Skocz do zawartości

pare pytanek na początek:)

mlody

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka jestem nowy i chce małym krokiem wejśc w modelarstwo kiedys miałem juz malutkie doczynienia z tym bo robiłem np. model ciągnika rolniczego od podstaw ale to nie profesionalnie bo klej super glue lub kropelka i farby szkole . Czytałem pare poradników na tym forum ale chciałbym sie indywidualnie zapytac CO JEST MI NA POCZĄTEK POTRZEBNE , na początek chciałem zrobic takie cus http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.hobbysta.pl/images/Fujimi/fuj12182.jpg&imgrefurl=http://www.hobbysta.pl/fujimi-m-84.html%3Fpage%3D1%26sort%3D4a&usg=__HNlNpfHxgogtLU-tkoHGh7P6jYs=&h=77&w=130&sz=6&hl=pl&start=7&um=1&tbnid=Z4Zu_h-9eD1v-M:&tbnh=54&tbnw=91&prev=/images%3Fq%3Daudi%2B90%2Bfujimi%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN i co mi bedzie potrzebne do zrobienia tego modelu(jakie kleje, farby,itp.)i gdzie to kupic prosze o pomoc:)

Co Ci będzie potrzebne. Napewno parę narzędzi - skalpel/nóż modelarski, pilniki, cążki, pęsety. Napewno papier ścierny. Potrzebny i będzie dobry klej, ja używam Revell Contacta z igłą oraz Gunze z cienkim pędzelkiem, a także jakiś cianopan - super glue, bizon glue i jeszcze jakąś szpachlówkę. Farby kupisz w momencie zakupu modelu. Ja osobiście samochodów nie kleję, więc trudno mi mówić, czy malować będziesz wg. tego co w instrukcji, czy sam będziesz miał wizje tego jak chcesz pomalować model. To chyba tyle na początek.

O kompresorze i aerografie Ci pisał nie będę bo to drogie rzeczy, a na początek powinieneś zacząć sklejać i doskonalić warsztat obróbki i sklejania modelu.

To na tyle, życzę załapania bakcyla i jak najlepszych modeli.

Farby kupisz w momencie zakupu modelu.

czyli oni dają jakies w zestawie czy cus?

Niestety farbek nie ma w zestawie, choć i takie się zdarzają. Koledze panzer_lehr chodziło o to, że farbki kupisz sobie gdy już będziesz kupował model.

rozumiem juz troche rzeczy wiem i narazie nie bede bawil sie aerografem jak nie robie profesionalnie narazie to spraye i te podstawowe rzeczy tylko najgorsze bo koszt ok 100zł ale to boli przy pierwszy modelu ale trudno potem to tylko pojedyncze kupowac

rozumiem juz troche rzeczy wiem i narazie nie bede bawil sie aerografem jak nie robie profesionalnie narazie to spraye i te podstawowe rzeczy tylko najgorsze bo koszt ok 100zł ale to boli przy pierwszy modelu ale trudno potem to tylko pojedyncze kupowac

Heja mlody,

mam prosbe, pisz troche skladniej i uzywaj duzych literek na pocztaku zdania i kropek na koncu. Wszystkim bedzie sie lepiej czytalo.

Pozdr.

Pawel

mlody śpieszysz się gdzieś ? Ostatni post napisałeś jak byś strzelał z karabinu, nie wiadomo gdzie początek, a gdzie koniec zdania

Przepraszam będę pisał porządniej,zestresowałem się patrząc na ceny:-D.Nie wiecie przypadkiem gdzie moge nabyć audi 90 quatro bo szukałem na paru stronach ale są niedostępne.

mlody To lepiej na [początek ku sobie jakiś tańszy model samochodu poszukaj z tamiya zdarzają się nawet za 60 zł a jakość jest bardzo dobra ,jak nie masz aero to kastę najlepiej pomaluj sprejem .

TomaszDudek upatrzyłem sobie juz model audi ale jak nie ma to na allegro widziałem kilka ale licytacja,i co do licytacji to upatrzyłem FORD GT-40 od 11 zł więc może wylicytuje no i jeszcze wróce do narzędzi.Na początek kupie spraye, papier scierny,klej modelarski taśmy,pędzle i farby i na pierwszy model styknie!.

Nie sądzę żeby te modele poszły za 50 zł chyba że Ci to nie przeszkadza to wziąłbym lamborgini. Osobiście Ci polecam coś z tego (nie sklejałem ale zdaje się fajne):

http://www.allegro.pl/item569261943_fujimi_12007_1_24_porsche_911_flat_nose.html

http://www.allegro.pl/item571460396_fujimi_mitsubishi_pajero_mini_vr_ii.html