kermit zaba Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Dziwne rzeczy się ostatnio u mnie dzieją, stąd wpadł mi dość ciekawy pomysł na prezent. Wybór padł na coś taniego, współczesnego i w 72. Początkowo miał to być T-62 Italki, później któryś z Leopardów 1 też Italki. Niestety nie mieli tego na stanie sklepu,a ja nie miałem czasu na zamówienia. W oko mi wpadł ten francuz, a że ciekawiło mnie jak się składa tego typu 'niskonakładowe' modele, długo się nie zastanawiałem. Po otwarciu pudła ukazało się to: Pierwszą myślą było: "Niezły budyń....", na drugą już zabrakło czasu, bo wziąłem się do roboty. I tak: 16.44 - 17.00 - mycie ramek 17.00 - 18.30 - składanie wieży Po wstępnym sklejeniu wieży stwierdziłem, że jak na razie tragedii nie ma. Przy większej ilości czasu na pewno zapoznałbym się z materiałem zdjęciowym, a co za tym idzie dołożyłbym fakturkę odlewu, boczne kosze z drutu i poprawił km, a właściwie zrobił lufę od podstaw. Do tego 105-tka dostałaby nową szmatę na lufę, a 'uszy' montażowe otwory do zaczepiania haków. Co ciekawe jamek skurczowych nie odnotowano, szpachli użyłem tylko raz i to od spodu kosza wieży, a papier ścierny przydał się przy łączeniu góry wieży z jej dnem. Nie źle jak na model z grosze, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 13 Marca 2009 Autor Share Napisano 13 Marca 2009 Po długiej walce z tworzywową materią stwierdzam, co następuje: plastik jest tak miękki, że można go ciąć paznokciem... Czy to plus, czy minus, kwestia upodobań. Po obrobieniu wszystkich kółek dla mnie jest to wada. Czas na podwozie: 18.30 - 19.20 - składanie góry kadłuba 19.20 - 19.30 - przerwa techniczna wc 19.30 - 20.30 - wanna i kola podtrzymujące 12.30 - 15.30 - koła nośne, napędowe i napinające 15.30 - 16.00 - preszajding Na razie idzie zaskakująco lekko... Podejrzanie lekko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Niewiele brakowało, a robiłbym wersję 1/72. Na razie wygląda dobrze. Co myślisz zrobić z gąskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Przetopić hyhyhyhyhyhyhyhy hyh, miałem na niego hrapke gdyby... no właśnie gumki od weków zamiast gąsek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 O! ciekawy projekt, a modelik wygląda całkiem apetycznie. Gusienice to faktycznie horror. A może da się coś dopasować z innego modelu? Czy ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Panowie, gąski są tragiczne... Ktoś musiał się nieźle się namyśleć, żeby nam życie 'umilić'. Co mam zamiar z nimi zrobić? Założyć i tyle. Jak już wspominałem przy tym modelu odkładam suwmiarkę w kąt 16.00 - 17.00 - Pierwsza warstwa vallejo 045 Royal Purple 8.00 - 9.00 - Druga warstwa tegoż samego 9.00 - 10.40 - Bandaże na kołach jezdnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 10.40 - 11.00 - Maskowanie 11.00 - 12.30 - Warstwa Pactry Russian armor green 12.30 - 13.00 - Sido 15.40 - 16.15 - Kalki, napisy 'eksploatacyjne' 16.15 - 16.30 - Sido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Tego PZH gdzieś pokazywałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 To był mój pierwszy model Pamiętam, że skleiłem go w niecałą godzinę wyrywając części z ramek (początkowo wycinałem ale mi sie znudziło) i zadziory zostawały U mnie był duży problem z przyklejeniem tylnej ściany do podwozia. Gąsienice są także za długie o kilka ogniw. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 16.30 - 17.00 - Lakier matowy 17.00 - 19.00 - Poprawki pędzlem, domalowanie pierdółki etc I tak uwalony na Królewski Fiolet i z klejem CA w zębach dobrnąłem do końca budowy... A co za tym idzie, WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO KOCHANIE PzH buduje się od dwóch lat z dużymi przerwami, jak ją zmęczę, na pewno podzielę się na forum. Co do AMXa to jestem mile zaskoczony. Z braku czasu nie myślałem nawet o szpachli, a mimo to nie pojawiły się jakieś koszmarne szpary, albo inne niedoróbki. A gąski.... długo by na ich temat bluzgać. Dzięki za uwagę, zamykamy teatrzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Heh, psychodeliczny... Zważywszy na tempo prac to całkiem przyzwoicie wyszedł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi