afruch Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Witam witam jestem bardzo nowy i bardzo świeży na dzieńdobry chcialbym pokazać mój pierwszy model który jako tako mi sie podoba :P malowany humbrolami. Bardzo proszę o tony krytyki i porad bo nie zadobrze mi to jak narazie idzie a lubie:P. Pozdrawiam i oto foto: [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Witaj, na początek kilka uwag: - nie zeszlifowałeś śladów łączenia form z kół i kilku innych elementów przez co wyglądają co najmniej dziwnie - farba od przenoszenia zapewne poprzecierała się w kilku miejscach, musisz zaczekać z dotykaniem co najmniej do drugiego dnia - wielu detali np świateł, kierownicy itp. w ogóle nie pomalowałeś - dużą dziurę na łączeniu maski i podszybia mogłeś zaszpachlować, albo co najmniej zeszlifować żeby pasowały do siebie - kalki strasznie się błyszczą, powinieneś poczytać forum jak powinno się je kłaść Ogólnie nie jest źle, jak poczytasz sobie forum i pooglądasz inne prace, to przy odrobinie chęci będzie Ci szło coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ogólnie całkiem spox, ale -za gruba warstwa farby - za bardzo się wszystko błyszczy, szczególnie oponasy, potraktuj model lakierem bezbarwnym - kalki zbyt świeca, widać, że się źle ułożyły, academy ma w swoich kalkach to do siebie,ze bez SOL i SET ich dobrze nie położysz no i lakier jeszcze by pomógł na nie - oświetlenie z przodu, z boku i tyłu niepomalowane Nie jest żle, jak na I raz ,ale poćwicz jeszcze, praktyka czyni mistrzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Kalki rzeczywiście były żle położone bo jak malowałem lampy to odpadły:P. Jak mówiłem domalowałem oświetlenie pomalowałem kierownice i takie tam duperelki. I jeszcze jedno czym jest owy SOL i SET? I jeszcze jedno pytanie jakie lakiery do modeli? zdjecia: Aha i jeszcze jedno nie wiedziałem gdzie to umieścić więc napisze tutaj. Mam sporo egzemplarzy Gazet wojennych z tyłu każdego takiego wydania jest dokładny opis munduru jakiegoś żołnierzyka jakby komuś to sie przydało moge dać skany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 SET i SOL sa to płyny ułatwiajace przyklejanie kalkomanii. Jeden z nich (nie pamiętam który -> mam opisane buteleczki) słuzy do lepszego przylegania kalki i smaruje sie nim powierzchnię rpzed położeniem kalki. natomiast drugi specyfik zmiękacza kalkę, dzięki czemu układa się ona lepiej w zagłębieniach czy innych krzywiznach. Zauwazyłem, że na twoim modelu klaki się srebrzą....taka rada. Kup z markecie SIDOLUX i przed położeniem kalki pomaluj cały model tym płynem (jest to nic innego jak akrylowy lakier błyszczący) po wyschnięciu na to kładziesz kalki i po tej operacji malujesz lakierem matowym. uzyskujesz w ten sposób 2 rzeczy: - kalka się nie srebrzy - kalka jest zabezpieczona przed uszkodzeniem np. podczas odkurzania. i co masz na mysli pytając "jakie lakiery do modeli?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Właśnie to czy modelik można malować owym "sidoluxem" czy trzeba lecieć do modelarskiego po "najspecjalistyczniejszy lakier modelarski"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 sidolux dobry jest! za 7 - 9 zł otrzymujesz zapas na dłuuuuugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 To moze jeszcze jedno małe pytanko wiem że męcze i takie tam ale chciałbym jakiś dobry sposób na rozcieńczenie farby do tej pory wsysałem do strzykawki rozcieńczalnik i farbę później dlugo mieszałem i ze strzykawki nakładalem na pędzel myśle że to troche głupi sposób jak wy to robicie:P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Czy ten jeep nie byl czasem razem z mustangiem P-51 C/D ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Czy ten jeep nie byl czasem razem z mustangiem P-51 C/D ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Był był a dokładniej to z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Skleiłes ju samolot ?? Jak bys sklejał to ero obaw wogole spachli nie uryłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Wiem wiem z nie wytrzymania wycialem kadlub i skrzydla i jest miód. Jeszcze nie skleiłem nawet nie zacząłem. Pewnie już niedługo coś podłubie. ps. Jeep to mój pierwszy model kiedy rozcieńczyłem farby :P. No i może jeszcze pytanie jedno jak zrobić pasy zabezpieczające przed wypadnięciem do tego mustanga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 To moze jeszcze jedno małe pytanko wiem że męcze i takie tam ale chciałbym jakiś dobry sposób na rozcieńczenie farby do tej pory wsysałem do strzykawki rozcieńczalnik i farbę później dlugo mieszałem i ze strzykawki nakładalem na pędzel myśle że to troche głupi sposób jak wy to robicie:P? ja robię tak: po wymieszaniu farby biorę za pomocą wykałaczki kilka kropel do pojemniczka po soczewkach kontaktowych i w razie potrzeby dodaje strzykawką lub patyczkiem kilka kropel rozcieńczalnika. Nigdy, ale to nigdy nie wlewaj rozcieńczalnika do puszki z farbą! wyjątek stanowią akryle rozcieńczane wodą. Znam przpadki gdzie do akrylu (pactra) na dzień dobry dolewa się wody destylowanej i przechowuje denkiem do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ja do pactry daje spirytus i jest git . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KARPIU Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 ja tak zrobiłem williego tylko inna skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 a ten jeep to w jakiej skali i jakie ma wymiary bo też chyba sobie taki zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 To model Italeri w skali 1/35,a lbo stary zestaw Revell-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 kalki: jak będziesz następnym razem naklejał, to żyletką lub jej skrawkiem wytnij same znaki, o ile się da oczywiście, na swoich modelach popełniałem ten sam błąd i nakładałem fabrycznie. Weź go podkurz trochę, pooglądaj zdjęcia innych Jeepów, zobaczysz ile detali pominął producent,a można je samemu dorobić. Zrób dziurkę w lufie, ja używam igieł (do zastrzyków). To tyle, powodzenia przy następnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 ok ok spróbuje go jeszcze troszke podrasować ale znając siebie i swoje możliwości to zepsuje na bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 ok ok spróbuje go jeszcze troszke podrasować ale znając siebie i swoje możliwości to zepsuje na bank nie przejmuj się! tu trzeba cierpliwości i praktyki...ćwicz i załamuj się może początkowo nie najlepszymi efektami :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Witaj afruch!Proponuję przeskoczyć na mniejszą skalę czyli większy model=większa frajda.No i widać więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 EEE nie niestety ale z tym to taczej podziękuje wole takie maluteńkie kłykcie. Jakoś tak mam duże = nie ładne. Wrzuce niedługo zdjęcia z moich wypocin nad tym samochodzikiem bo kombinuje dużo. Mam pełno żołnieżyków w tej skali i coś modze z nimi:P. Może nawet pokombinuje coś z ŁOSZEM Ale ciach na jakis czas bo studniówka i te sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Moja rada jest taka. Najpierw naucz się czysto i ładnie sklejać. Ładnie kłaść kalki a na wash zawsze przyjdzie czas. Sam stwierdzisz że takie czyste już przestają cie interesować i zaczniesz eksperymenty, ale na razie klej takie. I słuchaj i czytaj co tu koledzy mówią. No może z wyjątkiem wycinania kalki żyletką. Jeśli zastosujesz te rzeczy o których mówił cruenzo przy kładzeniu kalki powinno być okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 KARPIUjak zrobić to błotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi