Skocz do zawartości

SU-76M 1:72 UM

Longer08

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

Wnętrze zrobię białe a podłogę w kolorze kamo.

Absolutnie nie

Całość w kolorze kamuflażu - tak jak w przypadku zdecydowanej większości pojazdów z otwartym przedziałem bojowym!

Do zdjęć muzealnych egzemplarzy należy podchodzić z daleko idącą rezerwą: ich malowanie jest często wynikiem radosnej twórczości konserwatorów i ma niewiele wspólnego z rzeczywistością .

Pozdrawiam!

Panowie suczka wnętrze miała w kolorze podstawowym, czyli khaki. sprawdzałem w egzemplarzu poznańskim -pierwszy podkład później khaki.Potwierdzili to rownierz ci którzy walczyli na nich.Także ci którzy widzieli je w Wietnamie Kambodży. Biały był przedział mechanika podłoga szara. Nie rób czasami celowniczemu siedzenia przy celowniku Mail tam kawałek podłogi wyklejony guma i nozny pedał spustu . Normalnie to on tam klęczał na jednym kolanie, a siedział na ławeczce na tylnej burcie .Zycze powodzenia w sklejaniu.

Absolutnie nie Exclamation

Całość w kolorze kamuflażu Exclamation - tak jak w przypadku zdecydowanej większości pojazdów z otwartym przedziałem bojowym!

Panowie suczka wnętrze miała w kolorze podstawowym, czyli khaki. sprawdzałem w egzemplarzu poznańskim -pierwszy podkład później khaki.Potwierdzili to rownierz ci którzy walczyli na nich.Także ci którzy widzieli je w Wietnamie Kambodży. Biały był przedział mechanika podłoga szara.

Kolor kamo = khaki dobrze myślę? Bo tak sobie patrzyłem i khaki ma sporo odcieni i niektóre w ogóle bym nie powiedział, że są odcieniem tego samego koloru

Nie rób czasami celowniczemu siedzenia przy celowniku Mail tam kawałek podłogi wyklejony guma i nozny pedał spustu . Normalnie to on tam klęczał na jednym kolanie, a siedział na ławeczce na tylnej burcie

Celowniczy jest z lewej patrząc od tyłu? To nie będzie miał ławeczki. A ta guma byłą jakoś znacznie grubsza? Czy można to pominąć (nie doklejać nic żeby było deczko wyżej)?

Marku masz może jakieś fotki wnętrza? Bardzo chętnie bym jakieś pooglądał żeby się zorientować

Longer08 jak ty bęziesz sklejał te gąsienice?? Bo jak robiłeś Su ( niepamietam wersji ) to jakoś takos złożyłeś i założyłeś tylko nie wiem jak ?? Jak bys mógł bys napisz jak je składasz .

Ja robię tak:

-zakładam wszystkie koła na sucho,

-sklejam gąski w prosty pasek,

-kształtuje je odpowiednio na kołach gdy spoina jest jeszcze plastyczna(nie opanowałem jeszcze robienia zwisów, niestety jak na rasie miałem do czynienia tylko z gąskami z pasków i doklejanych do nich pojedynczych ogniwek),

-ściągam je i zostawiam do wyschnięcia(nie możesz skleić wcześniej całego pierścienia, tylko zostawiasz w jednym miejscu nie sklejone),

-maluje wszystko co trzeba, a gąski maluję osobno,

-zakładam gąski i można brudzić już na kołach .

Jak widać humanistą nie jestem ale starałem się Ci to opisać jak najlepiej umiem

Zycze powodzenia w sklejaniu.

Dzięki!

Może se poradze , ale ak ostatno kupiłem t-34 UM-a To w samamym kadłuie było tyle szpachli , a śednica wiezy była za duża i wierza nie chciała wejść do kadłuba , ja sie przy tym modelu poddałem .Ale i tak za jakis tydzień ide kupic następnego UM-a. Bym zapomniał czy przyklejasz bandaże do kół ??

W SU-122 przykleiłem chyba pierwsze 2, ale z lenistwa stwierdziłem że to dużo roboty i reszta poszła na wcisk T-34 Um'a nie widziałem, ale z SU-122 da się powalczyć Ktoś się chyba wcześniej (tu) wypowiadał, że bodajże T-70(poprawcie mnie jak się mylę) UM jest bardzo fajny.

Fotki tez posiadam -Poznańskiego egzemplarza. Problem w tym ze do komputera podchodzę jak do byka- nie za bardzo jestem w nim kumaty, wiec jestem uzależniony od pomocy syna.A on jak to młody ni zawsze jest gdy potrzeba.Spróbuje coś z tym zrobić. CO się tyczy podłogi to był to prostokątny kawal blachy [mniej więcej polowa długości przedziału bojowego a szeroki od drzwi do lewej burty]. Przy okazji musisz zrobić drążki skrętne .W oryginale miały okolu fi.5cm. NI były zakryte oprócz tego kawałka u celowniczego.W egzemplarzach wojennych ten kawałek okryty byl gładka guma a w powojennych rowkowana.

Cholera z szczoteczka to świetny pomysł . Ja co prawda używam zwykłej i to nie\ zawsze. Ale w łazience stoją trzy automaty to zawsze po wojskowemu jeden może wciąć [amba].Dzisiaj wypróbowałem świetna rzecz.

Zawsze mówiłem ze modelarze to wynalazcy pierwszej klasy

Ktoś się chyba wcześniej (tu) wypowiadał, że bodajże T-70(poprawcie mnie jak się mylę) UM jest bardzo fajny.

Ja tak mówiłem i mogę powtórzyć jeszcze raz jeśli trzeba

Przyjemny praktycznie bezproblemowy modelik.

Warsztat i galeria gdzieś tam leżą w otchłani tego forum.

Fotki tez posiadam -Poznańskiego egzemplarza. Problem w tym ze do komputera podchodzę jak do byka- nie za bardzo jestem w nim kumaty, wiec jestem uzależniony od pomocy syna.A on jak to młody ni zawsze jest gdy potrzeba.Spróbuje coś z tym zrobić. CO się tyczy podłogi to był to prostokątny kawal blachy [mniej więcej polowa długości przedziału bojowego a szeroki od drzwi do lewej burty]. Przy okazji musisz zrobić drążki skrętne .W oryginale miały okolu fi.5cm. NI były zakryte oprócz tego kawałka u celowniczego.W egzemplarzach wojennych ten kawałek okryty byl gładka guma a w powojennych rowkowana.

Marku (a właściwie to per Pan powinienem się zwracać bo gówniarzem jestem) czyli... Panie Marku, jeśli Pan może to proszę mi na maila jakieś fotki podesłać (mail jest widoczny zawsze pod wiadomością użytkownika) jak będzie Pan miał syna pod ręką

Cholera z szczoteczka to świetny pomysł . Ja co prawda używam zwykłej i to nie\ zawsze. Ale w łazience stoją trzy automaty to zawsze po wojskowemu jeden może wciąć [amba].Dzisiaj wypróbowałem świetna rzecz.

Zawsze mówiłem ze modelarze to wynalazcy pierwszej klasy

A to nie mój własny pomysł Znalazłem gdzieś w sieci a że miałem możliwość zrobienia sobie własnej szczoteczko-szlifierki to czemu nie?

Longer08 napisał:

Ktoś się chyba wcześniej (tu) wypowiadał, że bodajże T-70(poprawcie mnie jak się mylę) UM jest bardzo fajny.

Ja tak mówiłem i mogę powtórzyć jeszcze raz jeśli trzeba Smile

Przyjemny praktycznie bezproblemowy modelik.

Warsztat i galeria gdzieś tam leżą w otchłani tego forum.

Ha jest i potwierdzenie moich słów

P.S. Postaram się wrzucić jakieś fotki, co i jak z modelem. Jutro powalczę, bo z tym zastępczym komputerem to... ehhh...

Marku (a właściwie to per Pan powinienem się zwracać bo gówniarzem jestem) czyli... Panie Marku, jeśli Pan może to proszę mi na maila jakieś fotki podesłać (mail jest widoczny zawsze pod wiadomością użytkownika) jak będzie Pan miał syna pod ręką

Stając się użytkownikiem modelwork.pl automatycznie przechodzi się ze wszystkimi na ty więc nie paniujcie sobie

• 2 weeks later...

Witam,

oto stan na dzień dzisiejszy

Tutaj armata z przednią płytą:

DSC01208.jpg

DSC01207.jpg

Spiłowałem to co miało przypominać koc i dorobiłem mocowanie na niego (koca nie będzie).

DSC01212.jpg

Kadłub, tutaj próbowałem trochę poprawić tłumiki czy mi wyszło oceńcie sami

DSC01210.jpg

Przód kadłuba, lina to mój wyrób ze stalowej linki i umowskich końcówek, zaczepy dorabiane (nie wyszły za bardzo ). Widoczna tez lampa mój koszmar nie mam pojęcia jak ją zrobić żeby wyglądała jako tako. Próbowałem kiedyś z clearfixem ale nic z tego nie wyszło Przy okazji może ktoś potrzebuje clearfix?

DSC01209.jpg

Ammo

DSC01211.jpg

W środku moja SU-76M będzie wyglądać pewnie tak samo jak w instrukcji.

IMG.jpg

ładnie go waloryzujesz. Tak trzymać!

Co do reflektorów: też to nie tak dawno przerabiałem: clearfix, sidolux, klej uhu i wychodziło mi masakrycznie. W końcu postanowiłem się troszkę bardziej postarać i wyciąłem (wybijakiem) szybkę z przezroczysteko plastiku. Po nadaniu wypukłego kształtu starym długopisem wkleiłem do pomalowanego na "srebrno" reflektora. To moim zdaniem najlepszy sposób - tzn. sporo pracy ale najbardziej wiarygodny efekt.

Pozdrawiam

Nie spiesz się .Dzisiaj Ci wysyłam poczta ksero i zdiecia do twojej suczki.Ksero jest dla Ciebie a zdiecia prosiłbym o odesłanie jak sobie zeskanujesz. Niestety nie udało mi sie zagonić mojego szałaputy do roboty. Z powazaniem M. Michalski

Nie śpieszę się, a nawet jakbym chciał to jakoś nie bardzo umiem się śpieszyć Dzięki za fatygę! Jak dojdzie to szybko porobię skany i odeślę

• 9 months later...
  • 2 weeks later...

Witam!

Model się robi dalej. Zapomniałem sobie o kalkach i wcześniej nałożyłem

pierwszy wash i żeby położyć kalki musiałem psiknąć dodatkową warstwę

sido. Potem znowu sido i jakieś próby namalowania odprysków... Sami

oceńcie jak wyszło.

Oczywiście w między czasie urwały mi się dwa z

czterech zaczepów które dorabiałem na prawej stronie wieży na

szczęście wystarczyło nerwów żeby te zaczepy dorobić od nowa.

Teraz planuje kolejne płukanki ostatnie poprawki i ewentualnie mat na koniec jak dalej się będzie świecił.

DSC02122.JPG

DSC02123.JPG

DSC02124.JPG

DSC02125.JPG

DSC02126.JPG

DSC02127.JPG

DSC02128.JPG

DSC02129.JPG

Jeśli macie jakieś rady spostrzeżenia to zapraszam do komentowania

Langer robótka idzie Ci niezłe .Popraw tylko amunicje którą znajduje się na drzwiach do przedziału silnikowego, powinna być z boku osłony chłodnicy. W dalszym ciągu brak walków skrętnych i podlogi na stanowisku celowniczego, linka na pancerzu za gruba,,od wewnątrz brak otworów strzelniczych i obserwacyjnych w tym miejscu są magazynki,to co nazywasz kocem było plandeka do nakrywania przedziału bojowego.