Ł.Sosnowski Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Witam. Chciałbym zaprezentować swój pierwszy model wraz z warsztatem na tym Forum. Tematem mojej dłubaniny jest: Model będzie prosto z pudełka, jeśli będzie trzeba to przerobię coś we własnym zakresie. Liczę na Waszą pomoc, bo w pancerce II RP jestem zupełnie zielony. In-box: Pierwsze fotki z prac dziś wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Już mi się podoba ten model. Życzę powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 Kacperek315 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 Dwuwieżówka - miło, bo ostatnio same single. Będę podglądał, w razie ew problemów postaram się pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 7 Marca 2009 Autor Share Napisano 7 Marca 2009 Witam po przerwie Zgodnie z zapowiedzią wrzucam fotki z postępu prac. Wiele tego nie ma, ale bryła pojazdu już jest, a to bardzo motywuje Płyta boczna przy silniku do poprawki- zobaczyłem to dopiero na zjdęciach. I powstał mały problem, a mianowicie co zrobić z liniami powstałymi po sklejeniu zaznaczonymi na ostatnim zdjęciu czerwoną linią-zaszpachlować czy zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Marca 2009 Share Napisano 7 Marca 2009 "Ja Mefistofeles przyniosę Twoim cierpieniom kres ..." http://odkrywca.pl/slajd.php?gn=553&f=11listopada2008045.jpg http://odkrywca.pl/slajd.php?gn=553&f=11listopada2008044.jpg lub całość http://odkrywca.pl/galeria,prezentacja-w-caw-18-xi-rekonstruowanego-7tp-,553.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Jendrass1, ogromne dzięki za linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Widzę, że praca idzie do przodu, aż miło popatrzeć.Jak na jeden dzień zrobiłeś bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Aż mi się mój T-26T przypomniał Jeden dzień to bardzo dużo jak na taki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Jeden dzień to bardzo dużo jak na taki model No to już jest chyba sprawa indywidualna. Mi to by zajęło jakieś cztery wieczory, bo w dzień jakoś nie ma weny, a po za tym tempo mam bardzo wolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ale na razie jest sklejonych jakieś 10 elementów, chyba Kacprze sam w siebie nie wierzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Jeśli kiedyś będę miał ten model, to może sprawdzę ile mi wyniesie jego sklejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Doprowadzenie modelu do takiego stanu zajęło mi 1,5 godziny. Sklejonych jest 26 części I o dziwo elementy są całkiem nieźle spasowane. Normalnie chylę czoła przed Miragem. W życiu bym modeli tej firmy nie podejrzewał o taką jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Doprowadzenie modelu do takiego stanu zajęło mi 1,5 godziny. Sklejonych jest 26 części I o dziwo elementy są całkiem nieźle spasowane. Normalnie chylę czoła przed Miragem. W życiu bym modeli tej firmy nie podejrzewał o taką jakość. Nie chwal dnia przed zachodem ... Mógłbym wymienić długą listę błędów jakie robi Mirage w modelach 7TP/Vickers. O ich "wnętrzu" w ogóle nie ma co rozmawiać. Czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Jendrass1 wiem że ten model ma kupę błędów merytorycznych, chodziło mi o składalność tego zestawu, która jest całkiem niezła. Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Tak, mam 4 czy 5 zestawów czekających na założenie ale to nie łatwa sztuka. Ktoś tu nie tak dawno zakładał chyba te ogniwka, nawet fajny pomysł miał z wykorzystaniem taśmy klejącej. RPM=kupa pracy, jak masz kasę bierz firule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 8 Marca 2009 Autor Share Napisano 8 Marca 2009 Raczej nie kupię friuli do tego modelu, traktuję go jako zapoznanie się z materiałem przed sklejaniem jednowieżowego 7TP, do którego chcę dołożyć blaszki Abera i być może wnętrze. Wtedy zastanowię się nad metalowymi gąskami. A tak w ogóle to Friulmodel produkuje gąski do tego podwozia? Szukałem w sklepach i nie mogłem znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Raczej nie kupię friuli do tego modelu, traktuję go jako zapoznanie się z materiałem przed sklejaniem jednowieżowego 7TP, do którego chcę dołożyć blaszki Abera i być może wnętrze. Wtedy zastanowię się nad metalowymi gąskami. A tak w ogóle to Friulmodel produkuje gąski do tego podwozia? Szukałem w sklepach i nie mogłem znaleźć. OK, firulki to te same do do T26, blaszki Abera to już bajer, wnętrze ? a silnik masz ? Bo trzeba je montować z kilku zestawów i sporo dorabiać samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach? to życzę powodzenia w Wawie szukam i gąsek i blach il ufy nie ma nigdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Ł.Sosnowski -> koniecznie kup ogniwkowe gąsienice (Vickers/T-26), u mnie są przynajmniej czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach? to życzę powodzenia w Wawie szukam i gąsek i blach il ufy nie ma nigdzie używaj internetu stary lufa jest czasami do dostania na allegro, gąski bywają często. Poza tym na pewno są u martoli w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Tylko gąski są takie sobie-chyba kupię ogniwkowe RPM-u. Miał ktoś ten zestaw w rękach? to życzę powodzenia w Wawie szukam i gąsek i blach il ufy nie ma nigdzie używaj internetu stary lufa jest czasami do dostania na allegro, gąski bywają często. Poza tym na pewno są u martoli w sklepie. Na pewno, to Kopernik nie żyje, w Jadarze są lufy i powinny być blachy do 7 TP jedno i dwu wieżowego, co do gąsek to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Na pewno, to Kopernik nie żyje, w Jadarze są lufy i powinny być blachy do 7 TP jedno i dwu wieżowego, co do gąsek to nie wiem. Skala a przejrzałeś chociaż ofertę sklepu czy mówisz to z takim samym przekonaniem jak o monografii 7TP, której nie miałeś do pewnego momentu w rękach. Tak się składa, że ja wszystkie moje gąski tam kupiłem, a jak nie mają to dadzą Ci nr bezpośrednio do producenta. Nie bądź taki do przodu bo Ci z tyłu zabraknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Byłem i pytałem się, bo mam też modele 7TP (1/72, 1/35). Styknie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 8 Marca 2009 Share Napisano 8 Marca 2009 Jendrass1 i skala72. Pytanie do was. Co wy się tak musicie sprzeczać o byle co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi