RH Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Kiedy bylem piękny i mlody ) a modele zdobywalo sie na gieldzie lub z drugiego obszaru płatniczego czyli ponad 25lat temu(ale ten czas leci ) I wzrok byl lepszy ,wtedy też kleilem "krasnale " w skali 1:72 .Modeli już nie ma,ale zostały zdjęcia ktore postanowilem pokazać na forum .Niejednemu ze starszego pokolenia moze zakrecić sie lezka na widok modelikow .Nie są one szczytem perfekcji no ale w tym czasie malowalo się wszystkim co bylo pod ręką a kupiony model lub farbkę pieściło sie jak jakąś cenną rzecz aby nie dpuścic do zepsucia.Wszak za farbę jak i model na gieldzie placilo sie czasami pół pensji Jako ciekawostkę podam to że na Airacobrze panienkę malowalem ręcznie a jeden z FW 190 byl pryskany pistoletem zrobionym z buteleczki i dwoch igieł ,a powietrze dostarczalem z gumowego żółwia do pompowania materacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Kolekcja i tak zacna! Ja mieszkałem w małej miejscowości i dla mnie wówczas istniały tylko Jak-1, Łoś, Czapla i Ił-2M3.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 3 Marca 2009 Autor Share Napisano 3 Marca 2009 Kolekcja i tak zacna!Ja mieszkałem w małej miejscowości i dla mnie wówczas istniały tylko Jak-1, Łoś, Czapla i Ił-2M3.... Owszem też je mialem i to z pierwszego miotu(a ile bylo stania w kolejce w Skladnicy Harcerskiej!!) niestety ich nie uwiecznilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 Za panienkę z Kobry to specjalna nagroda Twin Mustang zajeżdża starym dobrym frog/novo Ach... jeszcze ten subtelnie połozony czerwony lakier na ogonie Albatrosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 3 Marca 2009 Share Napisano 3 Marca 2009 aż się łza w oku kręci... ehhh to były czasy... super modeliki, super sklejanko tzn droga przez męki ale co tam... jaki był efekt!!! a stanie w kolejkach... to było to!!! jaka satysfacha jak udawało się dostać coś z półki po dwu godzinnym odstaniu w ogonku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 4 Marca 2009 Autor Share Napisano 4 Marca 2009 Za panienkę z Kobry to specjalna nagroda Twin Mustang zajeżdża starym dobrym frog/novo Ach... jeszcze ten subtelnie połozony czerwony lakier na ogonie Albatrosa Z tego co pamiętam to Twin Mustang byl z Monogramu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Z tego co pamiętam to Twin Mustang byl z Monogramu Kurczę, to ten lepszy! Ja mam do tej pory ten z hobbycrafta... ale kupiony stosunkowo niedawno Trochę tego miałeś, pewnie kieszeń piszczała? Pamiętam te ceny, chodziłem na Skrę, by chocby na pudełka popatrzec przez parę godzin :| Niektóre fajne są, inne mniej, ale ... cóż , dawnych wspomnień czar I jeszcze jedna uwaga - częśc tych modeli nadal jest produkowana!!! Revell w zeszłym roku szmatopłaty z lat 60-tych wznawiał. Mają samozaparcie chłopaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kami13f Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 To były czasy , masz za wspomnienia . Przyjemnie pooglądać Twoje letadła (stara dobra szkoła ) . Ja na początku lat 90-tych przeszedłem na pancerkę w trzy-piątce , ale zaglądam tu i podziwiam , bo szmatopłaty zawsze mnie pociągały. Szkoda że nie robiłem zdjęć .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Hehe mnie wtedy na świecie nie było jak Ty robiłeś te modele No piękna kolekcja. Modelarz najlepszy jest taki jak kucharz - z niczego potrafi zrobić coś pięknego. Tu mam na myśli namalowaną przez Ciebie kobitkę Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 Piękne modele,mają swój urok.Przypomniałem sobie jak sam sklejałem Jaki ,Łosie,Czaple.Będąc na koloni w NRD zakupiłem kilka modeli z Veb Plasticard,ale to była wtedy radość.Czasami udało się kupić Humbrola,ale przeważnie kombinowałem z farbami,malowałem tym co było pod ręką.NRDowskie pasażery zawierały farby ,to był dopiero rarytas.Jak pokazałeś swoje modele wzięło mnie na wspomnienia sentymentalne,to były czasy.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 5 Marca 2009 Autor Share Napisano 5 Marca 2009 Piękne modele,mają swój urok.Przypomniałem sobie jak sam sklejałem Jaki ,Łosie,Czaple.Będąc na koloni w NRD zakupiłem kilka modeli z Veb Plasticard,ale to była wtedy radość.Czasami udało się kupić Humbrola,ale przeważnie kombinowałem z farbami,malowałem tym co było pod ręką.NRDowskie pasażery zawierały farby ,to był dopiero rarytas.Jak pokazałeś swoje modele wzięło mnie na wspomnienia sentymentalne,to były czasy.Pozdrawiam! A przypomnialo mi się co do tych rożnych kombinacji,Mialem kiedyś z KP Avie 199 (nie wiem czy dobrze napisałem numer ,no ale mniejsza oto) Jak wiecie raczej w sklepach nie bylo niemiaszkow no wiec na bazie tej Avii zrobilem sobie Messerka 109 .Oczywiscie znaki byly malowane recznie (bo kto tam myślał o swastykach i krzyżach..To samo zrobiłem z Sibelem Efekt byl oplakany no ale mialem hitlerowskie samoloty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kami13f Napisano 5 Marca 2009 Share Napisano 5 Marca 2009 A ja przerobiłem Ławoczkina na Fw-190 , podobne to było do............ ale miał krzyże i robił za niemca , razem z Avią S-199 i Siebel-em miałem luftflote i koledzy mi zazdrościli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Ja pamiętam te czasy jak dziś.Codzienne wizyty na modelarnii-po drodze była Składnica Harcerska-a a tam resztki Matchboxa,import z NRD,a za chwile był KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi