Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 (edytowane) Witam. Moim kolejnym modelem który wykonam będzie Renault Magnum: plus naczepa własnej "produkcji" do przewozu szkła firmy Langendorf: Przede wszystkim chciałbym prosić o porady dotyczące modelu co i jak zmienić aby było wszystko dobrze i jaki kolor zestawu proponujecie bo ja zastanawiam się nad Czarnym ciągnikiem z naczepą Biało-Czarną (mimo że części osób nie będzie się to podobać). Model będzie malowany spreyami i pędzlami. W modelu nie będę używał części z KFS'u ale będzie kilka zmian własnej roboty chociażby ta że zrobię 2 zbiorniki a nie jeden jak w oryginale. W modelu będą rózne bajery np. półki, gaśnica czy kliny. Proszę aby nie kłucić się w moim temacie. To co do tej pory udało mi się zrobić to: - Usunąć znaczki po AE z drzwi - Pomalować silnik - Pomalować ramę pierwszą warstwą - Dorobić drugi bak (tak to wygląda) Jak narazie tak to wygląda na "sucho" Uaktualnienia postaram się robić w miarę często choć model nie będzie sklejany w zawrotnym tępie bo nie pozwala na to szkoła... Pozdrawiam Dominik. Edytowane 14 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 ładnie ci bak wyszedł a ty go robiles od podstaw czy skracałeś od innej magnumki super naczepka jestem ciekaw jak naczepka wyjdzie bo jeszcze nie widzialem modelu naczepy do przewożenia szkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 No kolego widzę że już z bakiem zrobiłeś kawał dobrej roboty. Co do Magnumki pewnie że zrób tą 2008 będziesz pewnie pierwszy w europie który by taką zrobił! Z naczepą to bardzo dobry pomysł. Podziwiam za odwagę wykonanie całkowicie samemu naczepy. Kolory hmm: ja bardziej jestem za granatową lub bordową Madzią. Zasiadam w pierwszy rzędzie oglądających, podziwiających i z niecierpliwością czekających na efekt końcowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Bak był robiony samemu od podstaw Jak narazie dzięki za pozytywne komenty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 no to za zbiorniczek wielkie nawet jak tak dalej pujdzie z wykonaniem to model jak ta lala xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek668 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 widze za magnumka elegancko powstaje czekam na kolejne postepy pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Rama się prezentuje bardzo pozytywnie biały bak bedzie ciekawym dodatkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 A masz jakieś plany naczepy, lub pomysł na jej wykonanie, z czego robisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 biały bak bedzie ciekawym dodatkiem . Chyba to pomaluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 TomaszDudek oba baki będą pomalowane na srebrno z czarnymi opaskami... Truckerek93 plany do naczepy można powiedzieć że mam ale takie dość ogólne a przede wszystkim wzoruje się na sporej ileści zdjęć. Naczepa będzie wykonana z polistyrenu 1mm a niektore elementy będą z grubszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Nieźle Bak wyszedł Ci sto razy lepiej od tego co daje producent Projekcik zapowiada się zacny , będę na pewno kibicował Czekam na pierwsze fotki naczepy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Bak wyszedł Ci rewelacyjnie! Możesz pokazać dokładne fotki tego baku albo fotki z jego budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Dzięki wszystkim. voseba Niestety fotek z budowy nie mam bo zrobiony on jest z jednego kawałku polistyrenu odpowiednio nagrzanego i wyprofilowanego (jedynie w środku dałem takie wstawki które też trzymają dodatkowo boczne ścianki) ale daje jeszcze dwie dodatkowe fotki ktore porównują oba zbiorniki. Na drugiej fotce widać że zbiornik jest robiony własnoręczne bo są ślady szpachli i te profile z tyłu nie są jeszcze idealnie połączone z dolnymi i na drugiej fotce jest delikatne złudzenie że ten dorabiany jest troszkę inny gabarytowo ale w realu jest wszystko tak jak ma być wielkościowo i te wszystkie zagięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 a boczne scianki w jaki sposob wyprofilowałes? chyba jednak bedziesz jeszcze musiał dopracowac ten zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 biały bak bedzie ciekawym dodatkiem . Chyba to pomaluje... Koledze chyba chodziło nie o to że bak będzie biały tylko go tak nazwał bo przecież jak by powiedział bak to by nie wiadomo o który chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Witam! Zasiadam do relacji tym bardziej, że teraz także buduję Magnumkę. Życzę powodzenia i czekam na aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam. Nadszedł weekend więc trzeba zrobić małe uaktualnienie od poczatku tego tematu duzo nie zrobiłem ale zawsze coś więc do rzeczy: Jak wcześniej pisałem usunięte znaczki z drzwi po AE Rama juz całkowicie pomalowana ale raczej jeszcze pójdzie pod polerke Pomalowany silnik (własna koncepcja) I to na co wielu czekało: 3/4 pierwszego etapu budowy naczepy ukończone... Ps. SORRY za słabą jakość zdjęć ale ze względu że dziś jest sobota i moja rodzinka zwiedzała to nie miałem aparatu. Następne zdjęcia postaram się dać lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 I w końcu pierwsze fotki naczepy Na razie chwale że prace nad naczepą ruszyły ,bo raczej więcej nic nie mogę powiedzieć Popraw jeszcze srebrne elementy silnika . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 No no Dominik! Skoro robisz 2008 to musisz obowiązkowo zmienić linie podziału bocznych szyb. Fajnie ze zdjąłeś te znaczki AE. Czekam na dalszy ciąg prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Skoro robisz 2008 to musisz Coś przeoczyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Krzesiek nad 2008 to ja się jeszcze zastanawiam ale zmiana linii podziału bocznych szyb nie jest problemem bo narazie męczę się ze zrobieniem dachu (choć już sobię radzę i powoli idę do przodu) i od tego bedzie wszystko zależeć... miqs poprostu zastanawiam się nad zrobieniem Magnumki 2008 ale wszystko zależy czy dorobię nowy dach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Renault Magnum 2008 ma inne przecięcie szyb bocznych coś w stylu dafa tylko tyłem do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam zaczynam kibicować dopiero ale już mam coś dla Ciebie: http://www.faymonville.com/vehicles.aspx?id=101 Sam robię magnumkę i naczepę niskopodwoziową MEGAMAX firmy faymonvile. Z tym że naczepa do scani, a magnumka to przypadkowy zakup A co do baku to trochę kicha, bo magnumka tym bardziej 2008 nie ma takiego baku :( Szkoda bo kupa dobrej roboty poszła na daremno, już była dyskusja na ten temat na forum. Fajnie ten bak wygląda ale nowe magnumki już od ładnych parę lat nie robi swoich flagowych modeli z takim bakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Jeżeli chcesz robić nowe Magnum to polecam wywalić ramę do kosza i zacząć robić od podstaw, bo wszystko jest inne. Robiłem DXi i odłożyłem ją na bok, bo doszedłem do wniosku, że bez odpowiedniej dokumentacji jest to profanacja Magnum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 miqsJeżeli chcesz robić nowe Magnum to polecam wywalić ramę do kosza i zacząć robić od podstaw, bo wszystko jest inne. Robiłem DXi i odłożyłem ją na bok, bo doszedłem do wniosku, że bez odpowiedniej dokumentacji jest to profanacja Magnum. Głównie o to się bałem i nie byłem jeszcze pewien ale teraz mnie upewniłeś i już w 100% robię zwykłego E-TECHa. Wielkie dzięki za pełne uświadomienie mnie. truckmanhttp://www.faymonville.com/vehicles.aspx?id=101 Sam robię magnumkę i naczepę niskopodwoziową MEGAMAX firmy faymonvile. Z tym że naczepa do scani, a magnumka to przypadkowy zakup A co do baku to trochę kicha, bo magnumka tym bardziej 2008 nie ma takiego baku :( Szkoda bo kupa dobrej roboty poszła na daremno, już była dyskusja na ten temat na forum. Fajnie ten bak wygląda ale nowe magnumki już od ładnych parę lat nie robi swoich flagowych modeli z takim bakiem. Dzięki. Napewno się przyda. To ja życzę Ci powodzenia w pracy. A co do baku dorabiałem go na początku z myślą o E-TECHu ale w trakcie naszło mnie i nic wsumie do ramy jeszcze przez to nie dołanczałem. Ale widzisz jak wszystko się zmienia i jednak zbiorniki już przydadzą się w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi