sablazo Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Witajcie Mój pierwszy w pełni ukończony model samolotu i zaraz pierwszy jaki wystawiam na forum. Jestem świadom kilku błędów i chciałbym poznać waszą opinię. Niestety nie dysponuję innymi zdjęciami Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cparty95 Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Ładny, ładniejszy od mojego... Malowanie też fajne (czy to aerograf?) Jednak kalki ponakładałeś krzywo. Trochę się też srebrzą, ale i tak model jest fajny. Pozdrawiam cparty95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sablazo Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2009 Malowanie też fajne (czy to aerograf?) Tak, aerograf, kamuflaż bez szablonu (powinien być z ale mi się tak podobał) Jednak kalki ponakładałeś krzywo. Jakieś lewe były te kalki co chwile odpadały i chyba przez to Trochę się też srebrzą, Czyli nie jest tak źle jak myślałem :P Dzięki za opinię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Model zabiły kalki. Ale nie martw się. Jest na to prosty myk, niestety do zrobienia dopiero na następnym modelu. Aerograf trochę Ci pluł i widać kropeczki z farby. Za gęstą farbą malowałeś bądź za słabo rozmieszaną. pozdro i czekamy na więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Nie powiem nic nowego... kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Podoba mi się że spit i że czysto i ładnie sklejony. Nie podobają mi się kolorystyka i schemat kamuflażu wzięte z "sufitu" , oraz sam sposób nałożenia kamo - rozmyte linie to dość poważny błąd . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Witaj. Warto będzie popracować nad sposobem wykonania owiewki kabiny.Można maskować taśmą jak masz aero lub bawić się z pomalowanymi wcześniej zbędnymi kalkami pociętymi na wąskie paski.Ciężko się to robi w tej skali no ale cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 odradzam kupno tego modelu tej firmy, nie wiem jaki jest sens robienia modelu gdzie przód kadłuba dokleja sie oddzielnie, i końcówki skrzydeł też, może bym tego nie pisał gdyby to jeszcze pasowało do siebie , ten model to dla mnie porazka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Jak na początkującego czysto i zupełnie poprawnie wykonany model. Szkoda, że niedbałe malowanie zupełnie zepsuło efekt. Efekt przejścia kolorów zdecydowanie przesadzony, zapraszam do obejrzenia zdjęć archiwalnych. Układ plam też dowolny... Mając aerograf można się było pokusić o lepsze dopracowanie. Kalki się świecą, bo zapewne nie używałeś płynów ani nie werniksowałeś modelu. Możesz spróbować pokryć bezbarwnym lakierem, być może to poprawi trochę ten mankament. Tak zupełnie z innej beczki, to ja bym nie montował dodatkowego zbiornika paliwa. Sam filtr pustynny już psuje rasową sylwetkę Spita, a tak wygląda jak ciężarna krowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Witam Większość niedoskonałości koledzy już wymienili.Ja do nich dodam jedynie brak żółych końcówek łopat śmigła. To za co chciałbym Cię pochwalić, to ogólna schludność sklejenia, a także wygląd wydechów. Co prawda przydałoby się, żeby spod rdzy przebijał trochę ciemny metalizer, a wyloty były czarne ale sama faktura powierzchni wydechów bardzo mi się podoba. Dobrze rokuje na przyszłość. Powodzenia w następnych projektach Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Właśnie zauważyłem, że modelikowi stuknęła już 2 rocznica heh... Mam nadzieję, że kolega sablazo nadal buduje modele i ze sa coraz lepsze! Ale skoro już ktoś wyciągnął taki stary wątek tylko po to żeby skrytykować model Italeri, to warto wspomnieć o dostępnych modelach Mark V w 1/72. Za najlepszą uznaję się Tamaję, niestety w cenie ok 60 pln. Alternatywą może być stary Airfix, zgodny wymiarowo, ale linie wypukłe, choć delikatne, do tego mało detali. W tej klasie cenowej jest Hobby Boss, ale tu się nie popisał, bo Easy Kit ma fatalną osłonę kabiny i śmigło. Hellera nie widziałem, ale podobno ma sporo błędów. Co do Italeri, sam w sobie może nie jest złym modelem, ale kiepsko pomyślanym technologicznie i trudnym w złożeniu. O czeskich produktach nie wspominam, bo to klasa cenowa Tamaji. Pozostaje nam poczekać na nowego Airfixa - już wkrótce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 hehe, innego tematu nie udało mi sie znalezc odnosnie tego modelu italeri, ale tak byłem wkurzony sklejaniem że musialem gdzieś to napisac, troche miałem ubaw czytając posty oceniajace model którego autor pewnie juz o tym zapomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Lepiej bys pokazał swoj model. Wtedy my mielibyśmy ubaw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Może nie jest bezblędny, ale miły dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 10 Lutego 2011 Share Napisano 10 Lutego 2011 Lepiej bys pokazał swoj model. Wtedy my mielibyśmy ubaw! dopiero co nalozylem szpachlówke, jak go ladnie wyszlifuje i bedzie wyglądał jako tako to moge zamiescic fotki, jesli nic to nie da poleci do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Codziło mi o mk IX ale widze ze ta sama filozofia sklejania jest i w tym modelu czyli dziadowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi