Jędrek Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 patrząc na te działa mam wrażenie, że coraz lepiej wychodzą Tobie drabinki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Słuchaj, te tarcze tnące, to do plastiku zbyt fajne nie są. Widziałem te relingi i bedzie nie mały problem. Jak chcesz, to mogę Ci podesłać kilka takich tarcz. A tu fotka jak wygląda plastik po "przecięciu", a raczej stopieniu taką tarczą: Ale ciąć się da... ;-) Pisz na PW w sprawie tarcz PS: Faktycznie, dużo lepiej idzie Ci już scratch ) wszystko proste i schludne! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Takie tarcze mam Mówię o tarczy metalowej , jednolitej a nie takiej.Muszę zrobić kurs po supermarketach, powinna być takowa tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Aaaaa, metalowej to sam szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 artoor_k, metalowej to znaczy takiej z ząbkami? Są takie na allegro: http://allegro.pl/item538388977_tarcza_do_pilowania_trzpien_do_dremel_gratis_3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Ooo no i o to mi chodziło...ale najpierw sprawdzę czy nie ma tego w Krakowie.Jakbym kupił w poniedziałek to od razu mógłbym wycinać.Zresztą do relingów muszę jeszcze wiertła zakupić bo takiej ilości otworów nakłuwać na gorąco to mi się nie uśmiecha.Dzięki wielkie za linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Treevill Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 Mike Ashey w książce "Building & detailing scale model ships" taki podaje sposób na usuwanie plastikowych relingów Metalowym rylcem (np. możesz użyć szpikulec od cyrkla) nacinasz rowek jak najbliżej pokładu a następnie delikatnie wyłamujesz reling. Później pozostaje ci tylko wyszlifować papierem ściernym pozostałości po relingu. P.S. Nigdy nie miałem okazji sprawdzić tej metody - podaje co jest napisane w książce. Ale chyba warto spróbować niż tracić kasę i czas na kupno tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 31 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2009 Wiesz co...niezły pomysł ale tu relingi są kształtu klinowatego.Na dole mają grubość jakichś 3 mm.Zębami nie szło złamać Gdyby to była po prostu odlana płytka to bym problemu nie robił ale to w przekroju jest trójkąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Cześć! Dziś spotkała mnie załamka.Nie porównywałem jeszcze oryginalnych dział 127 mm z tymi wykonanymi przez Doyushę.Teraz porównałem...no wesoło nie jest.Muszę to... ...przerobić na to... ...i to DWANAŚCIE RAZY...czeka mnie myślenica i to niezła (a najlepiej w miarę szybka).Pewien pomysł już mam ale jak na razie muszę to jeszcze rozkminić...W każdym razie wypłata już na koncie a to oznacza wiertła oraz tarczę tnącą więc będzie można się brać na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 Skoro 12 razy to może wyrzeźbij jedną wieżę a potem ją klonuj jakoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 2 Lutego 2009 Autor Share Napisano 2 Lutego 2009 Niezbyt mam jak Chyba czeka mnie rzeźbienie wszystkich 12 tzn 11 bo jedną już prawie mam Trzeba się będzie kiedyś nauczyć odlewać ale nie teraz bo zanim kupię i otrzymam chemię i załapię jak to robić to się konkurs skończy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Lutego 2009 Share Napisano 2 Lutego 2009 zanim kupię i otrzymam chemię i załapię jak to robić to się konkurs skończy... Ano tyż prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 zależy jak dokładnie chcesz zrobić swoją wieżę... jeśli tylko ma wyglądać podobnie do tej z rysunku to opiłuj to co masz i doklej kołową podstawę Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Może opracuj szybką produkcje seryjną tych wieżyczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 ... zanim kupię i otrzymam chemię i załapię jak to robić to się konkurs skończy... No to opiłuj istniejące "gnioty" ale ich nie przyklejaj do podstaw. A jak "... się konkurs skończy ..." to je zdejmij i pobaw się jeszcze raz - ale na porządnie, z klonowaniem w żywicy włącznie. Bo konkurs się skończy a model w gablocie zostanie. Na długo Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Jedną już mam gotową.Jak wrócę z pracy to przedstawię jak wyszło.Użyłem jakiegoś złomu lotniczego (zbiorniki paliwa) i szpachli i jakoś poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 No i oto gotowa wieżyczka: Niepotrzebnie odcinałem jej części z obu stron ale w następnych już tego nie zrobię.Czeka mnie jeszcze 11 takich więc zjem obiad i biorę się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 Rozjaśniłem Ci nieco zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Lutego 2009 Share Napisano 3 Lutego 2009 WOW Bardzo fajne, także powodzenia i cierpliwości przy reszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 3 Lutego 2009 Autor Share Napisano 3 Lutego 2009 Ooo matko Stiflera...to był długi wieczór.Oto 12 dział 127mm: Powtarzalność nawet nie 50% (trzeba jeszcze podocinać i przyszpachlować pewne miejsca) ale na początek mi wystarcza Muszę napisać list dziękczynny do Trumpetera za ich piłkę do plastiku.Bez niej robiłbym to chyba 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 4 Lutego 2009 Share Napisano 4 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 7 Lutego 2009 Autor Share Napisano 7 Lutego 2009 Eeee nie no bez przesady ale dziękuję Chwilowo miałem mały przestój z gigantem ale już wracam.Dziś zrobiłem kurs do Castoramy i wróciłem z tarczami do cięcia oraz trzema wiertłami 0,5 mm... ...więc mogłem się zabrać za demolkę Pokład przed cięciem: ...i pokład po cięciu: Również pozbawiłem pseudorelingów całą nadbudowę oraz dokończyłem doklejać fabryczne elementy mostku: Powoli zaczynam szukać odpowiedniego autka MADE IN CHRL by wydrzeć z niego elektronikę. Znalazłem już jedno ale poszukam tańszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Cześć! Feniks odstawiony na dobre więc trza się ostro brać za Yamato.Dziś pomęczyłem się z drutem miedzianym i dorobiłem trochę elementów do nadbudowy.Wymieniłem też kilka z nich na cynę+miedź : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Witam w porze mroku Przed momentem zdemolowałem część nadbudowy: Będę ją przerabiał tak by przypominała to... w jak największym stopniu... Początkowo myślałem że zrobię sobie ten model z przyjemnością i "prawie" relaksacyjnie... ot dla siebie... by mieć jakiegoś olbrzyma w pokoju. Ale ostatnie dni sprawiły że zmieniłem radykalnie podejście. Upodobnię go do oryginału w stopniu maksymalnym, na ile moje umiejętności pozwolą. Zawziąłem się na kogoś i muszę komuś coś udowodnić.Czy to zdrowe? - nie wiem. Zgodne z regulaminem? - nie wiem. Czy wyjdzie modelowi na dobre? - nie wiem, mam nadzieję że tak. W każdym razie: YAMATO całą mocą płynie na wojnę i tym razem wróci! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Cześć Dalszy postęp: Uciąłem 2 kawałki pokładu z mostka gdyż nie odpowiadał nawet w 50% oryginałowi: Następnie odciąłem czuby z dwóch starych rakiet... ...i zmontowałem z nich oraz z polistyrenu 6 podestów zgodnie ze schematem pana Skulskiego... ...oraz przykleiłem docięte i dopiłowane elementy: Jutro postaram się pozyskać drobną siatkę na trapy wokół radaru oraz siatkę metalową na radary bo mimo poprawek obecne mi nie odpowiadają (no chyba że znajdę jakąś jeszcze dziś). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi