raptorf22 Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 Witam nabyłem pierwszego szmatopłata, Edek 1/48. piękny model z blaszką itp. Chciałbym dowiedzieć się gdzie znajdę oznaczenia polskich Albatrosów D.II, wiem że służyły ale nie wiem gdzie i jakie nosiły oznaczenia. Będę wdzięczny kolegom za cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 28 Stycznia 2009 Share Napisano 28 Stycznia 2009 W Polsce był używany tylko jeden Albatros D II, w szkole pilotów w Ławicy. Niestety nie znalazłem nic na temat jego malowania. Prawdopodobnie miał taki kamuflaż jak Albatrosy D III. Podobno w Warszawie była jeszcze jedna D II, ale w najprawdopodobniej wzięto za nią D III (tak przynajmniej piszą w "Samolotach wojskowych w Polsce 1918-1924") Jeśli się mylę, chętnie dowiem się czegoś nowego na ten temat, bo i mnie te klimaty interesują;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi