Skocz do zawartości

Jak zrobić zimowe malowanie

Zbyszek

Rekomendowane odpowiedzi

Temat zakładam z ciekawości ponieważ niezbyt wiem jak zrobić malowanie zimowe, a technik jest wiele.

Edytowane przez Gość

Wow Kacperek, ale zabłysnąłeś wśród modelarzy swoją wiedzą...szacun!

Niektórzy Zbyszku bawią się białą farbą olejną dla plastyków. Nakładają cienką warstwę na model i ścierają tu i tam. Inni paprzą Humbrolką. Widziałem też kiedyś próby plakatówką Musisz popróbować, co Ci bardziej leży.

Wow Kacperek, ale zabłysnąłeś wśród modelarzy swoją wiedzą...szacun!

Taką ironię aż miło czytać. Ty sam lepszy nie jesteś, ale do tematu. Widziałem raz model niemieckiej maszyny gdzie najpierw został nałożony szary kolor (ma jakąś tą specyficzną nazwę, ale teraz jej nie pamiętam) a później tzw. wężyki biała farbą. Czy takie malowanie istniało, to nie wiem, ale efekt był całkiem całkiem.

Ja znalazłem fotkę Pz.Kpfw.III z okolic Stalingradu malowanie szare a na nim nałożona biała kreda, fotkę postaram się zrzucić jutro, zastanawiałem się czy da się oś takiego zrobić suchą pastelom.

zastanawiałem się czy da się oś takiego zrobić suchą pastelom.

Suchą raczej nie ale nakładając lekko namoczonym pędzelkiem owszem. Wkleję tu swój sposób zimowego kamo, o którym już pisałem w temacie Ba-10:

Wyciągam trochę białej farby z pojemniczka i przerzucam to na kartkę, potem biorę zwykłą gąbkę do mycia naczyń tnę ją na małe części i maczam delikatnie jeden z tych kawałeczków w tej farbce i "paćkam" nim model czasami bardziej dociskając gąbkę a czasami mniej. Trzeba uważać by nie porobiły się zacieki więc najlepiej nadmiar farby z gąbki "wypaćkać" za w czasu na czystej kartce przed nałożeniem na model, a na sam model nakładać resztki tej farbki znajdującej się na gąbce. Czynność tą wykonuję po kilka razy w niektórych miejscach dzięki temu mam zróżnicowany w odcieniach kamuflaż. Miejscami widać przebicia do koloru podkładowego, a czasami widać cały czysty biały odcień, co daje efekt białego, starego, odpadającego w niektórych miejscach zimowego kamuflażu, do tego potem dochodzą obicia i wash, a efekt jest bardzo zadowalający. Trzeba tylko brać pod uwagę to, że po takiej metodzie malowania modelu, pancerz nie zostanie gładki taki jak był tylko miejscami będzie troszeczkę chropowaty... Na początku (chodzi o maskę i dach) robiłem to samo ale chusteczką higieniczną i efekt jest podobny a jak dla mnie nawet trochę lepszy ale na modelu zostają włosy od chusteczki i musiałem je zeskrobywać.

Następnie brudzenie suchymi pastelami w zależności jak usyfiony model chcemy mieć (na białym bardzo dobrze widać więc uwaga), zacieki farbami olejnymi, zaś odpryski farby - zdrapywałem żyletką i w te miejsca poprawiałem podkładem w tym wypadku zielony.

Inną metodą znaną wszystkim - lakier do włosów

pozdrawiam

Taką ironię aż miło czytać.

Dalej napisałem ":D". Przepraszam, jeśli źle mnie zrozumiałeś, tylko żartowałem. To była raczej przyjacielska ironia, a nie jakiś sposób dogryzienia czy coś. Sorry raz jeszcze.

• 4 weeks later...

Faktycznie na tej panterze trochę za dużo tego białego, ale myślę, że wash trochę zgasiłby ten biały kolor.

Ja także próbowałem swoich sił w białym kamuflarzu. Model pomalowałem białą farbą płaskim pędzlem, aby zostały widoczne smugi, a potem zwashowałem, żeby trochę zgasić kolor.

Tak to wyszło u mnie:

DSC00140.JPG