RH Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Kiedy bylem piękny i mlody ) a modele zdobywalo sie na gieldzie lub z drugiego obszaru płatniczego czyli ponad 25lat temu(ale ten czas leci ) I wzrok byl lepszy ,wtedy też kleilem "krasnale " w skali 1:72 .Modeli już nie ma,ale zostały zdjęcia ktore postanowilem pokazać na forum .Niejednemu ze starszego pokolenia moze zakrecić sie lezka na widok modelikow .Nie są one szczytem perfekcji no ale w tym czasie malowalo się wszystkim co bylo pod ręką a kupiony model lub farbkę pieściło sie jak jakąś cenną rzecz aby nie dpuścic do zepsucia.Wszak za farbę jak i model na gieldzie placilo sie czasami pół pensji Jako ciekawostkę podam to że na Airacobrze panienkę malowalem ręcznie a jeden z FW 190 byl pryskany pistoletem zrobionym z buteleczki i dwoch igieł ,a powietrze dostarczalem z gumowego żółwia do pompowania materacy Cytuj
Grzes Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Kolekcja i tak zacna! Ja mieszkałem w małej miejscowości i dla mnie wówczas istniały tylko Jak-1, Łoś, Czapla i Ił-2M3.... Cytuj
RH Napisano 3 Marca 2009 Autor Napisano 3 Marca 2009 Kolekcja i tak zacna!Ja mieszkałem w małej miejscowości i dla mnie wówczas istniały tylko Jak-1, Łoś, Czapla i Ił-2M3.... Owszem też je mialem i to z pierwszego miotu(a ile bylo stania w kolejce w Skladnicy Harcerskiej!!) niestety ich nie uwiecznilem Cytuj
hanadam Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 Za panienkę z Kobry to specjalna nagroda Twin Mustang zajeżdża starym dobrym frog/novo Ach... jeszcze ten subtelnie połozony czerwony lakier na ogonie Albatrosa Cytuj
marcinfire Napisano 3 Marca 2009 Napisano 3 Marca 2009 aż się łza w oku kręci... ehhh to były czasy... super modeliki, super sklejanko tzn droga przez męki ale co tam... jaki był efekt!!! a stanie w kolejkach... to było to!!! jaka satysfacha jak udawało się dostać coś z półki po dwu godzinnym odstaniu w ogonku Cytuj
RH Napisano 4 Marca 2009 Autor Napisano 4 Marca 2009 Za panienkę z Kobry to specjalna nagroda Twin Mustang zajeżdża starym dobrym frog/novo Ach... jeszcze ten subtelnie połozony czerwony lakier na ogonie Albatrosa Z tego co pamiętam to Twin Mustang byl z Monogramu Cytuj
LordDisneyland Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 Z tego co pamiętam to Twin Mustang byl z Monogramu Kurczę, to ten lepszy! Ja mam do tej pory ten z hobbycrafta... ale kupiony stosunkowo niedawno Trochę tego miałeś, pewnie kieszeń piszczała? Pamiętam te ceny, chodziłem na Skrę, by chocby na pudełka popatrzec przez parę godzin :| Niektóre fajne są, inne mniej, ale ... cóż , dawnych wspomnień czar I jeszcze jedna uwaga - częśc tych modeli nadal jest produkowana!!! Revell w zeszłym roku szmatopłaty z lat 60-tych wznawiał. Mają samozaparcie chłopaki. Cytuj
kami13f Napisano 4 Marca 2009 Napisano 4 Marca 2009 To były czasy , masz za wspomnienia . Przyjemnie pooglądać Twoje letadła (stara dobra szkoła ) . Ja na początku lat 90-tych przeszedłem na pancerkę w trzy-piątce , ale zaglądam tu i podziwiam , bo szmatopłaty zawsze mnie pociągały. Szkoda że nie robiłem zdjęć .Pozdrawiam Cytuj
Hitman Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Hehe mnie wtedy na świecie nie było jak Ty robiłeś te modele No piękna kolekcja. Modelarz najlepszy jest taki jak kucharz - z niczego potrafi zrobić coś pięknego. Tu mam na myśli namalowaną przez Ciebie kobitkę Pozdrawiam serdecznie Cytuj
LEOPARD1974 Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 Piękne modele,mają swój urok.Przypomniałem sobie jak sam sklejałem Jaki ,Łosie,Czaple.Będąc na koloni w NRD zakupiłem kilka modeli z Veb Plasticard,ale to była wtedy radość.Czasami udało się kupić Humbrola,ale przeważnie kombinowałem z farbami,malowałem tym co było pod ręką.NRDowskie pasażery zawierały farby ,to był dopiero rarytas.Jak pokazałeś swoje modele wzięło mnie na wspomnienia sentymentalne,to były czasy.Pozdrawiam! Cytuj
RH Napisano 5 Marca 2009 Autor Napisano 5 Marca 2009 Piękne modele,mają swój urok.Przypomniałem sobie jak sam sklejałem Jaki ,Łosie,Czaple.Będąc na koloni w NRD zakupiłem kilka modeli z Veb Plasticard,ale to była wtedy radość.Czasami udało się kupić Humbrola,ale przeważnie kombinowałem z farbami,malowałem tym co było pod ręką.NRDowskie pasażery zawierały farby ,to był dopiero rarytas.Jak pokazałeś swoje modele wzięło mnie na wspomnienia sentymentalne,to były czasy.Pozdrawiam! A przypomnialo mi się co do tych rożnych kombinacji,Mialem kiedyś z KP Avie 199 (nie wiem czy dobrze napisałem numer ,no ale mniejsza oto) Jak wiecie raczej w sklepach nie bylo niemiaszkow no wiec na bazie tej Avii zrobilem sobie Messerka 109 .Oczywiscie znaki byly malowane recznie (bo kto tam myślał o swastykach i krzyżach..To samo zrobiłem z Sibelem Efekt byl oplakany no ale mialem hitlerowskie samoloty Cytuj
kami13f Napisano 5 Marca 2009 Napisano 5 Marca 2009 A ja przerobiłem Ławoczkina na Fw-190 , podobne to było do............ ale miał krzyże i robił za niemca , razem z Avią S-199 i Siebel-em miałem luftflote i koledzy mi zazdrościli. Pozdrawiam Cytuj
wojtas Napisano 11 Marca 2009 Napisano 11 Marca 2009 Ja pamiętam te czasy jak dziś.Codzienne wizyty na modelarnii-po drodze była Składnica Harcerska-a a tam resztki Matchboxa,import z NRD,a za chwile był KP. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi