się da oczywiście, na swoich modelach popełniałem ten sam błąd i nakładałem fabrycznie. Weź go podkurz trochę, pooglądaj zdjęcia innych Jeepów, zobaczysz ile detali pominął producent,a można je samemu dorobić. Zrób dziurkę w lufie, ja używam igieł (do zastrzyków). To tyle, powodzenia przy następnym.

Napisano
ok ok spróbuje go jeszcze troszke podrasować ale znając siebie i swoje możliwości to zepsuje na bank

nie przejmuj się! tu trzeba cierpliwości i praktyki...ćwicz i załamuj się może początkowo nie najlepszymi efektami :-)

Napisano

EEE nie niestety ale z tym to taczej podziękuje wole takie maluteńkie kłykcie. Jakoś tak mam duże = nie ładne.

Wrzuce niedługo zdjęcia z moich wypocin nad tym samochodzikiem bo kombinuje dużo. Mam pełno żołnieżyków w tej skali i coś modze z nimi:P. Może nawet pokombinuje coś z ŁOSZEM Ale ciach na jakis czas bo studniówka i te sprawy

Napisano

Moja rada jest taka. Najpierw naucz się czysto i ładnie sklejać. Ładnie kłaść kalki a na wash zawsze przyjdzie czas. Sam stwierdzisz że takie czyste już przestają cie interesować i zaczniesz eksperymenty, ale na razie klej takie. I słuchaj i czytaj co tu koledzy mówią. No może z wyjątkiem wycinania kalki żyletką. Jeśli zastosujesz te rzeczy o których mówił cruenzo przy kładzeniu kalki powinno być okej.