Longer08 Napisano 5 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam, dawno żadnej aktualizacji nie było(mam problemy z komputerem/ami i nie mam jak wstawić fotek :/ ), ale mam małe pytanko. Na jaki kolor pomalować przedział bojowy? Na fotce od R_Mazzi'iego chyba jest biało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Po co ta szczoteczka do zębów?! Zobacz warsztaty w 35 - tam chyba jest zwykle biały. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Po co ta szczoteczka do zębów Chyba jako automatyczny papier ścierny-w miejscu włókien nakleja się tarczkę z papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Po co ta szczoteczka do zębów Chyba jako automatyczny papier ścierny-w miejscu włókien nakleja się tarczkę z papieru. Zgadza się Swoją drogą bardzo przydatna rzecz Wnętrze zrobię białe razem z podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam! Wnętrze zrobię białe a podłogę w kolorze kamo. Absolutnie nie Całość w kolorze kamuflażu - tak jak w przypadku zdecydowanej większości pojazdów z otwartym przedziałem bojowym! Do zdjęć muzealnych egzemplarzy należy podchodzić z daleko idącą rezerwą: ich malowanie jest często wynikiem radosnej twórczości konserwatorów i ma niewiele wspólnego z rzeczywistością . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Longer08 jak ty bęziesz sklejał te gąsienice?? Bo jak robiłeś Su ( niepamietam wersji ) to jakoś takos złożyłeś i założyłeś tylko nie wiem jak ?? Jak bys mógł bys napisz jak je składasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Panowie suczka wnętrze miała w kolorze podstawowym, czyli khaki. sprawdzałem w egzemplarzu poznańskim -pierwszy podkład później khaki.Potwierdzili to rownierz ci którzy walczyli na nich.Także ci którzy widzieli je w Wietnamie Kambodży. Biały był przedział mechanika podłoga szara. Nie rób czasami celowniczemu siedzenia przy celowniku Mail tam kawałek podłogi wyklejony guma i nozny pedał spustu . Normalnie to on tam klęczał na jednym kolanie, a siedział na ławeczce na tylnej burcie .Zycze powodzenia w sklejaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Absolutnie nie ExclamationCałość w kolorze kamuflażu Exclamation - tak jak w przypadku zdecydowanej większości pojazdów z otwartym przedziałem bojowym! Panowie suczka wnętrze miała w kolorze podstawowym, czyli khaki. sprawdzałem w egzemplarzu poznańskim -pierwszy podkład później khaki.Potwierdzili to rownierz ci którzy walczyli na nich.Także ci którzy widzieli je w Wietnamie Kambodży. Biały był przedział mechanika podłoga szara. Kolor kamo = khaki dobrze myślę? Bo tak sobie patrzyłem i khaki ma sporo odcieni i niektóre w ogóle bym nie powiedział, że są odcieniem tego samego koloru Nie rób czasami celowniczemu siedzenia przy celowniku Mail tam kawałek podłogi wyklejony guma i nozny pedał spustu . Normalnie to on tam klęczał na jednym kolanie, a siedział na ławeczce na tylnej burcie Celowniczy jest z lewej patrząc od tyłu? To nie będzie miał ławeczki. A ta guma byłą jakoś znacznie grubsza? Czy można to pominąć (nie doklejać nic żeby było deczko wyżej)? Marku masz może jakieś fotki wnętrza? Bardzo chętnie bym jakieś pooglądał żeby się zorientować Longer08 jak ty bęziesz sklejał te gąsienice?? Bo jak robiłeś Su ( niepamietam wersji ) to jakoś takos złożyłeś i założyłeś tylko nie wiem jak ?? Jak bys mógł bys napisz jak je składasz . Ja robię tak: -zakładam wszystkie koła na sucho, -sklejam gąski w prosty pasek, -kształtuje je odpowiednio na kołach gdy spoina jest jeszcze plastyczna(nie opanowałem jeszcze robienia zwisów, niestety jak na rasie miałem do czynienia tylko z gąskami z pasków i doklejanych do nich pojedynczych ogniwek), -ściągam je i zostawiam do wyschnięcia(nie możesz skleić wcześniej całego pierścienia, tylko zostawiasz w jednym miejscu nie sklejone), -maluje wszystko co trzeba, a gąski maluję osobno, -zakładam gąski i można brudzić już na kołach . Jak widać humanistą nie jestem ale starałem się Ci to opisać jak najlepiej umiem Zycze powodzenia w sklejaniu. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Może se poradze , ale ak ostatno kupiłem t-34 UM-a To w samamym kadłuie było tyle szpachli , a śednica wiezy była za duża i wierza nie chciała wejść do kadłuba , ja sie przy tym modelu poddałem .Ale i tak za jakis tydzień ide kupic następnego UM-a. Bym zapomniał czy przyklejasz bandaże do kół ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 W SU-122 przykleiłem chyba pierwsze 2, ale z lenistwa stwierdziłem że to dużo roboty i reszta poszła na wcisk T-34 Um'a nie widziałem, ale z SU-122 da się powalczyć Ktoś się chyba wcześniej (tu) wypowiadał, że bodajże T-70(poprawcie mnie jak się mylę) UM jest bardzo fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Mam do suczki ksero jakiejs rosyjskiej ksiazki .Moge ci to przeslac.sporo jest tam rysunkow T-70 Su-76 iSU-37.Moj telefon 600239720. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Fotki tez posiadam -Poznańskiego egzemplarza. Problem w tym ze do komputera podchodzę jak do byka- nie za bardzo jestem w nim kumaty, wiec jestem uzależniony od pomocy syna.A on jak to młody ni zawsze jest gdy potrzeba.Spróbuje coś z tym zrobić. CO się tyczy podłogi to był to prostokątny kawal blachy [mniej więcej polowa długości przedziału bojowego a szeroki od drzwi do lewej burty]. Przy okazji musisz zrobić drążki skrętne .W oryginale miały okolu fi.5cm. NI były zakryte oprócz tego kawałka u celowniczego.W egzemplarzach wojennych ten kawałek okryty byl gładka guma a w powojennych rowkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Cholera z szczoteczka to świetny pomysł . Ja co prawda używam zwykłej i to nie\ zawsze. Ale w łazience stoją trzy automaty to zawsze po wojskowemu jeden może wciąć [amba].Dzisiaj wypróbowałem świetna rzecz. Zawsze mówiłem ze modelarze to wynalazcy pierwszej klasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Ktoś się chyba wcześniej (tu) wypowiadał, że bodajże T-70(poprawcie mnie jak się mylę) UM jest bardzo fajny. Ja tak mówiłem i mogę powtórzyć jeszcze raz jeśli trzeba Przyjemny praktycznie bezproblemowy modelik. Warsztat i galeria gdzieś tam leżą w otchłani tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Fotki tez posiadam -Poznańskiego egzemplarza. Problem w tym ze do komputera podchodzę jak do byka- nie za bardzo jestem w nim kumaty, wiec jestem uzależniony od pomocy syna.A on jak to młody ni zawsze jest gdy potrzeba.Spróbuje coś z tym zrobić. CO się tyczy podłogi to był to prostokątny kawal blachy [mniej więcej polowa długości przedziału bojowego a szeroki od drzwi do lewej burty]. Przy okazji musisz zrobić drążki skrętne .W oryginale miały okolu fi.5cm. NI były zakryte oprócz tego kawałka u celowniczego.W egzemplarzach wojennych ten kawałek okryty byl gładka guma a w powojennych rowkowana. Marku (a właściwie to per Pan powinienem się zwracać bo gówniarzem jestem) czyli... Panie Marku, jeśli Pan może to proszę mi na maila jakieś fotki podesłać (mail jest widoczny zawsze pod wiadomością użytkownika) jak będzie Pan miał syna pod ręką Cholera z szczoteczka to świetny pomysł . Ja co prawda używam zwykłej i to nie\ zawsze. Ale w łazience stoją trzy automaty to zawsze po wojskowemu jeden może wciąć [amba].Dzisiaj wypróbowałem świetna rzecz.Zawsze mówiłem ze modelarze to wynalazcy pierwszej klasy A to nie mój własny pomysł Znalazłem gdzieś w sieci a że miałem możliwość zrobienia sobie własnej szczoteczko-szlifierki to czemu nie? Longer08 napisał: Ktoś się chyba wcześniej (tu) wypowiadał, że bodajże T-70(poprawcie mnie jak się mylę) UM jest bardzo fajny. Ja tak mówiłem i mogę powtórzyć jeszcze raz jeśli trzeba Smile Przyjemny praktycznie bezproblemowy modelik. Warsztat i galeria gdzieś tam leżą w otchłani tego forum. Ha jest i potwierdzenie moich słów P.S. Postaram się wrzucić jakieś fotki, co i jak z modelem. Jutro powalczę, bo z tym zastępczym komputerem to... ehhh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Marku (a właściwie to per Pan powinienem się zwracać bo gówniarzem jestem) czyli... Panie Marku, jeśli Pan może to proszę mi na maila jakieś