Skocz do zawartości

Willis Jeep Academy 1:72

afruch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam witam jestem bardzo nowy i bardzo świeży na dzieńdobry chcialbym pokazać mój pierwszy model który jako tako mi sie podoba :P malowany humbrolami. Bardzo proszę o tony krytyki i porad bo nie zadobrze mi to jak narazie idzie a lubie:P. Pozdrawiam i oto foto:

P1010972.JPG

P1010973.JPG

P1010975.JPG

P1010979.JPG

P1010982.JPG

P1010984.JPG[/b]

Witaj,

na początek kilka uwag:

- nie zeszlifowałeś śladów łączenia form z kół i kilku innych elementów przez co wyglądają co najmniej dziwnie

- farba od przenoszenia zapewne poprzecierała się w kilku miejscach, musisz zaczekać z dotykaniem co najmniej do drugiego dnia

- wielu detali np świateł, kierownicy itp. w ogóle nie pomalowałeś

- dużą dziurę na łączeniu maski i podszybia mogłeś zaszpachlować, albo co najmniej zeszlifować żeby pasowały do siebie

- kalki strasznie się błyszczą, powinieneś poczytać forum jak powinno się je kłaść

Ogólnie nie jest źle, jak poczytasz sobie forum i pooglądasz inne prace, to przy odrobinie chęci będzie Ci szło coraz lepiej

Ogólnie całkiem spox, ale

-za gruba warstwa farby

- za bardzo się wszystko błyszczy, szczególnie oponasy, potraktuj model lakierem bezbarwnym

- kalki zbyt świeca, widać, że się źle ułożyły, academy ma w swoich kalkach to do siebie,ze bez SOL i SET ich dobrze nie położysz no i lakier jeszcze by pomógł na nie

- oświetlenie z przodu, z boku i tyłu niepomalowane

Nie jest żle, jak na I raz ,ale poćwicz jeszcze, praktyka czyni mistrzem

Kalki rzeczywiście były żle położone bo jak malowałem lampy to odpadły:P.

Jak mówiłem domalowałem oświetlenie pomalowałem kierownice i takie tam duperelki. I jeszcze jedno czym jest owy SOL i SET? I jeszcze jedno pytanie jakie lakiery do modeli?

zdjecia:

P1010990.JPG

P1010987.JPG

P1010988.JPG

P1010989.JPG

Aha i jeszcze jedno nie wiedziałem gdzie to umieścić więc napisze tutaj. Mam sporo egzemplarzy Gazet wojennych z tyłu każdego takiego wydania jest dokładny opis munduru jakiegoś żołnierzyka jakby komuś to sie przydało moge dać skany .

SET i SOL sa to płyny ułatwiajace przyklejanie kalkomanii. Jeden z nich (nie pamiętam który -> mam opisane buteleczki) słuzy do lepszego przylegania kalki i smaruje sie nim powierzchnię rpzed położeniem kalki. natomiast drugi specyfik zmiękacza kalkę, dzięki czemu układa się ona lepiej w zagłębieniach czy innych krzywiznach.

Zauwazyłem, że na twoim modelu klaki się srebrzą....taka rada. Kup z markecie SIDOLUX i przed położeniem kalki pomaluj cały model tym płynem (jest to nic innego jak akrylowy lakier błyszczący) po wyschnięciu na to kładziesz kalki i po tej operacji malujesz lakierem matowym. uzyskujesz w ten sposób 2 rzeczy:

- kalka się nie srebrzy

- kalka jest zabezpieczona przed uszkodzeniem np. podczas odkurzania.

i co masz na mysli pytając "jakie lakiery do modeli?"

To moze jeszcze jedno małe pytanko wiem że męcze i takie tam ale chciałbym jakiś dobry sposób na rozcieńczenie farby do tej pory wsysałem do strzykawki rozcieńczalnik i farbę później dlugo mieszałem i ze strzykawki nakładalem na pędzel myśle że to troche głupi sposób jak wy to robicie:P?

Wiem wiem z nie wytrzymania wycialem kadlub i skrzydla i jest miód. Jeszcze nie skleiłem nawet nie zacząłem. Pewnie już niedługo coś podłubie.

ps. Jeep to mój pierwszy model kiedy rozcieńczyłem farby :P.

No i może jeszcze pytanie jedno jak zrobić pasy zabezpieczające przed wypadnięciem do tego mustanga?:)

To moze jeszcze jedno małe pytanko wiem że męcze i takie tam ale chciałbym jakiś dobry sposób na rozcieńczenie farby do tej pory wsysałem do strzykawki rozcieńczalnik i farbę później dlugo mieszałem i ze strzykawki nakładalem na pędzel myśle że to troche głupi sposób jak wy to robicie:P?

ja robię tak: po wymieszaniu farby biorę za pomocą wykałaczki kilka kropel do pojemniczka po soczewkach kontaktowych i w razie potrzeby dodaje strzykawką lub patyczkiem kilka kropel rozcieńczalnika.

Nigdy, ale to nigdy nie wlewaj rozcieńczalnika do puszki z farbą! wyjątek stanowią akryle rozcieńczane wodą. Znam przpadki gdzie do akrylu (pactra) na dzień dobry dolewa się wody destylowanej i przechowuje denkiem do góry

kalki: jak będziesz następnym razem naklejał, to żyletką lub jej skrawkiem wytnij same znaki, o ile się da oczywiście, na swoich modelach popełniałem ten sam błąd i nakładałem fabrycznie. Weź go podkurz trochę, pooglądaj zdjęcia innych Jeepów, zobaczysz ile detali pominął producent,a można je samemu dorobić. Zrób dziurkę w lufie, ja używam igieł (do zastrzyków). To tyle, powodzenia przy następnym.

ok ok spróbuje go jeszcze troszke podrasować ale znając siebie i swoje możliwości to zepsuje na bank

nie przejmuj się! tu trzeba cierpliwości i praktyki...ćwicz i załamuj się może początkowo nie najlepszymi efektami :-)

EEE nie niestety ale z tym to taczej podziękuje wole takie maluteńkie kłykcie. Jakoś tak mam duże = nie ładne.

Wrzuce niedługo zdjęcia z moich wypocin nad tym samochodzikiem bo kombinuje dużo. Mam pełno żołnieżyków w tej skali i coś modze z nimi:P. Może nawet pokombinuje coś z ŁOSZEM Ale ciach na jakis czas bo studniówka i te sprawy

Moja rada jest taka. Najpierw naucz się czysto i ładnie sklejać. Ładnie kłaść kalki a na wash zawsze przyjdzie czas. Sam stwierdzisz że takie czyste już przestają cie interesować i zaczniesz eksperymenty, ale na razie klej takie. I słuchaj i czytaj co tu koledzy mówią. No może z wyjątkiem wycinania kalki żyletką. Jeśli zastosujesz te rzeczy o których mówił cruenzo przy kładzeniu kalki powinno być okej.