Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym zaprezentować swój pierwszy model wraz z warsztatem na tym Forum. Tematem mojej dłubaniny jest:

574297343.jpg

Model będzie prosto z pudełka, jeśli będzie trzeba to przerobię coś we własnym zakresie. Liczę na Waszą pomoc, bo w pancerce II RP jestem zupełnie zielony.

In-box:

104de62b337b10bc.jpg

87dedc3e7313fa54.jpg

bce9c6479834e387.jpg

bc45cf96ce9b2550.jpg

Pierwsze fotki z prac dziś wieczorem.

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dwuwieżówka - miło, bo ostatnio same single. Będę podglądał, w razie ew problemów postaram się pomóc.

Napisano

Witam po przerwie Zgodnie z zapowiedzią wrzucam fotki z postępu prac. Wiele tego nie ma, ale bryła pojazdu już jest, a to bardzo motywuje

a51fc1839c8f1395.jpg

014456dd3459e66d.jpg

01826506d79e4535.jpg

0199fd613f3809c6.jpg

f4a6fc5200b4daaa.jpg

Płyta boczna przy silniku do poprawki- zobaczyłem to dopiero na zjdęciach. I powstał mały problem, a mianowicie co zrobić z liniami powstałymi po sklejeniu zaznaczonymi na ostatnim zdjęciu czerwoną linią-zaszpachlować czy zostawić?

Napisano

Aż mi się mój T-26T przypomniał Jeden dzień to bardzo dużo jak na taki model

Napisano
Jeden dzień to bardzo dużo jak na taki model

No to już jest chyba sprawa indywidualna. Mi to by zajęło jakieś cztery wieczory, bo w dzień jakoś nie ma weny, a po za tym tempo mam bardzo wolne.

Napisano

Ale na razie jest sklejonych jakieś 10 elementów, chyba Kacprze sam w siebie nie wierzysz

Napisano

Doprowadzenie modelu do takiego stanu zajęło mi 1,5 godziny. Sklejonych jest 26 części I o dziwo elementy są całkiem nieźle spasowane. Normalnie chylę czoła przed Miragem. W życiu bym modeli tej firmy nie podejrzewał o taką jakość.

Napisano
Doprowadzenie modelu do takiego stanu zajęło mi 1,5 godziny. Sklejonych jest 26 części I o dziwo elementy są całkiem nieźle spasowane. Normalnie chylę czoła przed Miragem. W życiu bym modeli tej firmy nie podejrzewał o taką jakość.

Nie chwal dnia przed zachodem ...

Mógłbym wymienić długą listę błędów jakie robi Mirage w modelach 7TP/Vickers. O ich "wnętrzu" w ogóle nie ma co rozmawiać. Czekam na dalsze prace.

Napisano

Jendrass1 wiem że ten model ma kupę błędów merytorycznych, chodziło mi o składalność tego zestawu, która jest całkiem niezła. Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach?

Napisano

Tak, mam 4 czy 5 zestawów czekających na założenie ale to nie łatwa sztuka. Ktoś tu nie tak dawno zakładał chyba te ogniwka, nawet fajny pomysł miał z wykorzystaniem taśmy klejącej. RPM=kupa pracy, jak masz kasę bierz firule.

Napisano

Raczej nie kupię friuli do tego modelu, traktuję go jako zapoznanie się z materiałem przed sklejaniem jednowieżowego 7TP, do którego chcę dołożyć blaszki Abera i być może wnętrze. Wtedy zastanowię się nad metalowymi gąskami. A tak w ogóle to Friulmodel produkuje gąski do tego podwozia? Szukałem w sklepach i nie mogłem znaleźć.

Napisano
Raczej nie kupię friuli do tego modelu, traktuję go jako zapoznanie się z materiałem przed sklejaniem jednowieżowego 7TP, do którego chcę dołożyć blaszki Abera i być może wnętrze. Wtedy zastanowię się nad metalowymi gąskami. A tak w ogóle to Friulmodel produkuje gąski do tego podwozia? Szukałem w sklepach i nie mogłem znaleźć.

OK, firulki to te same do do T26, blaszki Abera to już bajer, wnętrze ? a silnik masz ? Bo trzeba je montować z kilku zestawów i sporo dorabiać samemu.

Napisano
Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach?

to życzę powodzenia w Wawie szukam i gąsek i blach il ufy nie ma nigdzie

Napisano

Ł.Sosnowski -> koniecznie kup ogniwkowe gąsienice (Vickers/T-26), u mnie są przynajmniej czarne.

Napisano
Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach?

używaj internetu stary lufa jest czasami do dostania na allegro, gąski bywają często. Poza tym na pewno są u martoli w sklepie.

Napisano

używaj internetu stary lufa jest czasami do dostania na allegro, gąski bywają często. Poza tym na pewno są u martoli w sklepie.

Na pewno, to Kopernik nie żyje, w Jadarze są lufy i powinny być blachy do 7 TP jedno i dwu wieżowego, co do gąsek to nie wiem.

Napisano

Na pewno, to Kopernik nie żyje, w Jadarze są lufy i powinny być blachy do 7 TP jedno i dwu wieżowego, co do gąsek to nie wiem.

Skala a przejrzałeś chociaż ofertę sklepu czy mówisz to z takim samym przekonaniem jak o monografii 7TP, której nie miałeś do pewnego momentu w rękach. Tak się składa, że ja wszystkie moje gąski tam kupiłem, a jak nie mają to dadzą Ci nr bezpośrednio do producenta. Nie bądź taki do przodu bo Ci z tyłu zabraknie.

Napisano

Byłem i pytałem się, bo mam też modele 7TP (1/72, 1/35). Styknie ??