fotki podesłać (mail jest widoczny zawsze pod wiadomością użytkownika) jak będzie Pan miał syna pod ręką Stając się użytkownikiem modelwork.pl automatycznie przechodzi się ze wszystkimi na ty więc nie paniujcie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 18 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam, oto stan na dzień dzisiejszy Tutaj armata z przednią płytą: Spiłowałem to co miało przypominać koc i dorobiłem mocowanie na niego (koca nie będzie). Kadłub, tutaj próbowałem trochę poprawić tłumiki czy mi wyszło oceńcie sami Przód kadłuba, lina to mój wyrób ze stalowej linki i umowskich końcówek, zaczepy dorabiane (nie wyszły za bardzo ). Widoczna tez lampa mój koszmar nie mam pojęcia jak ją zrobić żeby wyglądała jako tako. Próbowałem kiedyś z clearfixem ale nic z tego nie wyszło Przy okazji może ktoś potrzebuje clearfix? Ammo W środku moja SU-76M będzie wyglądać pewnie tak samo jak w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 ładnie go waloryzujesz. Tak trzymać! Co do reflektorów: też to nie tak dawno przerabiałem: clearfix, sidolux, klej uhu i wychodziło mi masakrycznie. W końcu postanowiłem się troszkę bardziej postarać i wyciąłem (wybijakiem) szybkę z przezroczysteko plastiku. Po nadaniu wypukłego kształtu starym długopisem wkleiłem do pomalowanego na "srebrno" reflektora. To moim zdaniem najlepszy sposób - tzn. sporo pracy ale najbardziej wiarygodny efekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Longer, jak tniesz linke sory za pismo, windows siadl, ynaki powcinalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 19 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2009 TankRed1070 coś popróbuje z tą lampą podoba mi się Twój sposób Pafica najpierw kapie CA w miejscu cięcia żeby się nie rozplotła, a potem ciacham takimi szczypcami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie spiesz się .Dzisiaj Ci wysyłam poczta ksero i zdiecia do twojej suczki.Ksero jest dla Ciebie a zdiecia prosiłbym o odesłanie jak sobie zeskanujesz. Niestety nie udało mi sie zagonić mojego szałaputy do roboty. Zpowazaniem M.michalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie spiesz się .Dzisiaj Ci wysyłam poczta ksero i zdiecia do twojej suczki.Ksero jest dla Ciebie a zdiecia prosiłbym o odesłanie jak sobie zeskanujesz. Niestety nie udało mi sie zagonić mojego szałaputy do roboty. Z powazaniem M. Michalski Nie śpieszę się, a nawet jakbym chciał to jakoś nie bardzo umiem się śpieszyć Dzięki za fatygę! Jak dojdzie to szybko porobię skany i odeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 7 Lutego 2010 Autor Share Napisano 7 Lutego 2010 Witam! Relacja rzec można, że wiekowa jak na warunki forum ale naszła ochota na dalsze grzebanie przy suczce Zamieszczam fotki postępów: Komentarze mile widziane, czekam na Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 17 Lutego 2010 Autor Share Napisano 17 Lutego 2010 Witam! Model się robi dalej. Zapomniałem sobie o kalkach i wcześniej nałożyłem pierwszy wash i żeby położyć kalki musiałem psiknąć dodatkową warstwę sido. Potem znowu sido i jakieś próby namalowania odprysków... Sami oceńcie jak wyszło. Oczywiście w między czasie urwały mi się dwa z czterech zaczepów które dorabiałem na prawej stronie wieży na szczęście wystarczyło nerwów żeby te zaczepy dorobić od nowa. Teraz planuje kolejne płukanki ostatnie poprawki i ewentualnie mat na koniec jak dalej się będzie świecił. Jeśli macie jakieś rady spostrzeżenia to zapraszam do komentowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 20 Lutego 2010 Share Napisano 20 Lutego 2010 Langer robótka idzie Ci niezłe .Popraw tylko amunicje którą znajduje się na drzwiach do przedziału silnikowego, powinna być z boku osłony chłodnicy. W dalszym ciągu brak walków skrętnych i podlogi na stanowisku celowniczego, linka na pancerzu za gruba,,od wewnątrz brak otworów strzelniczych i obserwacyjnych w tym miejscu są magazynki,to co nazywasz kocem było plandeka do nakrywania przedziału bojowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi