skala72 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Bardzo ładnie wychodzi ci ta tankietka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 8 Lutego 2009 Autor Share Napisano 8 Lutego 2009 Hmm podczas dopracowywania figurek pojawił się problem. Sprawa wygląda tak: Wczoraj pomalowałem figurki brązem a dzisiaj zieleniami. Gdy wyschło zasidoluksowałem dwukrotnie na błysk. Po około 2 godzinach były już suche, wiec zacząłem washować. W zagięcia wprowadziłem rozcieńczone oleje artystyczne. Po chwili wziąłem wacik nasączony w rozcieńczalniku i zacząłem wycierać nadmiar. Jakie było moje zdziwienie gdy po kilku maźnięciach zaczęło z wypukłości ściągać też farbę . Kurde no, przecież tyle razy tak robiłem i nie było żadnych problemów. Pierwszy raz malowałem Modelmasterami i takie coś na dzień dobry . Takie coś nie zdarzyło mi się do tej pory na Humbrolkach. Zastanawiam się co poszło nie tak, czyżby jakieś trefne sido? ale przecież to samo kładłem na TKSa i bez problemu wszystko było, a tam jest tylko jedna warstwa. Jeśli takie maja być ModelMastery to ja dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Fajnie wygląda modelik, przyznam że mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Powiem ci szczerze, że pierwszy raz o takim czymś słyszę, aby po washy schodziła farba, to są akryle, ja takimi maluję (też) i powiem szczerze, że nie narzekam, może problem, leży w tym sido, czym rozcieńczałeś pastele, może zaszła jakaś reakcja benzyna-sido ?? Może być również wina plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 To nie były akryle. To ModelMastery o numerach 17xx czyli olejne. Farbę normalnie rozcieńczyłem rozcieńczalnikiem do olejnych. Przypominam, że tego samego używałem przy rozcieńczaniu Humbroli i po położeniu sido było ok. Taką sama procedurę zastosowałem do MM i d... . Wash robiłem olejami artystycznymi (tymi samymi co zawsze) rozcieńczonymi tym samym rozcieńczalnikiem. Reakcja z plastikiem? nie sądzę, już sklejałem modele dragona i jedną figurkę kiedyś tam i nie było żadnych wpadek. Jedyna zmiana jaką wprowadziłem teraz to te wspomniane ModelMastery. Nie wiem co mogło się stać Teraz czas na kolejną aktualizację. Podstawka wyschła więc zacząłem ją kończyć. Najpierw pomalowałem podłoże plakatówkami, po wyschnięciu dałem jasne pigmenty rozcieńczone Thinnerem. Suszyłem suszarka do włosów więc trwało to 5 minut. Zasadziłam trawę. jest to gotowa mata kupiona w modelarskim, chciałem wypróbować jak to wygląda. Pociąłem matę na kawałki i poprzyklejałem Wikolem. Na końcu przetarłem całą drogę i trawę piaskowym Paintatorem Agamy. teraz sobie schnie i później będę musiał w kilku miejscach poprawić. Chyba nie będę nic dodawał na podstawkę, chce uniknąć sztucznego tłoku i na siłę dodawanych elementów. Droga jest przez jakąś łąkę więc trawa sobie rośnie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Używam akryli, więc nie wiem, jak zachowują się olejne. Co do makietki, to ta trawa jest super, ale widzę, że cena również, ale warto. Mogła by być jedynie poprzetykana jakimiś polnymi kwiatkami, białymi, żółtymi i fioletowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 Diorka mi się bardzo podoba, natomiast ten problem z twoimi figurkami może polegać na tym, że ModelMastery te olejne po rozcieńczeniu rozcieńczalnikiem do artystycznych farb olejnych przy próbie washa zaczynają rozmazywać się, ściągać nawet wcześniejsze zasidoluxowanie nie pomorze( miałem podobny przypadek co ty) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 No to koniec z figurkami. Biorę sznur i do lasu . Zresztą zobaczcie sami. Oto co się zrobiło po lakierowaniu matem. Tylko usiąść i płakać. Lakier zrobił się nagle taki jakbym klejem CA wysmarował . Wyjście jest jedno, nie będzie na podstawce żadnego załoganta, albo spróbuje pozostałe figurasy dopasować i zrobić je od nowa. Wojtek, farbę rozcieńczałem zwykłym rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym. Ja pier... przecież figurki do Su-76 tak samo lakierowałem i jest ok. Wywalam te ModelMastery w cholerę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 No normalnie tragedia, też rozcięczałem zwykłym i to był punkt zwrotny, wtedy wy..... MM do kosza i przesiadłem się na vallejo . Zastosuj techniki relaksacyjne bo według mnie i jest to moje wyłącznie zdanie na tej diorce powinny być figurasy. A zrobisz jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 9 Lutego 2009 Autor Share Napisano 9 Lutego 2009 Dobra, szybki apdejt po ochłonięciu i pomyśleniu. Wrzuciłem figurki do kreta i jeszcze raz je pomaluje. Teraz zanim się za to zabiorę to czekam na wszelkie rady jak tymi MM malować, żeby uniknąć ponownie tego czegoś? czym je rozcieńczać? Na razie nie mam możliwości zmiany farb więc muszę nimi pomalować ludki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 13 Lutego 2009 Autor Share Napisano 13 Lutego 2009 Witam po dłuższej nieobecności ale walczyłem z figurkami. Jakoś straciłem do nich wenę po incydencie z lakierem . Od nowa pomalowane wiec już całość dioramki gotowa . Trochę buźki słabe ale jak już mówiłem nie miałem weny i wszystkie moce idą w przygotowania następnego warsztatu. Tak się to wszystko teraz prezentuje: A teraz słucham opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 A proszę bardzo, oto moja opinia: Dioramka jest czadowa, droga, ciągnik i figurynki są bardzo realistyczne, na tle fototapetki wygląda super, jedyne moje ale... kolejni faszyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 no fajna scenka,ladnie wykonany pojazd.figurki to kwestia dluzszego treningu.tlo bardzo dobre,z kad takie?a i trawa fajna,gdzie to mozna kupic?nie dajesz galeri?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumis Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Witam. Diorka ładna. Powiedz coś więcej o trawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Pojazd ładnie wykonany, postarzony, ale...figurki mają zeza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Lutego 2009 Share Napisano 13 Lutego 2009 Pojazd ładnie wykonany, postarzony, ale...figurki mają zeza. No wiesz co, bo to są zezowaci Niemcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Pojazd ładnie wykonany, postarzony, ale...figurki mają zeza. No wiesz co, bo to są zezowaci Niemcy. Dlatego przegrali wojnę, bo brali zezmenów na celowniczych A tak serio, to jestem podekscytowany zarówno trawą, jak i ziemią na drodze, a zdjęcie nr 4 jest powalające. Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Pięknie, moim zdaniem z figurkami wygląda wspaniale, bez nich było by nieco pustawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Trochę im ciasno na tej podstawce. Pojazd udany, no może poza tłumikiem typu "Tytanic"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 14 Lutego 2009 Autor Share Napisano 14 Lutego 2009 Już podpowiadam. Trawa: pokazane jest na stronie 4. Kupiłem ją w modelarskim gdzie są dostępne różne maty dla kolejkowców. Figurki: mają lekkiego zeza ale widać go tylko na fotkach. Na żywo to oczy są ledwo widoczne więc nie ma problemu . Droga: zwykła biała fuga uformowana na koleiny i i ślady po tksie. Pomazane rożnymi odcieniami plakatówki, żeby zagruntować a potem to już tylko nakładany na sucho paintator piaskowy Agamy. tło do zdjęć to jakiś stary kalendarz z widoczkami. Zawsze kupuje takie i zostawiam zdjęcia . Nie rozumiem tylko o co chodzi z tym tłumikiem, za bardzo zardzewiały? Dzięki za komentarze, robić osobną galerie czy przerobić nazwę tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Lutego 2009 Share Napisano 14 Lutego 2009 Robcio, na prawdę fajny zestawik zmontowałeś i fajnie maznąłęś. tłumik - zbytnio odciąłęś rdzę od farby bazowej na tanku jak i na obejmie tegoż(wypadałoby jakies przejście zrobić) z kurzingu, to wszedłbym nieco wyżej z tym że(złączenie płyt bocznych budy z błotnikami) Co do miendolnika w oczyskach, nie maluj oczu na wprost, a lekko w bok, unikniesz tego typu "wpadek" Jeszcze raz gratuluję, warsztat pnie się w górę, co mnie cieszy:) pzdr..i do następnego. p.s. na tle fototapetki wygląda super, jedyne moje ale... kolejni faszyści Laughing byłbyś tak uprzejmy, i do jasnej ciasnej zakończył te niczemu nie służące wywody ? oceniasz prace i model,a nie kraj i okres z którego pochodzi :] Są fora tematyczne i tam możesz śmiało dawać upust swoim "żalom i bólom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi